Ομως, η μακρά διαδικασία διαπραγματεύσεων θα βρει την Τεχεράνη να συνεχίζει την πρόοδο στα πυρηνικά και την επιθετική περιφερειακή της συμπεριφορά. Σύμφωνα με tweet της 3ης Νοεμβρίου από τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Ιράν, Αλί Μπαγκερί, οι συνομιλίες για το ΚΟΣΔ στη Βιέννη θα συνεχιστούν στις 29 Νοεμβρίου. Ενας από τους βασικούς διαπραγματευτές της Ρωσίας στη Βιέννη επιβεβαίωσε την ανακοίνωση του Μπαγκερί με ξεχωριστό tweet λίγο αργότερα.
Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ του Ιράν να επανεξετάσει σημεία που είχαν συζητηθεί θα μπορούσε να παρατείνει και να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις. Η νέα κυβέρνηση του προέδρου Ραΐσι, η οποία είναι πιο σκληροπυρηνική συγκριτικά με αυτήν του προκατόχου του, Χασάν Ρουχανί, πιθανότατα υπολογίζει ότι η ιρανική οικονομία μπορεί να συνεχίσει να αντέχει την πίεση των κυρώσεων κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Οι ΗΠΑ και τα μέλη της Μικτής Επιτροπής του ΚΟΣΔ πίεσαν για την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο όπου σταμάτησαν τον Ιούνιο. Αλλά υπό τον Ραΐσι, η κυβέρνηση του Ιράν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σκοπεύουν να επανεξετάσουν ορισμένα βασικά δύσκολα σημεία, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου με τον οποίο ΗΠΑ και Ιράν θα βάλουν σε σειρά τις παραχωρήσεις για τα πυρηνικά και την ανακούφιση από τις κυρώσεις. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο, ο Ιρανός υπ. Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, δήλωσε ότι η Τεχεράνη αποδέχεται «τη μορφή των συνομιλιών της Βιέννης», αλλά δεν «θέλει να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις από το σημείο του αδιεξόδου» – υποδηλώνοντας την επιθυμία να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε διαφορετικό σημείο από εκείνο όπου σταμάτησαν, το οποίο η Τεχεράνη θεωρούσε αδιέξοδο. Αυτή η απόκλιση σχετικά με το σημείο στο οποίο θα πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες αποτελεί κακό οιωνό για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν προκειμένου να καταλήξουν σε έναν γρήγορο συμβιβασμό, διατηρώντας παράλληλα ζωντανή την απειλή της συνολικής κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων.
Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ του Ιράν στις συνομιλίες για τα πυρηνικά είναι η εξασφάλιση της ανακούφισης από τις κυρώσεις και η τόνωση της οικονομίας του χωρίς την παρέμβαση των ΗΠΑ. Τους τελευταίους μήνες, ο υπ. Εξωτερικών του Ιράν ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποδεσμεύσουν περιουσιακά στοιχεία ύψους 10 δισ. δολαρίων ως ένδειξη καλής πίστης στις διαπραγματεύσεις. Αρκετά βασικά ζητήματα έμειναν άλυτα όταν σταμάτησαν οι συνομιλίες για το ΚΟΣΔ τον Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένης της εξέλιξης της προόδου του Ιράν στα πυρηνικά που πραγματοποιήθηκαν ύστερα και από την υπογραφή του ΚΟΣΔ το 2015, των διαβεβαιώσεων ότι οι ΗΠΑ θα επέτρεπαν τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές μετά την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, της απαίτησης του Ιράν για οικονομική αποζημίωση από τις ζημιές που προκάλεσαν οι κυρώσεις στην οικονομία του και των απαιτήσεων των ΗΠΑ για συνομιλίες με το Ιράν για ζητήματα που δεν αφορούν στα πυρηνικά.
ΤΟ ΙΡΑΝ είναι πιθανό να συνεχίσει τις ασύμμετρες ενέργειές του καθ’ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών για να διατηρήσει την ισχύ και την περιφερειακή του θέση. Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το ΚΟΣΔ θα μετριάσει τον κίνδυνο ανοιχτής, σοβαρής σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ ή των αραβικών κρατών του Κόλπου, ιδίως εάν οι συνομιλίες αρχίσουν να πλησιάζουν προς συμφωνία. Αλλά δεν θα αλλάξει τα δικαιώματα εθνικής ασφάλειας του Ιράν, την επιθυμία του να διατηρήσει μια ισχυρή περιφερειακή θέση και την ανάγκη να διατηρήσει την ισχύ του στις διαπραγματεύσεις. Μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή θα συνεχιστεί έτσι – είτε πρόκειται για παρενόχληση πλοίων που διέρχονται από τον Περσικό Κόλπο ή τη Θάλασσα του Ομάν είτε για υποστήριξη διαφόρων πληρεξουσίων σε μέρη όπως το Ιράκ και ο Λίβανος. Η επανέναρξη των συνομιλιών στη Βιέννη είναι, επίσης, απίθανο να εμποδίσει το Ιράν να προχωρήσει σταδιακά το πυρηνικό του πρόγραμμα, το οποίο επιβάλλεται τόσο από τον νόμο που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο και απαιτεί από την Τεχεράνη να μειώσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του ΚΟΣΔ όσο και από τη λογική μιας πιο σκληροπυρηνικής κυβέρνησης, η οποία είναι λιγότερο πρόθυμη να προσφέρει παραχωρήσεις όσον αφορά στην πυρηνική της δραστηριότητα.
ΤΟ ΙΡΑΝ θεωρεί ότι η εξέλιξη του πυρηνικού του προγράμματος είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική του ασφάλεια και την οικονομική του ανάπτυξη, ενώ παράλληλα διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ασύμμετρη εκστρατεία πίεσης της Τεχεράνης κατά των ΗΠΑ, του Ισραήλ και των περιφερειακών συμμάχων τους. Οι εξελίξεις που απασχολούν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης εμπλουτισμένου ουρανίου πάνω από ένα ορισμένο ποσοστό, θα αποτελέσουν παράγοντα στις διαπραγματεύσεις του ΚΟΣΔ, όταν αυτές θα επαναληφθούν αργότερα αυτόν τον μήνα.
ΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΕΣ πυρηνικές εξελίξεις του Ιράν θα διατηρήσουν, επίσης, την ως επί το πλείστον συγκαλυμμένη σύγκρουσή του με το Ισραήλ, διαιωνίζοντας την περιφερειακή αστάθεια.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr