Τα πρόσφατα αιματηρά τρομοκρατικά χτυπήματα στη Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά και στις εκκλησίες των κοπτών στην Αίγυπτο, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις χριστιανικές κοινότητες.
Μάλιστα, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης αυτής της ταχέως εξαπλούμενης τρομοκρατικής απειλής, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναμένεται να επισκεφθούν στις 28 και 29 Απριλίου την Αίγυπτο. Οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες οι οποίοι έχουν καταδικάσει τους διωγμούς και τις δολοφονίες των χριστιανών, θα στείλουν μηνύματα ειρήνης και ενότητας.
Κάλεσμα προς τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να αγνοεί τις διώξεις των Χριστιανών στην Αφρική, καθώς και στη Συρία και το Ιράκ απηύθυνε πρόσφατα και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος. «Στη Νιγηρία εκατοντάδες χριστιανοί εκτελούνται και οι οικισμοί τους καίγονται, όμως στον κόσμο υπάρχει μια σιωπή σαν να μη συμβαίνει τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και βλέπουμε δυστυχώς ότι επανήλθαμε σε περασμένους αιώνες, όπου επικρατούσε η θρησκευτική βία», σχολιάζει στον Ελεύθερο Τύπο ο επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, Παντελεήμων.
«Η θρησκευτική βία αποτελεί το επικάλυμμα άλλου είδους συγκρούσεων», αναφέρει, εξηγώντας ότι «οι συγκρούσεις έχουν να κάνουν με ανακατατάξεις γεωπολιτικές και με θέματα ενέργειας. Το φαινόμενο της θρησκευτικής βίας στην Αφρική παρατηρείται κυρίως σε περιβάλλοντα που υπάρχει μειωμένη Παιδεία».
Αναρωτιέται, ωστόσο, ο επίσκοπος «εάν τελικά είναι ηθελημένο να μην υπάρχει η δυνατότητα Παιδείας σε κράτη που θα μπορούσαν πραγματικά να ευημερούν. Κατά μια περίεργη σύμπτωση, όπου βλέπουμε πάνω στον παγκόσμιο χάρτη θρησκευτική βία, υπάρχει εκεί φυσικός πλούτος και δεν ξέρω κατά πόσο το ένα ταυτίζεται με το άλλο…».
Και στέλνει το δικό του μήνυμα: «Ο κύριος λόγος των θρησκειών είναι να διδάσκουν την καταλλαγή και τον αμοιβαίο σεβασμό. Οταν ο κόσμος και δη τα κράτη αποφασίζουν συνειδητά να δώσουν ένα τέλος σε τέτοιες περιπτώσεις, πραγματικά μπορούν και το κάνουν. Είναι πολύ μικρός ο πλανήτης μας για να έχουμε συγκρούσεις και τόσο πολύ αίμα».
Φρικαλεότητες
Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στους διωγμούς των χριστιανών από φανατικούς ισλαμιστές στη Μαύρη Ηπειρο.
Στη Λιβύη, επί Καντάφι ζούσαν περίπου 60.000 χριστιανοί, κυρίως κόπτες και καθολικοί. Σήμερα το χριστιανικό στοιχείο έχει εκλείψει. Δείγμα της φρίκης που ζουν οι χριστιανοί είναι το βίντεο που έδωσε (το 2015) στη δημοσιότητα το ISIS και το οποίο δείχνει την εκτέλεση 21 χριστιανών.
Απειλές για τη ζωή του έχει δεχτεί και ο μητροπολίτης Τριπόλεως και Λιβύης, Θεοφύλακτος. Το 2013, την ημέρα των Θεοφανίων κατά τη Θεία Λειτουργία στο ναό του Αγίου Γεωργίου, εισέβαλε μια ομάδα απειλώντας τον ίδιον και τους πιστούς να φύγουν, ειδάλλως θα τους έσφαζαν.
Στη Νιγηρία, η Μπόκο Χαράμ που συνεργάζεται με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σπέρνει καθημερινά τον τρόμο, ενώ στη Σομαλία του εμφυλίου οι περισσότεροι αποκρύπτουν τη θρησκεία τους λόγω και των επιθέσεων που δέχονται. Μια από τις φρικαλεότητες της οργάνωσης «AshSabaab» είναι ο αποκεφαλισμός δυο χριστιανών μπροστά στα παιδιά τους.
