Στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Στρίκλαντ περιέγραψε στην Έριν Μοριάρτι του CBS News το πώς νιώθει για την δικαίωσή του που επιτέλους ήρθε, έστω και πολύ αργά.
«Την μέρα που βγήκα σκέφτηκα…φίλε, μπαίνω σε μια νέα, μια “διαστημική” εποχή, για την οποία δεν ξέρω τίποτα», είπε ο άνδρας.
Ο Στρίκλαντ έφυγε από τη φυλακή με πολύ λίγα. Το κράτος δεν θα του παράσχει καμία οικονομική βοήθεια και του πήρε ακόμη και το αναπηρικό καροτσάκι που χρησιμοποιούσε. Ο Στρίκλαντ πάσχει από σπονδυλική στένωση που δεν θεραπεύτηκε στη φυλακή, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σταθεί, αλλά όχι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Τις τελευταίες μέρες, φίλοι, οικογένεια και άγνωστοι έχουν μαζευτεί γύρω του, καθώς προσπαθεί να ξεκινήσει μια ζωή που δεν κατάφερε ποτέ να ζήσει.
Από τότε που αποφυλακίστηκε, ο Στίκλαντ έχει λάβει περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια μέσω δωρεών που έγιναν σε ένα καταπιστευματικό ταμείο που ιδρύθηκε από το Midwest Innocence Project, ένα πρότζεκτ δικηγόρων, κοινωνικών λειτουργών κ.ά. που εργάζεται για την αθώωση και επανένταξη καταδίκων στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.
Ο 62χρονος ελπίζει τώρα να χρησιμοποιήσει μερικά από τα χρήματα των δωρεών για να λάβει κάποια θεραπεία, που θα τον βοηθήσει να περπατήσει και να μη χρειάζεται πια αναπηρικό καροτσάκι.
Ξύρισε επίσης τα γένια του, κάτι που υποσχέθηκε στον εαυτό του ότι θα έκανε μόλις γινόταν ελεύθερος. Αλλά μετά από 43 χρόνια πίσω από τα κάγκελα, του είναι ακόμα πολύ δύσκολο το να αφήσει κάποια πράγματα πίσω του.
«Ακόμα αναφέρομαι στο κρεβάτι μου ως κουκέτα, στο δωμάτιό μου ως κελί. Κοιμάμαι με αναμμένο φως- Ξέρεις, παράνοια. Είμαι πάντα σε εγρήγορση, υποπτεύομαι τα πάντα. Δεν το έχω ξεπεράσει αυτό».
«Κάποιος μου έσφιξε το χέρι και σκέφτηκα “Τι θέλεις;”», είπε ο Στρίκλαντ.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ο 62χρονος αποκάλυψε ότι δυσκολεύεται να μάθει το πώς λειτουργεί ένα κινητό τηλέφωνο. «Δεν ξέρω καν πώς να το ενεργοποιήσω», είπε στην Μοριάρτι. «Προσπαθούν να με συγκινήσουν στέλνοντάς μου όλα αυτά τα emoji και εγώ πασχίζω για να τους πω ένα “γεια”».
Ο Στρίκλαντ στάλθηκε στη φυλακή το 1979, αφού καταδικάστηκε άδικα για μια τριπλή ανθρωποκτονία από μια επιτροπή ενόρκων που αποτελούταν μόνο από λευκούς.Τον Μάιο του 2021, μια τοπική εισαγγελέας, η Τζιν Πίτερς Μπέικερ, δήλωνε ότι ο Στρίκλαντ ήταν πράγματι αθώος- ωστόσο, η ίδια χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τον Γενικό Εισαγγελέα στο δικαστήριο, για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του άνδρα.
Κατά τη διάρκεια μιας τριήμερης ακρόασης, ο δικαστής του Μιζούρι, Τζέιμς Γουέλς, εξέτασε τα στοιχεία και έκρινε ότι «η εμπιστοσύνη του δικαστηρίου στην καταδίκη του Στρίκλαντ είναι πλέον τόσο υπονομευμένη, που η καταδίκη δεν μπορεί να θεωρείται πια ότι στέκει».
Ο Στρίκλαντ είπε ότι ανακάλυψε ότι θα πήγαινε στο σπίτι του, ενώ έβλεπε τηλεόραση στη φυλακή: «Την ημέρα συνήθιζα να παρακολουθώ μια σαπουνόπερα. Καθώς την έβλεπα, άκουσα άλλους κρατούμενους να χτυπούν την πόρτα μου και τους τοίχους με τις γροθιές τους και να φωνάζουν το όνομά μου. Πήγα στην πόρτα και τους άκουσα να μου λένε: “Θα βγεις έξω, βγαίνεις!”»
Ο Στρίκλαντ θα μπορούσε να έχει απελευθερωθεί μια δεκαετία νωρίτερα, όταν του είχε προταθεί μια συμφωνία την οποία δε δέχθηκε, επιμένοντας ότι ήταν αθώος.
«Μια τέτοια συμφωνία θα απαιτούσε να πω ψέματα, να ομολογήσω ένα έγκλημα που δεν είχα κάνει. Δεν το είχα μέσα μου», λέει.
«Το μετανιώνεις;» τον ρώτησε η Μοριάρτι.
«Όχι. Κάθομαι εδώ σήμερα και όλοι ξέρουν πια ότι είμαι αθώος. Έχω ακόμη μερικά χρόνια ζωής μέσα μου. Θα προσπαθήσω να τα εκμεταλλευτώ στο έπακρο».
Ο Στρίκλαντ σκοπεύει να επανενωθεί με την κόρη του και να περάσει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί μαζί της. Η κόρη του ήταν 7 εβδομάδων βρέφος, όταν ο άνδρας μπήκε στη φυλακή.
«Προσπαθούν μερικοί να μου πουν να το πάρω χαλαρά, να κάνω ένα βήμα τη φορά. Αυτοί όμως δεν έχασαν 43 χρόνια από τη ζωή τους», λέει χαρακτηριστικά.
Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Μιζούρι δήλωσε ότι υπερασπίζεται «το κράτος δικαίου» αλλά ότι «το δικαστήριο μίλησε» και γι’ αυτό η Εισαγγελία δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω δράση. Ο Στρίκλαντ είπε ότι θέλει να εμπλακεί στη νομοθετική διαδικασία, για να βοηθήσει άλλους κρατούμενους να αποδείξουν την αθωότητά τους, καθώς και για να πετύχει την απόδοση οικονομικής αποζημίωσης για τους μελλοντικούς αποφυλακισμένους.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ποιοι πάνε με ποιον στον δεύτερο γύρο – Όλο το παρασκήνιο
- Τουρκία: Ελεύθεροι υπό όρους οι δύο Έλληνες που είχαν συλληφθεί – Οι πρώτες τους δηλώσεις
- Greek Mafia: Μαφιόζικη δολοφονία πυγμάχου στο Γαλάτσι – Ποια η σχέση του δολοφονημένου με τον «Κεφάλα»
- Καιρός: «Λαίλαπα» καταιγίδων και μποφόρ σε όλη τη χώρα – Πού θα πέσουν χιόνια [βίντεο]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr