Ο Χουλουσί Ακάρ, ο Τζόζεφ Φράνσις Ντάνφορντ και ο Βαλέρι Βασίλεβιτς συζήτησαν κυρίως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ήδη διεξάγονται στη Συρία αλλά και στη Μοσούλη, αναζητώντας ρόλο για την Αγκυρα, που επενέβη στρατιωτικά στη Βόρεια Συρία τον Αύγουστο με πρόσχημα τον πόλεμο κατά του ISIS, αλλά κινδυνεύει να βγει ζημιωμένη από τις εξελίξεις.
Τον τουρκικό εκνευρισμό αποκαλύπτει και το λακωνικό ανακοινωθέν του τουρκικού επιτελείου, που αναφέρει ότι οι τρεις αρχηγοί στην Αττάλεια συζήτησαν «για το συντονισμό και την αποφυγή απρόβλεπτων εξελίξεων στη Συρία»! Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν πως οι τρεις χώρες προσπαθούν να διαχειριστούν τα τεκταινόμενα στη συριακή πόλη Μένμπετζ (τη βυζαντινή Ιεράπολη). Εκεί βρίσκονται οι δυνάμεις των Κούρδων που δεν αποχωρούν, παρότι η τουρκική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως θα επιδιώξει την απώθησή τους ανατολικά του Ευφράτη επειδή τους θεωρεί «τρομοκράτες» και παρακλάδι του PKK.
Σε μια προσπάθεια προστασίας των Κούρδων, οι Ρώσοι μαζί με τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας ανακοίνωσαν πως ελέγχουν την πόλη μαζί με τους Κούρδους μαχητές. Παράλληλα εμφανίστηκαν και τεθωρακισμένα οχήματα με σημαίες των ΗΠΑ στην περιοχή προκαλώντας σκεπτικισμό στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις.
«Αυτή η κατάσταση προκάλεσε σκεπτικισμό στην Τουρκία, αφού θεωρεί πως οι ΗΠΑ με τη Ρωσία συμφώνησαν στο να καθηλωθούν οι τουρκικές δυνάμεις στην πόλη Αλ Μπαμπ χωρίς να προχωρήσουν περισσότερο εντός της Συρίας», αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής της «Hürriyet» Aμπτουλκαντίρ Σελβί.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ άλλαξε άμεσα στάση για το θέμα της κατάληψης της πόλης Μένμπετζ από τις τουρκικές δυνάμεις και δήλωσε ότι «αν δεν υπάρχει η συναίνεση των ΗΠΑ και της Ρωσίας δεν υπάρχει λόγος να γίνει επιχείρηση από τον τουρκικό στρατό». Οι δυνάμεις YPG των Κούρδων φαίνεται πως θα παραμείνουν λοιπόν εκεί, εξασφαλίζοντας τη συνοχή των κουρδικών εδαφών της Βόρειας Συρίας.
Ισραήλ: Δύο φωτοβολίδες έπεσαν μπροστά από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Καισάρεια
Η Τουρκία ήλπιζε σε αλλαγή πολιτικής από τη νέα ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, σε αντίθεση με τον Μπαράκ Ομπάμα που στήριζε τις δυνάμεις του YPG στις μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Ομως οι ΗΠΑ επιμένουν πως η επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκκα, πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, πρέπει να γίνει μαζί με τις αξιόμαχες κουρδικές δυνάμεις. Οι Αμερικανοί, με συμμάχους τους Κούρδους, θέλουν να δημιουργήσουν μια αυτόνομη ζώνη επιρροής στη βόρεια Συρία, στα πρότυπα της Περιφερειακής Κουρδικής Κυβέρνησης του Βορείου Ιράκ. Η Αγκυρα φοβάται αυτό το σενάριο και θέλει να εμποδίσει τη δημιουργία ζωνών επιρροής της Ρωσίας και των ΗΠΑ στο υπογάστριό της.
Αυτός είναι ο λόγος που, σε αντίθεση με το παρελθόν, όλοι οι Τούρκοι αξιωματούχοι στηρίζουν πια την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
Οι Τούρκοι ανησυχούν και για τις εξελίξεις στη Μοσούλη, που πέρασε χθες υπό τον πλήρη έλεγχο του ιρακινού στρατού, μετά την κατάληψη του διοικητηρίου του ISIS. Οι τουρκικές δυνάμεις που σταθμεύουν βόρεια της ιρακινής πόλης δεν θα έχουν πια δικαιολογία παραμονής, αν εκκαθαριστούν οι θύλακες των τζιχαντιστών.
Μανώλης Κωστίδης
Γιάννης Παπαδάτος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου