Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, συνταγματάρχης ε.α. και πρώην βουλευτής Μάικ Γουόλτς, όπως και ο ειδικός εκπρόσωπος για την Ουκρανία, αντιστράτηγος ε.α. Κιθ Κέλογκ, υποστηρίζουν τη σκληρή πίεση των ΗΠΑ ούτως ώστε ο Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγκαστεί να προβεί σε υποχωρήσεις. Ωστόσο, άλλοι -γνωστοί ρωσόφιλοι- προτείνουν την περικοπή της βοήθειας που έχουν παράσχει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία κατά τη διακυβέρνηση Μπάιντεν για να επιταχύνουν το τέλος της σύγκρουσης. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτή η προσέγγιση θα αφοπλίσει την Ουκρανία, αναγκάζοντας ενδεχομένως τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να την… παραδώσει στη Ρωσία.
Προτού γίνει αντιπρόεδρος, ο τότε γερουσιαστής του Οχάιο, Τζέι ντι Βανς, ήταν σφοδρός επικριτής της οικονομικής υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση του Κιέβου ως «την πιο διεφθαρμένη στην Ευρώπη». Πάντως χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του Βανς αρνήθηκε να σχολιάσει τη στάση του αντιπροέδρου αναφορικά με τη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
Τα ρωσικά αποθέματα
Μια πιθανή στρατηγική είναι ο Τραμπ να χρησιμοποιήσει τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας για να βοηθήσει στην αναπλήρωση των αποθεμάτων όπλων της Ουκρανίας. Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Ουίλιαμ Τέιλορ, σημείωσε ότι τα περίπου 300 δισ. δολάρια σε ρωσικά αποθέματα που υπάρχουν σε ευρωπαϊκές (ειδικά στο Βέλγιο) και αμερικανικές τράπεζες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν σημαντικά τις προσπάθειες της Ουκρανίας. «Αυτό που θα μπορούσε να κάνει ο Τραμπ είναι να πιέσει τους Ευρωπαίους να αρπάξουν αυτά τα αποθέματα και να τα βάλουν στον ουκρανικό λογαριασμό, επιτρέποντας στο Κίεβο να αγοράσει όπλα από τις ΗΠΑ και να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ορισμένοι υποστηρικτές της ανθρωπιστικής βοήθειας ανησυχούν ότι ο Τραμπ μπορεί να εγκαταλείψει την Ουκρανία επικαλούμενοι την ευνοϊκή στάση που είχε κατά το παρελθόν έναντι του Πούτιν. Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος προηγουμένως δίσταζε -όταν ρωτήθηκε- να απαντήσει αν θα ήθελε η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο, ορισμένοι από τους επικριτές του βλέπουν τώρα την ομάδα του αρκετά αρνητική στο να πιέσει το Κίεβο σε υποχωρήσεις. Παράλληλα, οι ανώτατοι στρατιωτικοί των ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι διαφωνούν για τυχόν υποχωρήσεις του Κιέβου.