Είναι η δεύτερη δημοσκόπηση σε ισάριθμες ημέρες που δείχνει ότι το RN της Μαρίν Λεπέν ναι μεν συγκεντρώνει περισσότερες έδρες σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο κόμμα, όμως επίσης δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει το όριο των 289 εδρών που απαιτείται για την απόλυτη πλειοψηφία.
Αυτό υποδηλώνει ότι ένα «δημοκρατικό μέτωπο», κατά το οποίο περισσότεροι από 200 υποψήφιοι κατά μήκος του πολιτικού φάσματος αποσύρθηκαν από τον δεύτερο γύρο για να ανοίξουν τον δρόμο σε οποιονδήποτε είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να νικήσει τον υποψήφιο του RN στην περιφέρειά τους, φαίνεται πως λειτουργεί.
Η δημοσκόπηση της IFOP για το LCI και τη Le Figaro δείχνει ότι ο Εθνικός Συναγερμός κερδίζει 210-240 έδρες, ένας αριθμός μικρότερος από τις 240-270 πριν από τις αποσύρσεις των υποψηφίων.
Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, συγκεντρώνοντας 170 έως 200 έδρες, μπροστά από τον κεντρώο συνασπισμό του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που λαμβάνει 95-125 έδρες. Οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι προβλέπεται να κερδίσουν 25-45 έδρες.
Χθες, μια δημοσκόπηση της εταιρείας Harris Interactive προέβλεπε το RN να εξασφαλίσει 190-220 έδρες.
Τα τρία σενάρια ανησυχίας για το αύριο Γαλλίας – ΕΕ
Η ιστορική πρωτιά της Ακροδεξιάς στον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής έφερε τον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά ένα βήμα από το κατώφλι του προεδρικού γραφείου, όμως ο πυρετός ζυμώσεων στους κόλπους των κομμάτων και οι πιθανές διακομματικές συμμαχίες των επόμενων ημερών θα κρίνουν αν τελικά ο Εθνικός Συναγερμός θα πανηγυρίσει την ανάληψη της εξουσίας το βράδυ της 7ης Ιουλίου.
«Την επόμενη Κυριακή, αν ο γαλλικός λαός μας δώσει την απόλυτη πλειοψηφία να επαναφέρουμε τη χώρα στην ορθή τροχιά, θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Γάλλων», δήλωσε. Οι αναλυτές στο Παρίσι κι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στέκονται στο «αν».
Το 33,5% των ψήφων του α’ γύρου δεν διασφαλίζει πως ο Μπαρντελά και η Μαρίν Λεπέν δίπλα του θα φτάσουν στον μαγικό αριθμό των 289 εδρών στην 577μελή Εθνοσυνέλευση.
Επεται με 28% το Νέο Λαϊκό Μέτωπο Σοσιαλιστών, Κομμουνιστών, Πράσινων και Αριστεριστών, που δημιουργήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες μετά από το αρχικό σοκ του θριάμβου της Ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές. Ακολουθούν οι Κεντρώοι του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με 20% και οι Συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι με 10% των ψήφων.
Πλημμύρες στη Βαλένθια: Βρέθηκαν τα πτώματα δύο μικρών αγοριών μετά από δύο εβδομάδες
1ο σενάριο
Ο Μακρόν και οι… άλλοι.
Πρόεδρος Μακρόν και πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ από τη μια πλευρά και ηγετικά στελέχη του Νέου Λαϊκού Μετώπου από την άλλη έστειλαν εξαρχής μηνύματα για ευρύτερη συστράτευση των δυνάμεων του «δημοκρατικού τόξου» στον β’ γύρο, ώστε να ανακοπεί η πορεία της Ακροδεξιάς. Σήμερα εκπνέει η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων για την κούρσα της επόμενης Κυριακής. Το «κλειδί» θα μπορούσε να είναι η απόσυρση των υποψηφίων που ήρθαν 3οι στον α’ γύρο υπέρ των υποψηφίων των κομμάτων του «τόξου». Εντονες διαφωνίες εκφράστηκαν μέσα στα κόμματα. Επιπλέον δεν είναι δεδομένο πως οι ψηφοφόροι του Μακρόν θα ψηφίσουν συνασπισμό στον οποίο μετέχει ο αριστεριστής Ζαν Λυκ Μελανσόν και θα προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή.
