«Στην Αρκτική οι προοπτικές είναι μεγάλες, όπως τεράστιες είναι και οι επενδύσεις που θα γίνουν τα προσεχή 20 χρόνια, καθώς θα ανέλθουν στα 400-600 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για κεφάλαια που θα διατεθούν για την κατασκευή έργων», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από εγχώριους αλλά και ξένους επενδυτές.
Αναφερόμενος στου ξένους επενδυτές, είπε ότι «Κινέζοι επενδυτές, αλλά και επενδυτές από άλλες χώρες που παρευρίσκονται στο φόρουμ δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον ως προς την συμμετοχή τους σε διάφορα έργα», ενώ είπε ότι «συζητείται η συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε έργα χωρών που εκπροσωπούνται στο Φόρουμ , όπως η Κίνα, το Βιετνάμ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα».
Βρετανία: Σαρώνει τα πάντα η φονική καταιγίδα Μπερτ - Ένας νεκρός από πτώση δέντρου
Στο φόρουμ συμμετέχει και ο αμερικανός πρέσβης στην Ρωσία Τζον Τεφτ, ο οποίος στην ομιλία του επισήμανε ότι η Αρκτική παραμένει μια ειρηνική και σταθερή από πολιτικής απόψεως περιοχή, στην οποία η συνεργασία των χωρών του Αρκτικού κύκλου, μειώνει τις πιθανότητες διενέξεων, και συμβάλλει να αντιμετωπισθούν «προκλήσεις», όπως είναι η «στρατιωτικοποίηση» της περιοχής και οι συνέπειες από τις κλιματικές αλλαγές. Ο αμερικανός πρέσβης μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που είναι όπως είπε «κρίσιμης σημασίας για την κοινότητα της Αρκτικής».
Η έναρξη του Διεθνούς αυτού Φόρουμ, όπως έγραψε η εφημερίδα Vedomosti, αμαυρώθηκε από την απαγόρευση που επιβλήθηκε στην εκπρόσωπο της Greenpeace Λόρε Μέλλερ, η οποία είχε προσκληθεί για να συμμετάσχει στην διοργάνωση. Η ιστοσελίδα της Greenpeace χαρακτήρισε την απαγόρευση απρόσμενη. Ωστόσο όπως επισημαίνει η εφημερίδα, επικαλούμενη την ιστοσελίδα της οργάνωσης, κατά την διάρκεια της προετοιμασίας και διεξαγωγής του φόρουμ, οι διοργανωτές της συζήτησης με θέμα «Οικολογική ευθύνη στην Αρκτική: προδιαγραφές συμπεριφοράς και της επιχειρηματικής δραστηριότητας» είχαν ζητήσει από την Greenpeace Ρωσίας, να τους υποδείξει έναν ξένο εμπειρογνώμονα για να συμμετάσχει στην διοργάνωση. Δύο μέρες όμως πριν την έναρξη του φόρουμ η Greenpeace Ρωσίας, επέκρινε τον Πούτιν επειδή δεν υλοποίησε την υπόσχεση του ότι θα διευρύνει το δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών της Αρκτικής. Το 2017 η έκταση τους μειώθηκε κατά 12,5% και αυτό συνέβη γιατί ένα τμήμα της περιοχής «Γη του Φραγκίσκου Ιωσήφ” έχασε το στάτους της προστατευόμενης περιοχής.
Στο Φόρουμ πάντως αναμένεται να μιλήσει αύριο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως και οι ομόλογοι του από την Φιλανδία και την Ισλανδία, με θέμα «Ο Άνθρωπος στην Αρκτική”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