Ψηφίζοντας υπέρ της πρότασης μομφής, σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν, «η ακροδεξιά και η ακροαριστερά ενώθηκαν σε ένα αντιδημοκρατικό μέτωπο». «Γνωρίζω πολύ καλά ότι κάποιοι μπαίνουν στον πειρασμό να με κατηγορήσουν για την κατάσταση αυτή. Είναι πολύ πιο βολικό», πρόσθεσε. Ο Μακρόν δήλωσε ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει την πλήρη θητεία του ως πρόεδρος, πράγμα που σημαίνει ότι θα παραμείνει μέχρι το 2027.
Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί και ότι τους επόμενους 30 μήνες που θα είναι στην προεδρία της γαλλικής Δημοκρατίας στόχος του θα είναι η δημιουργία μίας ισχυρής Γαλλίας και μίας ισχυρής Ευρώπης, ικανών να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών.
Ανέφερε επίσης πως προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές το περασμένο καλοκαίρι διαπιστώνοντας από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών την ενίσχυση των πολιτικών άκρων. Σημείωσε ωστόσο ότι η κίνηση του δεν έγινε κατανοητή.
Αναφερόμενος στην νέα κυβέρνηση τόνισε πως θα ορίσει τον νέο πρωθυπουργό μέσα στις επόμενες ημέρες. Πρόσθεσε δε ότι «Προτεραιότητα για τον νέο πρωθυπουργό θα είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού μέσω ειδικού νόμου. Στις αρχές του επόμενου έτους, η νέα κυβέρνηση θα καταρτίσει νέο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό».0
«Χρειαζόμαστε την έγκριση του νέου προϋπολογισμού στις αρχές του επόμενου έτους για να μπορέσουν να γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις. Οι δημόσιες υπηρεσίες στη Γαλλία θα συνεχίσουν να λειτουργούν» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε «Από τώρα και στο εξής, μια νέα εποχή πρέπει να ξεκινήσει με νέους συμβιβασμούς. Οι νομοθέτες που έδιωξαν την κυβέρνηση σκέφτονται μόνο την προοπτική νέων προεδρικών εκλογών.
Νωρίτερα σήμερα, ο Μισέλ Μπαρνιέ υπέβαλε στον Μακρόν την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού, την οποία ο Γάλλος πρόεδρος έκανε αποδεκτή.Ο Μακρόν ζήτησε από τον Μπαρνιέ να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι να διοριστεί νέος πρωθυπουργός. «Ο Μισέλ Μπαρνιέ διασφαλίζει, μαζί με τα μέλη της κυβέρνησης, τον χειρισμό των τρεχουσών υποθέσεων μέχρι τον διορισμό νέας κυβέρνησης», τόνισε η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της.
To πρόβλημα για τον Γάλλο πρόεδρο είναι η αποδοκιμασία της κοινής γνώμης. Την παραίτησή του ζητά ευθέως το 64% των ερωτηθέντων σε έρευνα του Harris Interactive για το RTL και το 59% σε έρευνα του Odoxa για την Figaro. Στην δεύτερη μάλιστα τον θεωρούν υπεύθυνο σε ποσοστό 46% για την πολιτική αστάθεια στην χώρα , ρίχνοντας ευθύνες μόνο 11% και 10% σε Εθνικό Συναγερμό και Νέο Λαϊκό Μέτωπο, δηλαδή στις παρατάξεις που έριξαν την κυβέρνηση!
Τα πυρά της κατά του Μακρόν στρέφει επίσης η ναυαρχίδα του γαλλικού Τύπου, η LeMonde, τονίζοντας στο κύριο άρθρο πως “είναι ο πρώτος υπεύθυνος γι΄αυτή την πρωτοφανή και άκρως επικίνδυνη πολιτική κατάσταση”. Ένδειξη του κοινωνικού αναβρασμού η μεγάλη απεργία σχεδόν του συνόλου των συνδικάτων του δημόσιου τομέα σε σχολεία, νοσοκομεία, αεροδρόμια και σταθμούς ενέργειας. Συμμετείχε μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων, ενώ στο Παρίσι και άλλες πόλεις έγιναν πορείες χιλιάδων ατόμων υπέρ της αύξησης μισθών και της αντιμετώπισης της ακρίβειας.