2ο σενάριο
Κυρίαρχη η Ακροδεξιά
Συσπειρωμένοι οι ψηφοφόροι του Εθνικού Συναγερμού είναι πολύ πιο πιθανό να ακολουθήσουν την κομματική γραμμή και να σχηματίσουν ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα στις 7 Ιουλίου. Αν το momentum με τη στήριξη και τμήματος των Ρεπουμπλικανών που κλίνουν προς την Ακροδεξιά χωρίς να το λένε απερίφραστα, ξεκλειδώσει την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία για τον Μπαρντελά, η Γαλλία -και η Ευρώπη από δίπλα- εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά, με την Ακροδεξιά στα ηνία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.
Ο Εθνικός Συναγερμός έχει στρογγυλεύσει τις άκρες της ρητορικής του, δεν επιζητά Frexit αλά Brexit, αλλά αλλαγές στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με ενισχυμένη την Ακροδεξιά στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν να κρατά το τιμόνι του Συμβουλίου της Ε.Ε. από χθες για ένα εξάμηνο, Παρίσι και Βρυξέλλες θα ζήσουν άκρως ενδιαφέρουσες ημέρες, αν επαληθευθεί. Στην εσωτερική πολιτική προβλέπεται ασφαλώς σκληρή γραμμή στο Μεταναστευτικό, ξήλωμα μεταρρυθμίσεων και μια πολυκύμαντη «συγκατοίκηση» στην εξουσία με τον Μακρόν.
3ο σενάριο
Χωρίς αυτοδυναμία και χωρίς… πρόεδρο
Οι αναλυτές αμφιταλαντεύονται αν το χείριστο είναι μια ακροδεξιά κυβέρνηση με λυμένα χέρια ή μια Βουλή χωρίς αυτοδύναμη πλειοψηφία ενός κόμματος ή μιας παράταξης που είναι μάλλον και το πιο πιθανό σενάριο και θεωρητικά μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα, αναταραχή και παράλυση.
Σε αυτή την περίπτωση, όπως εξηγεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, ο πρόεδρος θα μπορούσε να ορίσει πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Εχει και την ευχέρεια από το Σύνταγμα να μην το κάνει. Σε αυτό το μονοπάτι τα πιθανά σενάρια πολλαπλασιάζονται, όπως και οι πιθανότητες έντονων αντιδράσεων από δεξιά κι αριστερά στο καθένα. Ενδεχομένως να δούμε κυβέρνηση τεχνοκρατών. Τα μόνο βέβαιο είναι πως απαγορεύεται η προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις προηγούμενες.
Ενα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί αν φτάσουμε σε Βουλή χωρίς αυτοδύναμη πλειοψηφία είναι η παραίτηση του προέδρου που ήδη από τις αρχές Ιουνίου είναι όλο και πιο απομονωμένος ακόμη και από τα πολιτικά τέκνα του που είδαν το ρίσκο που ανέλαβε, χωρίς να συμβουλευτεί πολλούς, να επιστρέφει ως μπούμερανγκ. Ο Μακρόν έχει δηλώσει επανειλημμένα, όταν ρωτάται επίμονα τις τελευταίες βδομάδες, πως δεν ήταν στις προθέσεις του η παραίτηση. Αν αναθεωρήσει και ρίξει μια ακόμη βόμβα, η Μαρίν Λεπέν ίσως να δει σύντομα το όνειρό της να γίνεται πραγματικότητα: Η μετακόμισή της στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Κλειδί θεωρείται η ψήφος των νέων
Στις πρόσφατες ευρωεκλογές οι Γάλλοι ψηφοφόροι κάτω των 34 ετών επέλεξαν κατά 32% Εθνικό Συναγερμό, άνοδος 10 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2019. Στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής το ρεύμα δεν επιβεβαιώθηκε. Η «χαλαρή ψήφος» της ευρωκάλπης άλλαξε.
Το 41% των εκλογέων ηλικίας 18-34 ετών ψήφισαν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, όπως δήλωσαν όσοι μετείχαν στις σφυγμομετρήσεις της τελευταίας στιγμής έξω από τα εκλογικά κέντρα.
«Η ψήφος των νέων μπορεί να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας στον β΄ γύρο», σχολίασε η Φραντσίσκα Μπράντνερ, μέλος της γερμανικής βουλής, ειδική σε θέματα που αφορούν τη Γαλλία.
«Η νέα γενιά είναι απογοητευμένη με τον πρόεδρο Μακρόν και τις πολιτικές του και ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι αν θα κινητοποιηθούν για να ψηφίσουν υποψηφίους της μακρονικής παράταξης, αν αποσυρθούν οι υποψήφιοι του Νέου Λαϊκού Μετώπου», τονίζει.