Γράφει η ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει πως «η Μόσχα υπερασπίζεται ενεργά και με συνέπεια τη θέση που έχει στόχο τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων». Μια πενταετία αργότερα και εν μέσω της σοβαρής γεωπολιτικής κρίσης στην καρδιά της ευρωπαϊκής ηπείρου, η Ρωσία βγάζει τα πυρηνικά της στο τραπέζι.
Η Αλίσια Σάντερς-Ζάκρε, επικεφαλής συντονίστρια Πολιτικής και Ερευνας στη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων (ICAN), σε δηλώσεις της στον «Ε.Τ.», περιγράφει τις ολέθριες πολυεπίπεδες επιπτώσεις μιας ηθελημένης ή «κατά λάθος» χρήσης πυρηνικών όπλων. Εκτιμάει, δε, ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι συμβάσεις είναι τα σημαντικότερα εργαλεία ώστε να περιοριστούν οι πυρηνικοί «εκφοβιστές» του πλανήτη, ξεκαθαρίζοντας πως ακόμη και η Ρωσία δεν θα έχει όφελος από τη χρήση πυρηνικών όπλων, αφού η καταστροφή δεν γνωρίζει σύνορα. Η ίδια τονίζει πως «πρέπει να αφανίσουμε τα πυρηνικά, προτού αυτά αφανίσουν εμάς».
Πώς αξιολογείτε τις απειλές της Ρωσίας για τη χρήση πυρηνικών όπλων; Υπάρχει κάποια στρατηγική ή άλλη αξία στην απειλή ή στη χρήση τους;
Η απειλή και η χρήση πυρηνικών από την πλευρά της Ρωσίας είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Η απόφασή της να θέσει τις στρατηγικές δυνάμεις της σε αυξημένη επαγρύπνηση είναι μια απερίσκεπτη κλιμάκωση της κρίσης. Παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο για μια «κατά λάθος» ή ηθελημένη χρήση πυρηνικών όπλων, που θα έχει καταστροφικές ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές συνέπειες. Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε ένα σύστημα ασφαλείας το οποίο παραμένει επικίνδυνο και απρόβλεπτο για την προστασία της ανθρωπότητας και του πλανήτη μας. Οσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, απειλούν τη ζωή στη Γη, όπως την ξέρουμε. Η πυρηνική κλιμάκωση της Ρωσίας ενέχει σοβαρούς κινδύνους για ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Ρωσίας. Κανείς δεν θα κερδίσει από μια πυρηνική εξόντωση.
*Επιστρέφουμε στην ψυχροπολεμική περίοδο; Εντοπίζετε διαφορές τότε με σήμερα;
Είμαστε μάρτυρες του υψηλότερου κινδύνου χρήσης πυρηνικών όπλων από την κρίση των πυραύλων της Κούβας. Αυτό που έχει αλλάξει πλέον είναι ότι έχουμε διεθνή νομικά όργανα που βοηθούν στον έλεγχο της πυρηνικής «συμπεριφοράς». Οι περισσότερες χώρες έχουν υπογράψει συμφωνίες για ζώνες χωρίς πυρηνικά όπλα και τώρα προσχωρούν στη Συνθήκη για την Απαγόρευση Πυρηνικών Οπλων. Το Διεθνές Δίκαιο έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση των εντάσεων και την οριοθέτηση των πυρηνικών «εκφοβιστών» (nuclear bullies).
*Η πρόσφατη έκθεσή σας «No place to hide» (Χωρίς μέρος να κρυφτείς) καταδεικνύει το βαθμό ανετοιμότητας των κυβερνήσεων για να ανταποκριθούν σε μια ενδεχόμενη τέτοια επίθεση. Ποια πραγματικότητα θα διαμορφωθεί σε τέτοιες συνθήκες;
Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για υγειονομική αντίδραση στην περίπτωση ενεργοποίησης πυρηνικών όπλων. Ακόμη και η πυροδότηση ενός «μικρού» πυρηνικού όπλου θα είχε ολέθριες ανθρωπιστικές καταστροφές και θα «γονάτιζε» τα νοσοκομεία τα οποία θα λειτουργούσαν με τους υγειονομικούς που θα κατάφερναν να επιβιώσουν. Οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις της χρήσης πυρηνικών όπλων θα ήταν παγκόσμιες και ο αντίκτυπος ορατός για πολλές γενιές. Πρέπει να αποτρέψουμε ό,τι δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε και να αφανίσουμε τα πυρηνικά προτού αυτά αφανίσουν εμάς.
*Πιστεύετε ότι οι συνθήκες και οι απαγορεύσεις θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση;
Οι πολυμερείς συμφωνίες είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση μονομερούς πυρηνικής επίθεσης. Τις τελευταίες ημέρες, και στην Εκτακτη Σύνοδο του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα συσπειρώθηκε πίσω από διεθνείς συνθήκες από τον Χάρτη του ΟΗΕ έως τη Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς και τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Οπλων (TPNW). Ο ΟΗΕ ενέκρινε, με συντριπτική πλειοψηφία, ψήφισμα που καταδικάζει τη ρωσική επιθετικότητα και την απόφασή της να αυξήσει το επίπεδο συναγερμού των πυρηνικών δυνάμεών της. Σε μια κρίση, βλέπουμε ότι η διεθνής κοινότητα συσπειρώνεται πίσω από το Διεθνές Δίκαιο.