Οι πιθανοί υποψήφιοι:
Φρανσουά Μπαϊρού: Ο Φρανσουά Μπαϊρού, 73 ετών, είναι ένας κεντρώος βετεράνος του οποίου το κόμμα Δημοκρατικό Κίνημα (MoDem) είναι μέρος της κυβερνώσας συμμαχίας του Μακρόν από το 2017. Ο Μπαϊρού, επί χρόνια δήμαρχος της νοτιοδυτικής πόλης Πάου, ο οποίος έχει αναδείξει τις αγροτικές του ρίζες σε κεντρικό στοιχείο της πολιτικής του ταυτότητας, αποφάσισε να μην συμμετάσχει για τέταρτη φορά στην προεδρική κούρσα το 2017 και να στηρίξει τον Μακρόν. Ο Μακρόν διόρισε τον Μπαϊρού ως υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά παραιτήθηκε εβδομάδες αργότερα, εν μέσω έρευνας για κατασπατάληση ευρωπαϊκών πόρων μέσω θέσεων εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου που αφορούσε σε απασχόληση κοινοβουλευτικών βοηθών από το κόμμα του. Φέτος απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.
Μπερνάρ Καζνέβ: Ο Μπερνάρ Καζνέβ ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος προτού παραιτηθεί το 2022 εκφράζοντας την οργή του για την απόφαση του κόμματος να συνάψει εκλογικό σύμφωνο με το σκληρό αριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία. Ο 61χρονος Καζνέβ διετέλεσε πρωθυπουργός τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ. Πριν ήταν υπουργός Εσωτερικών, υπεύθυνος για την ασφάλεια κατά την επίθεση στο Charlie Hebdo και την επίθεση ισλαμιστών ένοπλων στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015. Η επιλογή του Καζνέβ θα αποσκοπούσε στο να ενθαρρύνει τους σοσιαλιστές βουλευτές να απομακρυνθούν από τη συμμαχία με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές και να συνεργαστούν με την κεντρώα κυβερνητική ομάδα. Το όνομά του κυκλοφόρησε επίσης το καλοκαίρι, καθώς ο Μακρόν επρόκειτο να επιλέξει πρωθυπουργό μετά τις πρόωρες εκλογές που οδήγησαν στο σημερινό κοινοβούλιο.
Ξαβιέ Μπερτράν: Ο Ξαβιέ Μπερτράν, 59 ετών, είναι ένας κεντροδεξιός πολιτικός που είναι Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ω-ντε-Φρανς μιας βόρειας αποβιομηχανοποιημένης περιοχής, όπου ο Μακρόν επιδίωξε να αναπτύξει ένα οικοσύστημα γύρω από τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων. Ο Μπερτράν υπηρέτησε ως υπουργός υπό τις συντηρητικές προεδρίες του Ζακ Σιράκ και του Νικολά Σαρκοζί και συμμετείχε στην προκριματική αναμέτρηση των Ρεπουμπλικανών πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2022. Ο Μπερτράν ήταν επίσης μεταξύ των ονομάτων που ο Μακρόν εξέταζε το καλοκαίρι για τον ρόλο του πρωθυπουργού.
Φρανσουά Μπαρουέν: Ο Φρανσουά Μπαρουέν, 59 ετών, είναι κεντροδεξιός πολιτικός καριέρας, του οποίου ο πατέρας ήταν συμφοιτητής και φίλος του εκλιπόντος προέδρου Σιράκ. Υπηρέτησε για λίγο ως υπουργός Οικονομικών, μετά από μια θητεία ως υπουργός Προϋπολογισμού, στο αποκορύφωμα της κρίσης του δημόσιου χρέους της Ευρώπης το 2011-2012. Διορίστηκε πρόεδρος της Barclays Γαλλίας το 2022. Είναι δήμαρχος της Τρουά από το 1995.
Η Λεπέν απαντά στην επίθεση Μακρόν: Η πρόταση μομφής δεν είναι αντιδημοκρατική
Την άμεση αντίδραση της Μαρίν Λεπέν και του Χαν Λυκ Μελανσόν προκάλεσε το διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν. «Μια γρήγορη υπενθύμιση στον Πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος υποτίθεται ότι είναι ο εγγυητής του Συντάγματος: η πρόταση μομφής δεν είναι αντιδημοκρατική, προβλέπεται από το Σύνταγμα της Πέμπτης Δημοκρατίας μας», έγραψε η Λεπέν, απαντώντας στα λεγόμενά του για «αντιδημοκρατικό μέτωπο» από την ακροδεξιά και το αριστερό μπλοκ.
Μελανσόν: Ο Μακρόν πρέπει να φύγει
Σύμφωνα με την Le Figaro, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας εξέφρασε τη λύπη του για την «κούφια και επιτηδευμένη φλυαρία» του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος «κάνει κήρυγμα σε όλους». «Ο κ. Μακρόν δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει (…) δεν έχει καμία εμπειρία από το πώς λειτουργούν οι συνελεύσεις», δήλωσε στο TF1, «δεν είναι ο κ. Μπαρνιέ που αποδοκιμάστηκε, είναι ο κ. Μακρόν». «Πρέπει να φύγει για να μπορέσει ο λαός να πάει να ξαναψηφίσει», τόνισε.