Το πρόβλημα με τη στάση της Γερμανίας είναι ότι «επιβραδύνουμε τις κυρώσεις και τις παραδόσεις όπλων και υπάρχει ο κίνδυνος ο πόλεμος να διαρκέσει όλο και περισσότερο», δήλωσε ο Χοφράιτερ την Τετάρτη 20/4 στην εκπομπή του ZDF «Morgenmagazin».
«Όσο πιο κοντά πλησιάζει ο Πούτιν στη νίκη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να επεκταθεί ο πόλεμος. Αυξάνεται ο κίνδυνος περισσότερες χώρες να δεχτούν εισβολή και να γλιστρήσουμε σε έναν de facto Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την Ουκρανία τώρα», είπε.
Ο Χοφράιτερ απέρριψε το επιχείρημα που προέβαλε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μεταξύ άλλων, ότι δηλαδή η ικανότητα της Γερμανίας να προμηθεύει όπλα είναι περιορισμένη, επειδή ο ουκρανικός στρατός δεν είναι εκπαιδευμένος σε σύγχρονα οπλικά συστήματα. «Το βρίσκω λίγο πατερναλιστικό να λες στον ουκρανικό στρατό τι μπορεί και δεν μπορεί να διαχειριστεί», είπε ο Χοφράιτερ.
Ο Χοφράιτερ παρακάλεσε να παραδοθούν τα όπλα στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό. «Ήμουν στην Ουκρανία – μου είπαν ότι θα ήθελαν να έχουν το δυτικό υλικό άμεσα, ώστε να έχουν ακριβώς τον χρόνο που χρειάζεται για να εκπαιδεύσουν τους στρατιώτες τους σε αυτό το υλικό», προτού τα σημερινά σοβιετικά και ρωσικά όπλα τους διαλυθούν εντελώς.
Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, η Γερμανία θα βοηθήσει στρατιωτικά την Ουκρανία τόσο μεσοπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα στον αμυντικό της αγώνα κατά της Ρωσίας. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να υποστηρίξουν την Ουκρανία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, δήλωσε η Πράσινη πολιτικός την Τετάρτη 20/4 μετά από συνάντηση με τον Λετονό ομόλογό της, Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα.
Βραζιλία: Σοκ από τα όργια μεταξύ ανδρών σε διάσημη παραλία του Ρίο (βίντεο)
Αλλά η βοήθεια δεν θα αφορά μόνο επείγουσες ανάγκες: «Αφορά επίσης τους επόμενους τρεις μήνες αλλά και για τα επόμενα τρία χρόνια. Και η Γερμανία θα μπορέσει να συνεισφέρει περισσότερα σ’ αυτό».
«Γι’ αυτό η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει διαθέσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ώστε η Ουκρανία να μπορεί επίσης να προμηθευτεί πιο περίπλοκα οπλικά συστήματα, τα οποία θα έχουν μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Η Γερμανία μπορεί να παράσχει την εκπαίδευση για αυτό», επεσήμανε η Μπέρμποκ.
«Ο κόσμος δεν θα είναι ασφαλέστερος και πιο ειρηνικός αν συγκρατηθούμε», είπε ο βουλευτής του SPD, Μίκαελ Ροθ. Εάν η Ρωσία πετύχαινε μια στρατιωτική νίκη, θα υπήρχε κίνδυνος περαιτέρω στρατιωτικών συγκρούσεων, για παράδειγμα στη Μολδαβία, τη Γεωργία ή τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Προκειμένου να αποφευχθεί μια «ευρωπαϊκή πυρκαγιά», «τα κράτη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία ταχεία, εκτεταμένη και συντονισμένη στρατιωτική υποστήριξη», έγραψε ο Ροθ. Αυτό δεν σημαίνει «καμία άμεση συμμετοχή στον πόλεμο από το ΝΑΤΟ».
Από τη Ρίγα, η Μπέρμποκ προέβη σε παρόμοιες δηλώσεις: «Η Γερμανία υποστηρίζει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στην προμήθεια σοβιετικών όπλων στην Ουκρανία, αλλά τέτοιες κινήσεις δεν καθιστούν τη Γερμανία συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση», είπε.
Ειδήσεις σήμερα
Ρούλα Πισπιρίγκου: Την «καίνε» οι 27 αναζητήσεις στο Ιντερνετ για κεταμίνη και άλλα φάρμακα
Ηπατίτιδα… άγνωστος Χ «χτυπά» μικρά παιδιά – Παγκόσμιος συναγερμός
Σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ: Τι έγινε στο συνέδριο διχασμού και και παρακμής