Ειδικότερα, η TPNW προσφέρει μια διέξοδο στις τρέχουσες πυρηνικές εντάσεις, ένα φόρουμ για τη διπλωματία, για να μετριάσει τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις. Είναι ένας εναλλακτικός δρόμος από αυτόν που επιλέγουν τα κράτη με πυρηνικά όπλα, ένας δρόμος για τη συλλογική ασφάλεια αντί για τον μονομερή μιλιταρισμό απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις.
*Ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος της ICAN σε αυτή την κρίση;
Εργαζόμαστε για την προώθηση της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Οπλων (ICAN), ένα βασικό εργαλείο για τη μείωση των πυρηνικών απειλών σε αυτή την επικίνδυνη περίοδο. Εχουμε περισσότερους από 600 οργανισμούς-εταίρους σε περισσότερες από 100 χώρες. Υποστηρίζουμε τα δημοκρατικά κινήματα σε όλο τον κόσμο που αντιστέκονται στα πυρηνικά όπλα. Τώρα είναι η ώρα να συμμετάσχουμε στο διεθνές κίνημα κατά των πυρηνικών όπλων – μαζί μπορούμε να εξαλείψουμε τα πυρηνικά όπλα!
**Mini–Bio:
Η κ. Αλίσια Σάντερς-Ζάκρε είναι η επικεφαλής συντονίστρια Πολιτικής και Ερευνας στη Διεθνή Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων (ICAN), εξετάζοντας και τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις των πυρηνικών. Προηγουμένως ήταν ερευνήτρια στην Ενωση Ελέγχου Οπλων και στο Ινστιτούτο Brookings. Εχει δημοσιεύσει περισσότερα από 100 άρθρα και αναφορές για τα πυρηνικά σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.
Πόλεμος Ουκρανία Ρωσία: Δείτε τη στιγμή της έκρηξης στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια – Πέρασε υπό ρωσικό έλεγχο
Πόλεμος Ουκρανία Ρωσία: Υπό ρωσικό έλεγχο έχει περάσει το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στο οποίο μαίνονταν μάχες τα ξημερώματα της Παρασκευής (4/3), προκαλώντας μια φωτιά που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία για πιθανή έκλυση πυρηνικών.
Τρόμο σε όλο τον κόσμο προκάλεσε η εικόνα του φλεγόμενου κτιρίου στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου. Ευτυχώς, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, επρόκειτο για ένα διοικητικό κτίριο.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν έχουν σημειώσει αύξηση και οι δείκτες παραμένουν χαμηλοί.
Δείτε βίντεο από το φλεγόμενο κτίριο στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου:
????????This is what the situation looks like at the Zaporizhzhya nuclear power plant (04/03/2022) pic.twitter.com/BtzAMKDM7T
— Special Operators (@Spec_Operators) March 4, 2022
«Το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των αντιδραστήρων», ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι ουκρανικές αρχές, ενώ πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες για τη διασφάλιστη της λειτουργίας ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.
Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής, η φωτιά, που ξέσπασε ως αποτέλεσμα ρωσικών βομβαρδισμών, κατασβέστηκε από πυροσβέστες. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη.
Αργότερα, το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια πέρασε στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων.
Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας: Δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας μετά την επίθεση στο πυρηνικό σταθμό
Οι αντιδραστήρες είναι ασφαλείς παρά τις επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις, τονίζει η Διεθνής Επιτροπή.
Για την φωτιά που ξέσπασε στην περίμετρο του εργοστασίου αναφέρεται ότι τέθηκε υπό έλεγχο και δεν επεκτάθηκε στηις εγκατασάσεις.
Το εργοστάσιο είναι υπό τον έλεγχο των Ρώσων πλέον.
«Είμαστε τυχεροί που δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας και δεν τέθηκε σε κίνδυνο η ακεραιότητα των αντιδραστήρων», δήλωσε ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι εκ μέρους της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας από την Βιέννη.
Ωστόσο, οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για την λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου ανέφεραν στην Επιτροπή ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ένταση και ανησυχητική.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος Ουκρανία Ρωσία: Live ενημέρωση από την 9η ημέρα του πολέμου
- Απελευθερώθηκε ο επιχειρηματίας που είχε απαχθεί πριν δύο μήνες στο Ντράφι
- Πόλεμος Ουκρανία Ρωσία: Υπό ρωσικό έλεγχο το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια όπου ξέσπασε πυρκαγιά
- Ρωσική απόφαση για συνέχιση της αιματοχυσίας – Τα πεδία των μαχών [infographic]
- Κρίσιμη Σύνοδος των ΥΠΕΞ κρατών-μελών του ΝΑΤΟ
- Η μαύρη λίστα με τα σούπερ γιοτ των Ρώσων ολιγαρχών
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr