Δύο πηγές ανέφεραν ότι εξετάζεται η 21η Μαΐου.
Μια τρίτη πηγή είπε ότι οι επαφές μεταξύ του Δουβλίνου και της Μαδρίτης, καθώς και μεταξύ της Σλοβενίας και της Μάλτας, έχουν ενταθεί με σκοπό οι χώρες να αναγνωρίσουν από κοινού το παλαιστινιακό κράτος.
Σε δήλωση που υπεγράφη από κοινού στις 22 Μαρτίου, ο Leo Varadkar και οι Ισπανοί, Μαλτέζοι και Σλοβένοι ομόλογοί του ανέφεραν ότι συζήτησαν «την ετοιμότητά τους να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη και είπαν ότι θα το πράξουμε όταν μπορεί να συνεισφέρει θετικά και οι συνθήκες είναι κατάλληλες “.
Ο αρχηγός της Ταϊλάνδης Σάιμον Χάρις μίλησε με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ τη Δευτέρα, τον οποίο ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «καλή και διεξοδική κλήση» σχετικά με τη «σοβαρή κατάσταση στη Μέση Ανατολή».
Ο εκπρόσωπος είπε: “Σχετικά με την αναγνώριση [της Παλαιστίνης], το έργο μας συνεχίζεται από κοινού για την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης. Επαναβεβαίωσαν την επιθυμία τόσο η Ισπανία όσο και η Ιρλανδία να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη, συμφωνώντας ότι η επίσημη αναγνώριση είναι σημαντικό μέρος της αναγνώρισης ότι δύο Η λύση του κράτους είναι ο μόνος τρόπος για να επιφέρει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, με ένα κράτος της Παλαιστίνης και το κράτος του Ισραήλ να ζουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια».
Ένας εκπρόσωπος του Tánaiste Micheál Martin είπε στο RTÉ News: «Οι συζητήσεις με αρκετούς ευρωπαίους εταίρους ομοϊδεάτες βρίσκονται σε εξέλιξη για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης».
Σε κοινή τους ανακοίνωση στις 22 Μαρτίου η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβενία ανέφεραν ότι συμφώνησαν να κάνουν τα πρώτα βήματα προς αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.
Η Ισπανία και η Ιρλανδία υπερασπίζονται επί μακρόν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.
Οι προσπάθειες αυτές γίνονται την ώρα που ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών στη Γάζα από την στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ για την εξόντωση της Χαμάς έχει προκαλέσει παγκόσμιες εκκλήσεις για εκεχειρία και για μια λύση προς ειρήνη διαρκείας στην περιοχή.
Από το 1988, 139 από τα 193 μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος. Το Ισραήλ έχει πει ότι το σχέδιο των τεσσάρων χωρών θα μειώσει τις πιθανότητες μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στη σύγκρουση στη Γάζα.
Επί του παρόντος, οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης, με το πιο πρόσφατο να είναι η Σουηδία το 2014.
Η Ιρλανδία βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με κράτη «ομοϊδεάτες» εδώ και αρκετούς μήνες, με βάση ότι η αναγνώριση θα μπορούσε να συμβεί σε συνδυασμό με το Αραβικό Ειρηνευτικό Σχέδιο για μια μακροπρόθεσμη λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μεταξύ του Tánaiste και του Ιορδανού ομολόγου του, Ayman Safadi, στο Αμμάν τον περασμένο μήνα, ο κ. Safadi είπε ότι η εκ των προτέρων αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους θα αποτρέψει τη λύση των δύο κρατών να γίνει ένας ανοιχτός και τελικά άπιαστος στόχος.
Ειδήσεις σήμερα
Κούγιας: Ζητάει την απόλυση του Λιάγκα από τον ΑΝΤ1 – «Σίχαμα, τηλεοπτικό υποκείμενο»
Conference League: Συναγερμός σε ΕΥΠ & Αντιτρομοκρατική για τις απειλές του ISIS
Ανήλικη τουρίστρια κατήγγειλε τον βιασμό της σε μπαρ στα Μάλια