Η επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν έχει προκαλέσει κύμα ανακούφισης και χαράς σε όλο το κεντρώο φιλελεύθερο μπλοκ της Ε.Ε. Ακόμη και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αποφεύγει να μιλήσει πριν από εκλογές σε ευρωπαϊκή χώρα, δεν συγκρατήθηκε, συνεχάρη το Μακρόν -για τον πρώτο γύρο- και δήλωσε περιχαρής ότι στο εξής θα μιλάει κυρίως γαλλικά (εννοώντας ίσως με τον Μακρόν) αφαιρώντας τα αγγλικά από το πρόγραμμά του, αφού και οι Βρετανοί αποχωρούν από την Ενωση!
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προέρχεται από το σκληρό κόσμο των τραπεζών, είναι φιλικός απέναντι στις επιχειρήσεις, άλλωστε και η διετής θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, έδωσε δείγμα γραφής, αλλά, όπως επισημαίνουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς»: «Δανείζεται αριστερά στοιχεία σε ζητήματα όπως η κοινωνική προστασία». Αξιωματούχοι των Βρυξελλών πιστεύουν ότι η εκλογή Μακρόν θα ανακουφίσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, καθώς ο κεντρώος πολιτικός είναι υπέρ της ολοκλήρωσης και της συνεργασίας των χωρών-μελών. Επίσης, ο Μακρόν θα ενισχύσει το προφίλ της Γαλλίας εντός του γαλλογερμανικού άξονα, που προς το παρόν σαφώς γέρνει προς τη γερμανική πλευρά. Ωστόσο, όπως τονίζει το «Politico», η Γερμανία δεν συμφωνεί σε όλα με τον Μακρόν και κυρίως στο θέμα του εμπορίου -και αυτό θα φανεί στη συνέχεια.
Η οικονομία
Αναλυτικά, ο Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει ένα «σκανδιναβικού τύπου» οικονομικό μοντέλο για τη Γαλλία, το οποίο περιλαμβάνει μεν μειώσεις δαπανών και απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά σε «μέτριο βαθμό». Συγκεκριμένα, φιλοδοξεί να μειώσει κατά 60 δισεκατομμύρια ευρώ τις δαπάνες σε περίοδο πέντε ετών, ενώ παράλληλα θα επιδιώξει δημόσιες επενδύσεις 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την εκπαίδευση, την υγεία, καθώς και στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το «κακό» σενάριο των τουλάχιστον 50.000 απολύσεων στο δημόσιο τομέα θέλει να το ισοφαρίσει με χαμηλότερους φόρους για τους χαμηλόμισθους κυρίως και επέκταση του κράτους πρόνοιας. Επίσης, στο πρόγραμμά του περιλαμβάνεται και μεγάλη μείωση του αριθμού των βουλευτών, γερουσιαστών και τοπικών αρχόντων. Με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζει ότι θα επιτύχει να διατηρήσει το έλλειμμα της Γαλλίας κάτω του ορίου της Ε.Ε., στο 3% του ΑΕΠ.
Στον εργασιακό τομέα, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις του από τη εποχή που ήταν υπουργός του Ολάντ. Ο νόμος που ήθελε να περάσει για την κατάργηση του 35ώρου συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις από τα συνδικάτα πριν από δύο χρόνια. Αυτός ήταν ο λόγος που εγκατέλειψε τη ρητορική για το 35ωρο, επιμένει όμως στην ευελιξία των υπερωριών (όχι του ωραρίου). Επιπλέον, θα προσφέρει στις εταιρίες την ελευθερία να διαπραγματεύονται ειδικές συμβάσεις στο ωράριο και στις αμοιβές και θα μειώσει το φόρο των επιχειρήσεων από 33% σε 25%. Ο ίδιος δηλώνει ότι με ανεργία κοντά στο 11%, η Γαλλία δεν έχει πολλά περιθώρια παρά να ανασυντάξει τον εργασιακό τομέα.
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
Το εμπόριο
«Εχουμε μια απλοϊκή στάση απέναντι στην παγκοσμιοποίηση… Δεν σέβονται όλοι τους κανόνες της», γράφει στο πρόγραμμά του ο Μακρόν, ο οποίος είναι σαφώς εναντίον του προστατευτισμού, δηλαδή υπέρ του ελεύθερου εμπορίου. Αντίθετα με τη Λεπέν και άλλους υποψηφίους, ήταν ο μόνος που τάχθηκε επιτακτικά υπέρ των διεθνώς εμπορικών συμφωνιών, όπως η Ceta μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά. Οι εργάτες σε ορισμένα εργοστάσια -όπως αυτό της Αμιένης, φώναζαν εναντίον του, γιατί η μονάδα κλείνει και πάνω από 4.500 εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά.
Ο Μακρόν ξέρει ότι θα βρει απέναντί του τους δεξιούς και όχι μόνο τους εθνικιστές, μαζί με τους αριστερούς που θα φωνάζουν όταν ένα εργοστάσιο θα μεταφέρεται στην Πολωνία ή αλλού. Στο πρόγραμμά του ζητεί τη δημιουργία μιας «προστατευτικής Ευρώπης απέναντι στη βιομηχανία», την οποία ορίζει ως “Buy European Act”. Με τον όρο αυτό θέλει να υποστηρίξει τη δημιουργία μηχανισμών που θα ελέγχουν τις ξένες εξαγορές: αν μια εταιρία κλείσει συμβόλαιο με το Γαλλικό Δημόσιο θα πρέπει το 50% των δραστηριοτήτων της να βρίσκονται στην Ευρώπη. Γι’ αυτό, θα πρέπει να πείσει τους άλλους Ευρωπαίους.
«Μετά το Brexit, το κέντρο βάρους του εμπορίου θα μεταφερθεί στο Παρίσι και το Βερολίνο», λέει ο Μίκαελ Φουκς, αντιπρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής-Κοινωνικής Ομάδας στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Οπως λέει, οι Γερμανοί θα ήθελαν μια καλύτερη συνεργασία στον τομέα αυτό με τους Γάλλους. «Δεν μπορούμε να λέμε στον Τραμπ να μη λαμβάνει μέτρα προστατευτισμού, όταν πάμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο», προσθέτει, εκφράζοντας επιφυλάξεις στο σχέδιο του Μακρόν, στο οποίο έχει επίσης αντιδράσεις και η Κομισιόν.
Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους
«Είμαι υπέρ μιας συντονισμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, διατηρώντας την Ελλάδα στην Ευρωζώνη» δήλωσε προχθές ο Εμανουέλ Μακρόν, λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Μιλώντας στον ιστότοπο Mediapart, υποσχέθηκε ότι θα ηγηθεί αυτής της μάχης και υπογράμμισε ότι δεν θα μπορέσει διαφορετικά η ελληνική οικονομία να συνέλθει.
«Το σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Για αυτό πρέπει να βάλουμε δικλίδες ασφαλείας, να βρούμε μια συλλογική συμφωνία», δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας. «Πιστεύω ότι αυτό θα αποκαταστήσει τη συλλογική μας αξιοπιστία», δήλωσε, αναφερόμενος σε όλη την Ευρωζώνη. Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πιστεύει σε μια ισχυρή και δεμένη Ευρώπη, τονίζει ότι αν δεν γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους, η Ελλάδα «δεν θα έχει καμία πιθανότητα να ξαναχτίσει μια σταθερή οικονομία, να σταθεροποιηθεί εντός του ευρώ».
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου