Με στόχο να αποτραπούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν τη μείωση κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων καθώς επίσης και την υιοθέτηση μιας σειράς μέτρων, όπως είναι η παραγωγή πιο καθαρή ενέργειας. Το τελικό κείμενο της συμφωνίας όμως χαρακτηρίστηκε από τη Γκρέτα Τούνμπεργκ ως «αδύναμο».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η ίδια μαζί με άλλους διαδηλωτές που καλούσαν για κλιματική δικαιοσύνη έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας, δήλωσε η συμφωνία δεν πρόκειται να σταματήσει την αύξηση των θερμοκρασιών πάνω από κρίσιμα επίπεδα. «Το κείμενο αυτό είναι αδύναμο και δεν είναι καθόλου έστω κοντά στο να είναι επαρκές για να μας κρατήσει εντός του ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου. Είναι μια πισώπλατη μαχαιριά για τους πιο ευάλωτους», δήλωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ.
Η 20χρονη, που έγινε το πρόσωπο του κλιματικού ακτιβισμού το 2018 όταν άρχισε να κατεβαίνει κάθε εβδομάδα σε διαδήλωση στη Σουηδία, συμπλήρωσε πως η συμφωνία δεν σχεδιάστηκε ώστε να επιλύει την κλιματική κρίση αλλά ως «άλλοθι» για τους παγκόσμιους ηγέτες που τους επέτρεψε να αγνοήσουν την παγκόσμια υπερθέρμανση.
Πρόσθεσε επίσης πως «όσο δεν μεταχειριζόμαστε την κλιματική κρίση ως κρίση και όσο επιτρέπουμε στα συμφέροντα των ομάδων πίεσης να επηρεάζουν αυτά τα κείμενα και αυτές τις διαδικασίες, δεν πρόκειται να πάμε πουθενά».
Να σημειωθεί πως η Συμμαχία Μικρών Νησιωτικών Κρατών, η οποία περιλαμβάνει χώρες που έχουν επηρεαστεί πιο πολύ από την κλιματική αλλαγή, όπως τα Φίτζι, το Τουβαλού και το Κιριμπάτι, δήλωσε πως η συμφωνία είναι γεμάτη παραθυράκια και είναι «αυξανόμενη και μη μετασχηματιστική».
Ειδήσεις σήμερα
Παλαιστίνη: Ο Αμπάς ζητά παρέμβαση των ΗΠΑ για να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις