Η απόλυση του Τζέιμς Κόμεϊ θεωρείται μεν ανατροπή στα πολιτικά πράγματα των ΗΠΑ -με τον τρόπο που έγινε- ωστόσο δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για τους παροικούντες την Ουάσιγκτον, καθώς η αντιπαράθεση του ισχυρού άνδρα των υπηρεσιών ασφαλείας με τον Αμερικανό πρόεδρο ήταν γνωστή. Το ζήτημα αγγίζει τις αμερικανορωσικές σχέσεις, που βρίσκονται σε πολύ εύθραυστο σημείο.
Η κίνηση του Τραμπ, που σχολιάζεται αρνητικά από τα μέσα ενημέρωσης, θα αποβεί «πολύ επικίνδυνη» για τον ίδιο, αναφέρει το CNN. Το αμερικανικό δίκτυο αλλά και η βρετανική εφημερίδα «Financial Times» βλέπουν ομοιότητες του Τραμπ με τον Νίξον! «Η αντίστοιχη κίνηση από τον Νίξον, κατά την οποία απέλυσε τον ειδικό εισαγγελέα (που τον ερευνούσε), είναι το μοναδικό προηγούμενο», σχολιάζουν οι «Φ. Τάιμς».
«Δεν έκανε καλή δουλειά», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους, ύστερα από έναν καταιγισμό tweets που είχε ανεβάσει στο λογαριασμό του αναφερόμενος στον διευθυντή του FBI. Οπως είπε, σκοπεύει να αντικαταστήσει τον Τζέιμς Κόμεϊ «με κάποιον πολύ καλύτερο» – θυμίζοντας περισσότερο CEO εταιρίας παρά πρόεδρο της υπερδύναμης. Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι ο Τραμπ απέλυσε τον διευθυντή του FBI με το αιτιολογικό ότι παρενέβη στις εκλογές και δεν διαχειρίστηκε σωστά την περσινή έρευνα στην ηλεκτρονική αλληλογραφία της Χίλαρι Κλίντον. Πρόκειται για έρευνα για την οποία τον είχε συγχαρεί προεκλογικά!
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
«Ο Κόμεϊ έχασε την εμπιστοσύνη όλων στην Ουάσιγκτον, Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών», εξήγησε ο Τραμπ, την ώρα που είχε ξεσπάσει θύελλα στα μέσα ενημέρωσης, δεδομένου ότι ο διευθυντής του FBI διεξήγε έρευνα για τις φήμες περί συνεργασίας του προεκλογικού επιτελείου Τραμπ με «ρωσικούς κύκλους», προκειμένου να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.
Στελέχη των Δημοκρατικών ζητούν τη διενέργεια έρευνας από ανεξάρτητο δικαστή για τον διευθυντή του FBI. Ο Κόμεϊ δεν ήταν ιδιαίτερα αρεστός στους Δημοκρατικούς -παρά το γεγονός ότι αποτελούσε επιλογή του τέως προέδρου Ομπάμα- καθώς δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου αποφάσισε να ανοίξει την υπόθεση σχετικά με τη χρήση ενός ιδιωτικού διακομιστή για τα ηλεκτρονικά μηνύματα της Χίλαρι Κλίντον, την εποχή της θητείας της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ηταν ένα ζήτημα που δημιούργησε ένταση και διχασμό στους κόλπους των Δημοκρατικών και φυσικά τότε είχε χαροποιήσει ιδιαίτερα τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η αποπομπή του Κόμεϊ έγινε λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο του προέδρου Τραμπ με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για μια σειρά θεμάτων και κυρίως για τη Συρία. Ηταν μια συνάντηση που ίσως στόχευε στην αποκατάσταση των αμερικανορωσικών σχέσεων. Από αξιωματούχους του Κρεμλίνου εκφράστηκε η ελπίδα ότι η απόλυση του Κόμεϊ δεν θα έχει επίδραση στις σχέσεις των δύο χωρών. Ωστόσο, η επίσημη θέση της Ρωσίας είναι ότι το ζήτημα «αποτελεί εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ, η οποία δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με τη Ρωσία».
Ο Τζέιμς Κόμεϊ είναι ο τρίτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος των αρχών ασφαλείας στις ΗΠΑ που αποπέμφθηκε από τον Τραμπ, μετά τον Πιτ Μπαράρα από τη θέση του γενικού εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης και την υπηρεσιακή υπουργό Δικαιοσύνης Σάλι Γέιτς. Για τη θέση του διευθυντή του FΒΙ έχει ακουστεί το όνομα του Ρούντι Τζουλιάνι, πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, αν και μάλλον ο Τραμπ θα κάνει την έκπληξη – ίσως να επιλέξει ανάμεσα στον πρώην εισαγγελέα Τρέι Γκόουντι και τον αξιωματούχο του υπουργείου Δικαιοσύνης Ντάνα Μποέντε.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου