Το βράδυ της Πέμπτης, οπαδοί του εθνικιστή Νικολά Γκρουέφσκι εισέβαλαν στη Βουλή και επιτέθηκαν σε βουλευτές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος όπως επίσης και σε βουλευτές της αλβανικής μειονότητας. Αιτία στάθηκε η εκλογή για πρώτη φορά προέδρου της Βουλής που είναι αλβανικής καταγωγής, του Ταλάτ Τζαφέρι.
Η πλευρά του Γκρουέφσκι χαρακτηρίζει πραξικόπημα την εκλογή Τζαφέρι, ωστόσο οι Ευρωπαίοι έκαναν λόγο για «δημοκρατική επιλογή».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ καλεί σε διάλογο, αν και όπως επισημαίνει άρθρο της Deutsche Welle ο ίδιος έχει συμβάλει στη δημιουργία του πολιτικού αδιεξόδου που ταλαιπωρεί τη χώρα τους τελευταίους μήνες, αρνούμενος να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, παρόλο που κέρδισε 67 από τις 120 έδρες στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου. Το επιχείρημά του είναι ότι ο συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών με τρία αλβανικά κόμματα απειλεί την ενότητα της χώρας. Ωστόσο ο ίδιος Γκρουέφσκι κυβερνούσε επί μία δεκαετία με την υποστήριξη του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας.
Η Deutsche Welle γράφει ότι οι λόγοι που οδηγούν στα Σκόπια στο αδιέξοδο και τη βία είναι διαφορετικοί: «Ο Γκρουέφσκι και οι συνεργάτες του βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, φοβούμενοι ότι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν πάρει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα την εξουσία στα χέρια του. Και αυτό επειδή εκκρεμούν εις βάρος τους κατηγορίες για διαφθορά και φίμωση του τύπου». Στόχος του Γκρουέφσκι είναι να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, με την ελπίδα να κερδίσει το κόμμα του περισσότερες από τις 51 έδρες του Δεκεμβρίου. Άλλωστε η παλιά κυβέρνηση ελέγχει ακόμη ένα μεγάλο μέρος του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν για νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
https://www.youtube.com/watch?v=–fPAA_XtFg
Πάντως είναι γεγονός ότι το πολιτικό αδιέξοδο έχει προκαλέσει πλήθος προβλημάτων στη χώρα: οι αγρότες δεν μπορούν να λάβουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, υπολειτουργούν τα σχολεία, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των δημοτικών υπαλλήλων.
Ανησυχία στην ΕΕ
Την έντονη ανησυχία της ΕΕ για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ μετά τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαΐκή Επιτροπή. Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κινηθούν εντός των συνταγματικών ορίων της χώρας και με βάση τις αρχές της Δημοκρατίας. Κάλεσε επίσης τις αρχές των Σκοπίων να προστατέψουν την ασφάλεια των βουλευτών. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ακόμη ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνδράμει την κυβερνηση των Σκοπίων για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην προοπτική της μελλοντικής προσχώρησης της χώρας στην ΕΕ.
Ελληνικό ΥΠΕΞ: Μας λυπεί η κατάσταση στα Σκόπια
Την ανησυχία του εκφράζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, στον απόηχο της εισβολής διαδηλωτών στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ και της επίθεσή τους σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας.
«Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε ότι η ΠΓΔΜ διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση. Κρίση που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Σεβασμό -όπως ζητούμε εδώ και χρόνια- στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Χωρίς αυτές τις αρχές δημιουργούνται αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις», αναφέρει το ΥΠΕΞ.
Προσθέτει επίσης ότι «η Ελλάδα που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της ΠΓΔΜ».
Ρωσία: Προσχεδιασμένα τα επεισόδια
Η Ρωσία μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της, καλεί να σταματήσουν οι εξωτερικές πιέσεις προς τα Σκόπια και να επιτραπεί στις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αποφασίσουν μόνες τους για το μέλλον.
«Διακατεχόμαστε από βαθιά ανησυχία για τις τελευταίες εξελίξεις στη FYROM. Στις 27 Απριλίου, η αντιπολίτευση που έχασε τις βουλευτικές εκλογές προσπάθησε να αρπάξει την εξουσία με τη βία» αναφέρει το ρώσικο υπουργείο Εξωτερικών.
Το υπουργείο αναφέρει πως ως αποτέλεσμα του επεισοδίου που προκλήθηκε από διαδηλωτές που μιλούσαν κατά κάποιων «απατεώνων», κόσμος τραυματίστηκε, κάποιοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, ενώ προσθέτει πως αξιωματούχοι της ΕΕ, πρέσβεις και μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες όπως και οι ΗΠΑ άμεσα καλωσόρισαν την εκλογή του νέου προέδρου του κοινοβουλίου.
«Μια τόσο γρήγορη και συντονισμένη αντίδραση αναμφίβολα αποδεικνύει πως ότι έγινε ήταν προσχεδιασμένο και εις γνώσιν των “εξωτερικών επιτηρητών” της Σκοπιανής αντιπολίτευσης» αναφέρει το υπουργείο, το οποίο παράλληλα καλεί για λύση στην κατάσταση με διακομματικό διάλογο.+
«Είναι αναγκαίο να σταματήσει κάθε εξωτερική πίεση και να αφεθούν οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις της χώρας να καθορίσουν το μέλλον της χώρας τους» καταλήγει η δήλωση.