Σε δήλωση της οικογένειάς της στο πρακτορείο ειδήσεων PA ανέφερεται ότι η Μέρι Κουάντ «πέθανε ειρηνικά στο σπίτι της στο Σάρεϊ του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα το πρωί».
Η «Ντέιμ» Μέρι Κουάντ θεωρείται ως μία από τις πλέον καινοτόμους σχεδιάστριες μόδας της δεκαετίας του ’60, καθώς καθιέρωσε την μόδα της μίνι φούστας που κυριάρχησε εκείνη την εποχή.
Η οικογένειά της είπε ότι ήταν «μια από τις πιο αναγνωρισμένες διεθνώς σχεδιαστές μόδας του 20ού αιώνα και μια εξαιρετική καινοτόμος».
«Άνοιξε το πρώτο της κατάστημα, με το όνομα “Bazaar” στην οδό Kings Road του Λονδίνου το 1955, και το διορατικό και δημιουργικό της ταλέντο δημιούργησε γρήγορα μια μοναδική συνεισφορά στη βρετανική μόδα».
Η πρώην συντάκτρια της Vogue, Αλεξάντρα Σούλμαν, ηγήθηκε των αφιερωμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας στο Twitter: «Αναπαύσου εν ειρήνη, Ντέιμ Μέρι Κουάντ. Μία ηγέτιδα της μόδας αλλά και της γυναικείας επιχειρηματικότητας – μια πραγματική οραματίστρια».
Το Μουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου ανακοίνωσε: «Είναι αδύνατο να υπερεκτιμηθεί η συμβολή της Κουάντ στη μόδα. Αντιπροσώπευε τη χαρούμενη ελευθερία της μόδας της δεκαετίας του 1960 και παρείχε ένα νέο πρότυπο για τις νεαρές γυναίκες.
Η μόδα σήμερα οφείλει τόσα πολλά στο πρωτοποριακό της όραμα».
Η διευθύντρια μόδας των International New York Times, Βανέσα Φρίντμαν έγραψε στο Twitter: «Αναπαύσου εν ειρήνη Μέρι Κουάντ, που απελευθέρωσες το γυναικείο πόδι! Σου χρωστάμε πολλά!»
Φρίκη στην Κύπρο: Χειροπέδες σε αστυνομικό που συνουσιαζόταν με πτώματα [βίντεο]
Η Μέρι Κουάντ ήταν μια από τις πιο σημαίνουσες προσωπικότητες στη σκηνή της μόδας της δεκαετίας του 1960 και θεωρείται ότι έκανε τη μόδα προσιτή στις μάζες με τα κομψά, βελτιωμένα και ζωντανά σχέδιά της.
Γεννημένη στο νοτιοανατολικό Λονδίνο στις 11 Φεβρουαρίου 1930, η Κουάντ ήταν κόρη δύο δασκάλων σε σχολείο της Ουαλίας.
Απέκτησε δίπλωμα στη δεκαετία του 1950 στην καλλιτεχνική εκπαίδευση στο Goldsmiths College, όπου γνώρισε τον σύζυγό της Αλεξάντερ Πλάνκετ Γκριν, ο οποίος αργότερα βοήθησε στην καθιέρωση της επωνυμίας της.
Η εκκολαπτόμενη σχεδιάστρια προσλήφθηκε ως μαθητευόμενη σε έναν μόδιστρο πριν φτιάξει τα δικά της ρούχα και το 1955 άνοιξε το Bazaar, μία μπουτίκ στην Kings Road στο Τσέλσι του Λονδίνου.
Η Μέρι Κουάντ ήταν αναμφισβήτητα πιο γνωστή για τη σύλληψη της μίνι φούστας και του σορτς ως καθημερινού γυναικείου ρούχου, καθώς και για τη συμβολή της στην ανάπτυξη του στυλ “mod” στη δεκαετία του 1960.
Μια αναδρομική έκθεση της δουλειάς της άνοιξε στο μουσείο Victoria & Albert, το 2019 και έκτοτε έχει περιοδεύσει στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ταϊβάν και την Ιαπωνία.
Αναλογιζόμενος τα πρώτα 20 χρόνια της καριέρας της καθώς ξεκινούσε η έκθεση, η Ντέιμ Μέρι είχε πει: «Ήταν υπέροχα συναρπαστικό και παρά την ξέφρενη, σκληρή δουλειά, διασκεδάζαμε πολύ.
Δεν συνειδητοποιούσαμε απαραίτητα ότι αυτό που δημιουργούσαμε ήταν πρωτοποριακό, ήμασταν πολύ απασχολημένοι με το να απολαμβάνουμε όλες τις ευκαιρίες και να αγκαλιάζουμε τα αποτελέσματα πριν προχωρήσουμε στην επόμενη πρόκληση».
Ειδήσεις σήμερα
Εύα Καϊλή: Περιμένω να βρεθώ δίπλα στην κόρη μου – Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την αθωότητά μου