Στο Σουδάν, η κυβέρνηση εφαρμόζει αυστηρά τον ισλαμικό νόμο. Στις πολλαπλές «εξάρσεις» του εμφυλίου έχουν σημειωθεί σφαγές, απαγωγές, πρακτικές δουλείας και λιμοί (που αφορούν όλο τον πληθυσμό).
Οσον αφορά στην Αίγυπτο, οι επιθέσεις εις βάρος των χριστιανών αυξάνονται ανησυχητικά. Τον περασμένο Φεβρουάριο δεκάδες χριστιανικές οικογένειες και φοιτητές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την επαρχία του Βόρειου Σινά ύστερα από μια σειρά στοχευμένων δολοφονιών. Η χριστιανική μειονότητα στην Αίγυπτο αποτελεί περίπου το 10% ενός συνολικού πληθυσμού 92 εκατομμυρίων.
Το δίκτυο της τρομοκρατίας εις βάρος των χριστιανικών πληθυσμών έχει βεβαίως επεκταθεί και στο Αφγανιστάν, την Ινδονησία, τη Β. Κορέα, το Ιράκ, το Ιράν και στην εμπόλεμη Συρία.
Στο Αφγανιστάν, οι χριστιανοί υπέστησαν μαζικές διώξεις από το ακραίο καθεστώς των Ταλιμπάν μεταξύ 1996 και 2001. Στη Συρία περίπου το 10% των κατοίκων είναι χριστιανοί. Σήμερα οι περισσότεροι έχουν γίνει πρόσφυγες εξαιτίας της δράσης των τζιχαντιστών, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των νεκρών και των απαχθέντων. Το Χαλέπι, πόλη με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση χριστιανών, είναι πλέον ερείπια από τις συνεχείς μάχες, ενώ το ISIS εκτελεί δημόσια χριστιανούς και καταστρέφει τις εκκλησίες τους.
Απάντηση
Παρά το φόβο που επικρατεί από τη δράση των ισλαμικών εξτρεμιστικών οργανώσεων, οι Ορθόδοξοι μητροπολίτες, επίσκοποι και ιερείς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας συνεχίζουν με την ίδια θέληση και τον ίδιο πόθο αυτό για το οποίο βρέθηκαν στη Μαύρη Ηπειρο: Να φροντίζουν όλους όσοι έχουν ανάγκη («και είναι εκατοντάδες χιλιάδες») και να κηρύττουν το λόγο του Θεού.
Ο επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν Παντελεήμων από το 2012 ποιμαίνει σε μια περιοχή όπου οι άνθρωποι, σε σχέση με εκείνους του δυτικού κόσμου, μπορούν να ελπίζουν με ελάχιστα πλην αναγκαία πράγματα.
Οπως λέει, «στην Αφρική υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, Υγείας και Παιδείας».
Ο ίδιος πεζοπορεί για ώρες μέσα στη ζούγκλα, προκειμένου να βρεθεί δίπλα στον κόσμο και να κηρύξει την αγάπη. Πρόσφατα, μάλιστα, τέλεσε ομαδικές βαπτίσεις ανθρώπων που προέρχονταν από τις τρεις ενοριακές κοινότητες του Pointe-Noire.
Οταν, μάλιστα αναφέρεται στα παιδιά της Αφρικής, δεν κρύβει τη συγκίνησή του. Με λόγια αγάπης μιλάει και για τους Ελληνες οι οποίοι, όπως λέει, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, συμβάλλουν στο έργο της ιεραποστολής της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Κονγκό που μετράει 30 χρόνια παρουσίας και δράσεως στην ευρύτερη περιοχή.
Μεταξύ των ιδρυμάτων της συμπεριλαμβάνονται τα εκπαιδευτήρια «Φως Εθνών», το Ορφανοτροφείο «Αγιος Ευστάθιος» όπου σήμερα φιλοξενεί 24 παιδιά. Υπό κατασκευή βρίσκεται και το Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο της τοπικής Εκκλησίας, για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση νοσημάτων, κυρίως τροπικών, που προσβάλλουν και αποδεκατίζουν κυρίως τα μικρά παιδιά.
Βάλια Νικολάου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου