Ο αξιωματούχος μίλησε για τους εξόριστούς Ιρανούς αντικαθεστωτικούς «Μουτζαχεντίν ε-Χαλκ» που συνεργάστηκαν με Ισραηλινούς. Οι νεώτερες ανακοινώσεις για τον τρόπο δολοφονίας του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονος που είχε αναλάβει την τελευταία εικοσαετία το ατομικό πρόγραμμα της χώρας του και εργαζόταν εν κρυπτώ (απαγορεύονταν οι φωτογραφίες του) διαφέρουν πολύ από τις αρχικές αναφορές που μιλούσαν για επίθεση με όπλα εναντίον του αυτοκινήτου του.
Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, το θωρακισμένο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ο Φακριζαντέχ και η σύζυγός του, καθώς τα άλλα τρία οχήματα που το συνόδευαν με ενόπλους φρουρούς, δέχθηκαν επίθεση με σφαίρες. Ο επιστήμονας βγήκε έξω για να δει τι συνέβαινε κι εκείνη τη στιγμή ακολούθησε ομοβροντία πυρών από ένα αυτοκίνητο Nissan που βρισκόταν σταματημένο σε απόσταση 150 μέτρων. Τα πυρά προήλθαν από πολυβόλο το οποίο ενεργοποιήθηκε με τηλεχειριστήριο, μέσω δορυφόρου.
Ο επιστήμονας τραυματίστηκε στην πλάτη ενώ σκοτώθηκε ένας από τους φρουρούς του. Η επίθεση κράτησε ελάχιστα λεπτά, ενώ αμέσως μετά το αυτοκίνητο «Νισάν» εξερράγη. Ο δε κάτοχος του αυτοκινήτου από όπου προήλθαν τα πυρά είχε εγκαταλείψει τη χώρα πριν από ένα μήνα.
Αυτή είναι η γενική περιγραφή της επίθεσης εναντίον του Φακριζαντέχ από τα μέσα ενημέρωσης του Ιράν, ενώ η ιρανική τηλεόραση Press TV υποστήριξε επιπλέον ότι στοιχεία από το σημείο της επίθεσης δείχνουν τη χρήση ισραηλινών όπλων.
Ολη αυτή η περιγραφή της επίθεσης και τα στοιχεία που αναφέρονται, δεν ακολουθούνται από φωτογραφίες. Η αμερικανική εφημερίδα New York Times αναφέρει πάντως ότι το παγιδευμένο «Νισάν» εξερράγη τη στιγμή που μια ομάδα 12 οπλισμένων ανδρών βρέθηκε στο σημείο με αυτοκίνητα και άρχισε τους πυροβολισμούς. «Θέλουν να δείξουν ότι έχουν κάτι στα χέρια τους, αλλά βαδίζουν στα τυφλά» τόνισε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» Ισραηλινός απόστρατος μυστικών υπηρεσιών.
Στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης φιλοξενούνται πολλά άρθρα εναντίον του Ισραήλ, κατονομάζοντας τις μυστικές του υπηρεσίες ως υπεύθυνες για την εκτέλεση του πυρηνικού επιστήμονα και καλώντας την ιρανική ηγεσία να οργανώσει επίθεση εναντίον του λιμένα της Χάιφα στο Ισραήλ, αν αποδειχθεί πως η χώρα εμπλέκεται στη δολοφονία του Φακριζαντέχ!
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Από την πλευρά του Ισραήλ, δεν υπάρχουν επισήμως σχόλια για τη δολοφονία του Μοσέν Φακριζαντέχ. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τεχεράνη επιτίθεται εναντίον του Ισραήλ για δολοφονία μελών του πυρηνικού του προγράμματος. Στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας έχει κατηγορήσει τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες για τον θάνατο άλλων πέντε πυρηνικών επιστημόνων που εργάζονταν στο ιρανικό ατομικό πρόγραμμα.
Ο Φακριζαντέχ ήταν ο πιο ειδικός στο πυρηνικό πρόγραμμα και είχε κατονομαστεί τόσο από το Ισραήλ όσο και από όλες τις δυτικές χώρες ως ο «αρχιτέκτονας» των ιρανικών σχεδίων για την κατασκευή ατομικής βόμβας. Χθες έγινε στην Τεχεράνη η κηδεία του Φακριζαντέχ, με την παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας (περιλαμβανομένων των αρχηγών των «Φρουρών της Επανάστασης» και της Φρουράς Κουντς).
Οι ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν θέσει τις μυστικές τους υπηρεσίες και τις περιοχές όπου βρίσκονται οι πρεσβείες του Ισραήλ σε κατάσταση συναγερμού, καθώς υπάρχει ο φόβος αντιποίνων από ιρανικές ή φιλο-ιρανικές ομάδες. Εκτός των σκληροπυρηνικών Φρουρών της Επανάστασης, τα δυτικά βλέμματα είναι στραμμένα και στις κινήσεις της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου και σε άλλες σιιτικές ομάδες που δρουν στη Μέση Ανατολή.
Ιρανοί ηγέτες είχαν προειδοποιήσει τις προηγούμενες ημέρες ότι η Τεχεράνη θα εκδικηθεί για τη δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού φυσικού. Η επίθεση εναντίον του Ιρανού επιστήμονα θα δυσχεράνει και την αποκλιμάκωση της έντασης που χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια τις αμερικανο-ιρανικές σχέσεις.
Το ιρανικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε τη διακοπή όλων των μελλοντικών επιθεωρήσεων στις εγκαταστάσεις ουρανίου από τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ (απαραίτητη προϋπόθεση για το «ξεπάγωμα» των συνομιλιών) εξαιτίας της δολοφονίας του πυρηνικού επιστήμονα. Η στροφή της Τεχεράνης θα τερματίσει την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για την υπογραφή συμφωνίας, από τρεις ευρωπαϊκές χώρες –Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία. Η δολοφονία του Ιρανού αναμένεται να σκιάσει και τη επίσκεψη του Τζάρεντ Κούσνερ (γαμπρού του Τραμπ) στη Σ. Αραβία και το Κατάρ αυτή την εβδομάδα.
Ο Κούσνερ θέλει να συμβάλει στην άμβλυνση των διαφωνιών μεταξύ των δύο χωρών που διαφωνούν σε πολλά ζητήματα κι έχουν ακολουθήσει διαφορετικές γεωπολιτικές συμμαχίες- στην προκειμένη περίπτωση το Ριάντ δεν σχολίασε τη δολοφονία στην Τεχεράνη ενώ το Κατάρ την καταδίκασε.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου