Γράφει η ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Η μόνη θετική εξέλιξη στο γρίφο των ουκρανο-ρωσικών διαπραγματεύσεων είναι ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, παρά τη διεύρυνση και την αγριότητα των επιθέσεων στο ουκρανικό έδαφος και την εμφανή πρόθεση του Κρεμλίνου να πιέσει όσο γίνεται την κυβέρνηση Ζελένσκι για να δεχθεί τους όρους που έχει θέσει εξ αρχής και να επιτύχει όσο γίνεται περισσότερα.
«Δύσκολη επικοινωνία»
Οι διαπραγματεύσεις που διακόπηκαν χθες, καθώς συνεχίζονταν οι σφοδρότατοι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο και στα άλλα πεδία του πολέμου, αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα με την ελπίδα να αρθούν βασικές διαφωνίες, που είναι πολλές όπως άφησε να εννοηθεί ο σύμβουλος της Ουκρανικής Προεδρίας, Μιχαΐλο Ποντόλιακ. «Υπάρχει επικοινωνία, αν και είναι δύσκολη. Ο λόγος για τη διαφωνία είναι τα διαφορετικά πολιτικά συστήματα», είπε ο Ποντόλιακ, επικεφαλής της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας, ο οποίος τόνισε ότι γίνεται επεξεργασία σε επιμέρους ζητήματα. Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές ανέφεραν ότι τις επόμενες ημέρες ενδεχομένως να υπάρξουν αποτελέσματα – όσο και αν αυτό δεν αποτυπώνεται ούτε στο ελάχιστο στο πολεμικό πεδίο. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, στο καθημερινό διάγγελμά του που έχει στόχο να εμψυχώνει τον εξουθενωμένο λαό, είπε ότι «θα νικήσουμε και θα αποκαταστήσουμε τη χώρα…», διαβεβαιώνοντας τους Ουκρανούς ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας κρατούν και προκαλούν μεγάλες απώλειες στον εχθρό. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι «η Ουκρανία θέλει μια έντιμη ειρήνη με εγγυήσεις ασφάλειας».
Η ουκρανική πλευρά έχει ταχθεί υπέρ μιας τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των προέδρων Ουκρανίας και Ρωσίας, ωστόσο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας διέψευσε ότι έχει τεθεί τέτοιο αίτημα στο Κρεμλίνο, αν και τόνισε ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν θα προέβαλε εμπόδια σε μια συνάντηση με τον Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να μιλήσει αύριο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ μέσω βίντεο. Σε κοινή επιστολή τους οι επικεφαλής των σωμάτων του Κογκρέσου τόνισαν ότι τα μέλη του έχουν δεσμευθεί «να υποστηρίξουν την Ουκρανία, που αντιμετωπίζει τη βάρβαρη και διαβολική επιθετικότητα του Πούτιν και να εγκρίνει νομοθεσίες για να απομονώσει τη ρωσική οικονομία».
Ντόναλντ Τραμπ: Ανατροπή - Αυτό είναι το σχέδιο 90 ημερών για το TikTok
Ο Αμερικανός πρόεδρος
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ανατροπή των γεωπολιτικών ισορροπιών φέρνουν τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στην Ευρώπη, νωρίτερα από την προγραμματισμένη για αργότερα επίσκεψή του. Αν και μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε ανακοινωθεί τίποτε επισήμως από τον Λευκό Οίκο, πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος Μπάιντεν ετοιμάζεται να συνομιλήσει διά ζώσης με τους Ευρωπαίους συμμάχους του για την ουκρανική κρίση και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να σταματήσει η Ρωσία την επιθετική στρατηγική της. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει, βέβαια, εκπροσωπηθεί το προηγούμενο διάστημα από την αντιπρόεδρο, Καμάλα Χάρις, και τον υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, που έχουν πραγματοποιήσει δύο επισκέψεις στην Ευρώπη. Ομως, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και πολύ σοβαρές και επείγει η παρουσία του ίδιου του προέδρου, όπως εκτιμάται. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία συζήτηση αυτή τη χρονική στιγμή για σχεδιασμό μιας συνάντησης μεταξύ των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Tass.
Αντίθετα, συνεχίζονται οι τακτικές συνομιλίες του προέδρου, Β. Πούτιν, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ. Οπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, η κλήση έγινε κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ – που έχει αναδειχθεί στον πιο επίμονο διαμεσολαβητή για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος έχει τακτική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, είπε στον Πούτιν για τις πρόσφατες επαφές του με ηγέτες διαφόρων χωρών για την ουκρανική κρίση και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογό τους.
Περί στόχων
Εξάλλου, αμερικανικές στρατιωτικές πηγές εκτιμούν πως οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς με πυραύλους εναντίον των ουκρανικών πόλεων, γιατί η προέλασή τους μέσα στο έδαφος της χώρας έχει τελματώσει. Αυτό έδειξε το σφυροκόπημα του τελευταίου 48ωρου στη βάση του Γιαβορίβ και στο Κίεβο. Από την πλευρά της η Μόσχα διατείνεται ότι οι στρατιωτικοί στόχοι του Κρεμλίνου βαδίζουν βάσει του αρχικού σχεδίου και ότι η Ρωσία μπορεί να αποκτήσει άμεσα τον πλήρη έλεγχο μεγάλων ουκρανικών πόλεων. Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας είναι περικυκλωμένες από τις ρωσικές δυνάμεις. Ο ίδιος είπε ότι «το υπουργείο Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας εγγυάται τη μέγιστη ασφάλεια για τον άμαχο πληθυσμό», απορρίπτοντας εμμέσως την κατηγορία ότι οι ρωσικές δυνάμεις πλήττουν αμάχους μέσα στις πόλεις.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr