Η ζωή έχει σταματήσει στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και τη δίδυμη πόλη Ομντουρμάν, στην απέναντι όχθη του Νείλου, με τους δρόμους να είναι κλειστοί είτε από στρατιώτες είτε από τα οδοφράγματα που έχουν στήσει οι διαδηλωτές.
Από τα μεγάφωνα των τεμενών ακούγονται εκκλήσεις για συμμετοχή σε γενική απεργία.
Γιατροί και δημόσιοι υπάλληλοι στο Σουδάν έχουν καλέσει σε γενική απεργία για να διαμαρτυρηθούν κατά του πραξικοπήματος.
Οι γιατροί θα σταματήσουν να εργάζονται στα νοσοκομεία και θα αναλαμβάνουν μόνο επείγοντα περιστατικά, σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών. Επίσης ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να εργάζονται εντελώς στα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Στη διάρκεια της νύκτας εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις κυβερνητικές υπηρεσίες και την κεντρική τράπεζα επίσης δήλωσαν ότι συμμετέχουν στη γενική απεργία.
Ωστόσο η νύκτα πέρασε με σχετική ηρεμία μετά τις ταραχές της Δευτέρας, όταν διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους αφού στρατιώτες συνέλαβαν τον πρωθυπουργό του Σουδάν Αμπντάλα Χάμντοκ και άλλους πολιτικούς που συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εθνικής Κυριαρχίας.
Εξάλλου ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ηγέτης του πραξικοπήματος, ανακοίνωσε σήμερα τη διάλυση του Συμβουλίου Εθνικής Κυριαρχίας, του οποίου προΐστατο και το οποίο είχε συσταθεί για να οδηγήσει το Σουδάν στη δημοκρατία μετά την εξέγερση του 2019.
Παράλληλα επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τονίζοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις χρειάζεται να εγγυηθούν την ασφάλεια, ενώ δεσμεύθηκε να διεξαχθούν εκλογές τον Ιούλιο του 2023, οπότε και η εξουσία θα παραδοθεί σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση. Σήμερα ο Μπουρχάν δήλωσε ότι διαλύονται οι διοικητικά συμβούλια των εμπορικών ενώσεων, όπως μετέδωσαν αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Το σουδανικό υπουργείο Ενημέρωσης, που παραμένει πιστό στον Χάμντοκ, ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook ότι βάσει του μεταβατικού Συντάγματος της χώρας μόνο ο πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τόνισε ότι οι ενέργειες του στρατού αποτελούν έγκλημα.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ο Χάμντοκ είναι οικονομολόγος και πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ. Χθες συνελήφθη από τον στρατό και πλέον κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία, αφού αρνήθηκε να εκδώσει ανακοίνωση υπέρ της κατάληψης της εξουσίας από τους στρατιωτικούς. Ο στρατός συνέλαβε και άλλους πολιτικούς και μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Κυριαρχίας.
Συγκαλείται εκτάκτως το ΣΑ του ΟΗΕ, για το πραξικόπημα στο Σουδάν
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως κεκλεισμένων των θυρών για να συζητηθεί το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν, δήλωσαν χθες Δευτέρα διπλωμάτες στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η συνεδρίαση οργανώνεται κατόπιν αιτήματος έξι δυτικών κρατών -Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Νορβηγία, ΗΠΑ, Εσθονία και Γαλλία-, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω βιντεοδιάσκεψης από το Χαρτούμ με δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν, ο Γερμανός Φόλκερ Πέρτες, ανέφερε λίγο νωρίτερα ότι αναμένει να κληθεί να εκθέσει τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο Σουδάν σήμερα στο ΣΑ.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι τα 15 κράτη μέλη θα δείξουν εκ νέου ενότητα, τονίζοντας πως οι ανακοινώσεις του Συμβουλίου τα τελευταία δυο χρόνια «λαμβάνονται υπόψη μάλλον σοβαρά» από τους παράγοντες στο Σουδάν.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, μέλη του ΣΑ σκοπεύουν να ζητήσουν να υιοθετηθεί κοινή ανακοίνωση. Το κείμενο δεν αναμένεται να φθάσει στη ρητή καταδίκη του πραξικοπήματος, στην οποία προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες· πιθανόν θα περιοριστεί να εκφράσει απλά την ανησυχία του Συμβουλίου.
Ο στόχος είναι να υιοθετηθεί από όλα τα μέλη, ωστόσο δεν είναι σίγουρο εάν θα το εγκρίνουν η Ρωσία και η Κίνα, διευκρίνισε διπλωμάτης.
Η Μόσχα χθες διαφοροποιήθηκε από τη γενική διεθνή κατακραυγή, κρίνοντας πως το στρατιωτικό πραξικόπημα ήταν «το λογικό αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης πολιτικής» που συνοδεύτηκε από «ευρεία ξένη ανάμιξη», αψηφώντας την «απελπισία και την αξιοθρήνητη κατάσταση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού».
Ερωτηθείς σχετικά με τις διεθνείς αντιδράσεις, ο Φόλκερ Πέρτες κατέγραψε πως οι επικρίσεις είναι πιο σθεναρές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη αλλά πιο μετρημένες από γειτονικές χώρες, που ανησυχούν για τη σταθερότητα της περιφέρειας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Δυο επιστήμονες μιλούν στον «Ε.Τ.» για τη Φώφη Γεννηματά: Μπροστάρισσα και στη διάδοση του μηνύματος για πρόληψη
- Κορονοϊός: Έξαρση κρουσμάτων και ισχυρή πίεση στα νοσοκομεία – Οι φόβοι για τη βόρεια Ελλάδα
- Αυτό είναι το σχέδιο πληρωμών για αναδρομικά συντάξεων [πίνακας]
- Πέραμα: Τι κατέθεσαν οι αστυνομικοί που συνεπλάκησαν στην καταδίωξη του νεκρού Ρομά
- Επεισόδια στα Μέγαρα: Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίες από σκάγια Ρομά που πυροβολήσαν
- Φώφη Γεννηματά: Η γυναίκα που πάλευε γενναία με την μοίρα της
- Σεισμός στην Αθήνα: Τα 2,9 Ρίχτερ ανησύχησαν τους πολίτες, αλλά όχι τους σεισμολόγους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr