Στην κρίσιμη συνεδρίαση η οποία έλαβε χώρα μετά το αποτρόπαιο χτύπημα με χημικά εναντίον αθώων παιδιών στη Συρία, η Ρωσία ψήφισε για πολλοστή φορά κατά της έκδοσης ανακοίνωσης που θα καταδίκαζε τον Σύριο πρόεδρο. Αυτή τη φορά το «βέτο» αφορούσε και στη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την προέλευση των χημικών που χρησιμοποιήθηκαν στο χτύπημα κατά των αμάχων, η οποία θα απαιτούσε «την πλήρη συνεργασία» από το συριακό καθεστώς, με βάση την πρόταση που παρουσίασαν από κοινού το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι ΗΠΑ.
Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατούσε στην αίθουσα της συνεδρίασης μετά την άσκηση «βέτο» από το Κρεμλίνο, ήταν η ένταση που δημιουργήθηκε ανάμεσα στον Ρώσο πρεσβευτή στον ΟΗΕ Βλαντιμίρ Σαφρόνκοβ και στον Βρετανό ομόλογό του, όταν ο δεύτερος κατηγόρησε την Ρωσία ότι «ταπεινώνεται» υποστηρίζοντας τον δικτάτορα Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Η τοποθέτηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την «έκρηξη» του Ρώσου πρεσβευτή στον ΟΗΕ. Λαμβάνοντας τον λόγο, απαίτησε από τον Μάθιου Ράικροφτ να τον κοιτάξει στα μάτια, και να ακούσει προσεκτικά όσα είχε να του πει. «Κοίτα με όταν σου μιλάω, μην κοιτάς αλλού. Γιατί στρέφεις αλλού το βλέμμα;», ρώτησε εμφανώς εκνευρισμένος ο Σαφρόνκοβ.
Telegraph: Η Άσμα αλ Άσαντ νοσηλεύεται με λευχαιμία σε κρίσιμη κατάσταση
«Χάνετε τον ύπνο σας ότι μπορεί να συνεργαστούμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό είναι που φοβάστε. Κάνετε τα πάντα προκειμένου να υπονομεύσετε αυτές τις πιθανότητες συνεργασίας. Εσείς τι κάνετε για να προωθήσετε την εκεχειρία; Καλωσορίζετε παράνομες ένοπλες ομάδες ανταρτών στο Λονδίνο και στο Παρίσι, αυτό κάνετε», είπε εκνευρισμένος ο Ρώσος πρέσβης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το χθεσινό βέτο ήταν η όγδοη φορά που η Ρωσία χρησιμοποιεί το προνόμιό της αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ για να εμποδίσει την ανάληψη δράσης από τον ΟΗΕ εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η Κίνα – που έχει ασκήσει έξι φορές βέτο ενάντια σε ψηφίσματα για την Συρία έπειτα από την έναρξη του πολέμου – απείχε από τη χθεσινή ψηφοφορία, μαζί με την Αιθιοπία και το Καζακστάν.
Μαζί με την Ρωσία ενάντια στο σχέδιο ψήφισε και η Βολιβία.