Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Εντυπωσιακή παρέλαση στην Μόσχα για τα 72 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης [εικόνες & βίντεο]

Με την καθιερωμένη μεγάλη και εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση γιορτάστηκε και φέτος στην κόκκινη πλατεία στην Μόσχα η «Ημέρα της Νίκης» στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την επέτειο από την άνευ όρων παράδοση των Ναζί στους συμμάχους.

Η συνθηκολόγηση υπογράφηκε στις 9 Μαΐου 1945, και έληξε τον «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», όπως αποκαλείται στη Ρωσία η σκληρή σύγκρουση μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης, που κόστισε στην ΕΣΣΔ πάνω από 20.000.000 νεκρούς και 10.000.000 τραυματίες, σηκώνοντας επί της ουσίας το βάρος της συντριβής του φασισμού.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και σήμερα όταν οι Ρώσοι ακούν τον «Ιερό Πόλεμο», εμβατήριο του Κόκκινου Στρατού, σηκώνονται όρθιοι από σεβασμό.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, δήλωσε πως «Έκαναν να γυρίσει ο ματωμένος τροχός του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, έδιωξαν τον εχθρό από την πατρίδα μας, όπου είχε τολμήσει να έρθει, συνέτριψαν τον Ναζισμό και έδωσαν τέλος στις κτηνωδίες του» είπε, αναφερόμενος στους στρατιώτες του «Κόκκινου Στρατού» κατά τον πόλεμο, προσθέτοντας πως «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι ήταν οι πατέρες μας, οι παππούδες και οι προπαππούδες μας που έφεραν την ελευθερία στην Ευρώπη και την πολυπόθητη ειρήνη στον πλανήτη».

Επίσης, συμπλήρωσε πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αποκρούσουν οποιαδήποτε επίθεση, καθώς οι πόλεμοι του παρελθόντος έχουν διδάξει τη Ρωσία να είναι σε επαγρύπνηση.

Πάνω από 10.000 άνδρες και γυναίκες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, παρέλασαν στην Κόκκινη Πλατεία, μαζί με περίπου 100 στρατιωτικά οχήματα. Την παρέλαση, από πλευράς οχημάτων, «άνοιξαν» άρματα μάχης Τ-34, της εποχής του Δευτέρου Παγκοσμίου.

Το Τ-34 ήταν ένα από τα πιο εμβληματικά όπλα της σύγκρουσης μεταξύ ΕΣΣΔ και Γ’ Ράιχ, και έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα άρματα της εποχής του. Ακολούθησαν διάφορα σύγχρονα οπλικά συστήματα, όπως πύραυλοι Iskander-M, άρματα μάχης Armata T-14, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Kurganets, αυτοκινούμενα πυροβόλα Msta-S κ.α, αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M2DT, Pantsir-SA και S-400 Triumf κ.α. Ωστόσο, λόγω καιρού δεν πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδείξεις.

Πρώτη μαζί με την σημαία της σημερινής Ρωσίας παρήλασε η σημαία του Κόκκινου Στρατού, αυτή που υψώθηκε μέσα στην καρδιά του Βερολίνου το 1945.

Επίσης σε κάθε τμήμα που παρήλαυνε, εκτός από την σημαία του υπήρχε και η σημαία που είχε το αντίστοιχο τμήμα του Κόκκινου Στρατού.

Προτεινόμενα για εσάς

«Έφυγε» ο Βύρων (Νώτης) Σαχαρίδης – Ένας από τους τελευταίους αετούς της ερήμου

Evanthia Karra

Το «μαύρο» Πάσχα του 1941 και ο… Γολγοθάς της γερμανικής Κατοχής

Μιχάλης Μάρδας

Άνοιξαν τα αρχεία του Βατικανού: Στο φως η σχέση του Πάπα Πίου με τους ναζί

Εξουδετερώθηκε βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Σάμο

Δημήτρης Κατσάκος

Όταν ο κόσμος «σκοτείνιασε»: Τα Χριστούγεννα και το ποδόσφαιρο σταμάτησαν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Evanthia Karra

Εντυπωσιακό: Η υπόγεια πολιτεία από σήραγγες που κατασκεύασαν οι ναζί στη Σλοβενία [βίντεο]

Δημήτρης Κατσάκος

Σαν σήμερα η απελευθέρωση της Αθήνας μετά από 1.264 μέρες γερμανικής κατοχής

Ανδρέας Ντίνης

Συγγνώμη από την Πολωνία για τις ναζιστικές θηριωδίες ζήτησε ο Σταϊνμάιερ

Δημήτρης Κατσάκος

Επέζησε από το Ολοκαύτωμα εξαιτίας ενός… Μολοσσού – Η απίστευτη ιστορία της 94χρονης Νίνα

Δημήτρης Κατσάκος