Ένας πληροφοριοδότης του δικτύου υγείας Vitalité στο Νιου Μπράνζγουικ του Καναδά είπε στον Guardian την Κυριακή ότι τα συμπτώματα περιλαμβάνουν παραισθήσεις, δυσκολία στη σκέψη, περιορισμένη κινητικότητα, αϋπνία και γρήγορη απώλεια βάρους.
Ενώ ο επίσημος αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφηκαν από τότε που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά η μυστηριώδης ασθένεια στις αρχές της άνοιξης δεν έχει αυξηθεί από 48, πολλές πηγές είπαν στον Guardian ότι έως και 150 άτομα μπορεί να έχουν προσβληθεί από την ταχέως εξελισσόμενη ασθένεια. Ακόμη περισσότεροι νέοι χρειάζονται αξιολόγηση και αρκετοί έχουν πεθάνει.
«Ανησυχώ πραγματικά για αυτές τις περιπτώσεις γιατί φαίνεται να εξελίσσονται τόσο γρήγορα», είπε η πηγή στο πρακτορείο, αναγνωρίζοντας ότι «τους οφείλουμε κάποιου είδους εξήγηση».
Ένα από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία της κατάστασης είναι το πόσο λίγα είναι γνωστά σχετικά με τη μετάδοση.
Σε τουλάχιστον εννέα περιπτώσεις, φροντιστές και άλλοι σε στενή επαφή με άρρωστα άτομα έχουν αναπτύξει παρόμοια συμπτώματα με τα άτομα που πάσχουν, υποδηλώνοντας ότι η ασθένεια όχι μόνο εξαπλώνεται εύκολα μεταξύ μη συγγενών ατόμων αλλά ότι μπορεί να εμπλέκονται περιβαλλοντικοί παράγοντες.
Μερικοί συνέκριναν την ασθένεια με τη νόσο Creutzfeldt-Jakob, μια θανατηφόρα εγκεφαλική νόσο , αν και οι μέχρι στιγμής έλεγχοι δεν φαίνεται να έχουν υποδείξει κρούσματα της συγκεκριμένης ασθένειας.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Η επαρχία αγωνίστηκε να κρατήσει τις υποθέσεις κρυφές, ωστόσο πέρυσι ένα σημείωμα διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης και η κυβέρνηση επέμεινε ότι τα ευρήματα που ανέφερε είναι απλώς το αποτέλεσμα «λανθασμένων διαγνώσεων» που είχαν ομαδοποιήσει άσχετες μεταξύ τους ασθένειες. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν τον Οκτώβριο ότι οκτώ θανατηφόρα κρούσματα οφείλονταν σε «γνωστές και άσχετες παθολογίες» και όχι σε μια κοινή και άγνωστη ασθένεια. Μια επιδημιολογική έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο υποτίθεται ότι απέκλειε οποιαδήποτε έκθεση σε τρόφιμα, συμπεριφορά ή περιβαλλοντικούς παράγοντες ως αιτία που θα μπορούσε να εξηγήσει το πρόβλημα.
Ωστόσο, ένας άλλος επιστήμονας δημόσιας υγείας που προσπάθησε να διατηρήσει την ανωνυμία του υπέδειξε ότι η κυβέρνηση κάλυπτε κάτι. «Το γεγονός ότι έχουμε ένα νεότερο φάσμα ασθενών εδώ αντιτάσσεται πολύ έντονα σε αυτό που φαίνεται να είναι η προτιμώμενη θέση της κυβέρνησης του Νιου Μπράνζγουικ, ότι δηλαδή τα κρούσματα δεν έχουν κοινά μεταξύ τους», είπε.
Ο Τιμ Μπίτυ, ο πατέρας του οποίου πέθανε με παρόμοια συμπτώματα, αλλά μετά θάνατον κηρύχθηκε κρούσμα Αλτσχάιμερ, προσπαθεί να υποβάλει τα λείψανα του πατέρα του για εξετάσεις για νευροτοξίνες, συμπεριλαμβανομένης της β-Ν- Μεθυλαμινο-L-αλανίνης (BMAA), ενός ύποπτου παράγοντα για την ασθένεια.
Η τοπική οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αλιεία αστακού και η χημική ουσία μπορεί να βρεθεί σε υψηλές συγκεντρώσεις στον αστακό, σύμφωνα με μια μελέτη που επικαλείται ο The Guardian. Ο Μπίτυ και άλλες οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους από τη μυστηριώδη ασθένεια έχουν υποθέσει ότι η άρνηση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει την πιθανή ύπαρξη του «κύματος» ασθενειών στην περιοχή θα μπορούσε να έχει πολιτικά ή οικονομικά κίνητρα.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Νέα μέτρα για να ανοίξουν τα σχολεία: Αύξηση στα self test και αλλαγές στα πρωτόκολλα
- Κορονοϊός – Μετάλλαξη Όμικρον: Ποια νέα μέτρα είναι στο «τραπέζι»
- Οι νέες συντάξεις για 1 εκατ. δικαιούχους: Αυξήσεις έως 248 ευρώ [αναλυτικοί πίνακες με όλα τα ποσά]
- Κορονοϊός: Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς – Ηταν ανεμβολίαστος
- Κίνα: Θύμα απαγωγής ξαναβρήκε την μητέρα του 33 χρόνια μετά χάρη σε «χάρτη» που σχεδίασε από μνήμης
- Προκλητικό βίντεο για το Καστελλόριζο μετά τις απειλές Ακάρ: Τα 1.950 μέτρα και οι Τούρκοι σπουδαστές να κολυμπούν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr