Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Ο Ακάρ έκανε λόγο για αξιόπιστη συνεργασία της Ουάσιγκτον και της Αγκυρας στα θέματα της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, αλλά πρόσθεσε ότι η κύρια διαφορά δεν είναι η παρουσία των ρωσικών πυραύλων σε τουρκικό έδαφος αλλά η στήριξη από πλευράς των ΗΠΑ στις κουρδικές πολιτοφυλακές ανατολικά και δυτικά του Ευφράτη στη Βόρεια Συρία, τις οποίες η Αγκυρα θεωρεί ότι είναι παρακλάδια κουρδικών παράνομων οργανώσεων (PKK) και ως εκ τούτου τις έχει βαφτίσει «τρομοκρατικές».
Νεφελώδη…
Αναφερόμενος στα θέματα των S-400/F-35, ο Ακάρ εκτιμά ότι θα υπάρξουν εξελίξεις (δεν τις προσδιόρισε), ενώ στα όσα αναφερθήκαν (από τη μεριά της Μόσχας) για προμήθεια δεύτερης συστοιχίας S-400, διπλωματικά απέφυγε μια ξεκάθαρη απάντηση, κάνοντας λόγο για νεφελώδη «χρονοδιαγράμματα… που υπάρχουν».
Ο επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, δρ Ισμαήλ Ντεμίρ, ανακοίνωσε χθες ότι η χώρα του δέχεται συμμετοχή άλλων κρατών στο πρόγραμμα του αεροσκάφους 5ης γενιάς TFX (στα πρότυπα της συμπαραγωγής του αμερικανικού F-35, που το 1998-1999 οι Αμερικανοί προσκάλεσαν και άλλα κράτη να συμμετέχουν στο πολυεθνικό πρόγραμμα). Ο Ντεμίρ έκανε λόγο για από κοινού κατασκευή και για κοινή προβολή του αεροσκάφους διεθνώς.
Τριμερής
Στο μεταξύ άρχισε χθες στο Αζερμπαϊτζάν η 8ήμερης διάρκειας κοινή τριμερής άσκηση Τουρκίας-Πακιστάν-Αζερμπαϊτζάν, με τον Αζέρο στρατηγό Μιρζάγιεφ να υποστηρίζει ότι «το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία και το Πακιστάν έχουν μπει στην Ιστορία της ανθρωπότητας ως στενοί φίλοι και αδέλφια. Στο επίκεντρο αυτών των σχέσεων βρίσκονται οι στενοί δεσμοί μεταξύ των λαών μας». Οι ανώτατοι Τούρκοι και Πακιστανοί στρατιωτικοί επεσήμαναν ότι
«ο υπάρχων δεσμός φιλίας μεταξύ των εθνών και των στρατών θα αντέξει τη δοκιμασία του χρόνου» σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον. Οι «τρεις αδελφοί» θα έρθουν πιο κοντά ως αξιόπιστοι περιφερειακοί εταίροι και συνεργάτες, παρά τις διεθνείς πολιτικές αλλαγές».
Αγορά drones
Η Ουκρανία αποφάσισε να αγοράσει από την Τουρκία άλλα 24 μη επανδρωμένα αεροσκάφη/drones τύπου Mπαϊρακτάρ/ΤΒ2, πέραν των 12 που ήδη διαθέτει.
Ο αρχηγός των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι, δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να αγοράσει τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UCAV) Bayraktar TB2 (Tactical Block 2) την περίοδο 2021-2022 ενώ τα χρησιμοποιούν οι αεροναυτικές δυνάμεις της. Οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις αγόρασαν τα πρώτα έξι UAV Bayraktar TB2, ως και τρεις σταθμούς εδάφους από την Τουρκία το 2019, οι οποίοι παραδόθηκαν μετά από δύο μήνες. Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, η πρώτη παρτίδα TB2 παραδόθηκε αποκλειστικά στις ουκρανικές ναυτικές δυνάμεις Το Bayraktar TB2 εισήλθε στον κατάλογο του τουρκικού στρατού το 2014 και σήμερα χρησιμοποιείται από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ουκρανία, Κατάρ, Λιβύη, Αζερμπαϊτζάν και προσεχώς από οι Πολωνία, Λετονία, Κένυα και Αλβανία.
Στο Αφγανιστάν
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ και αναπληρωτής πρωθυπουργός του εμιράτου, Μοχάμεντ αλ Θάνι, ήταν ο πρώτος επίσημος που επισκέφθηκε την Καμπουλ μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία. Είχε χθες συνομιλίες με τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, ενώ στην αφγανική πρωτεύουσα προσγειώθηκε και πέμπτο αεροσκάφος του εμιράτου μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, γιατί η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή.
Στο μεταξύ ένταση επικρατεί αναφορικά με 46 αεροσκάφη Α-29, 8 ελικόπτερα UH-60 και 9 drones της αφγανικής αεροπορίας, τα οποία πέταξαν την ημέρα κατάληψης της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν στην αεροπορική βάση Τερμέζ, στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν. Οι πιλότοι των συγκεκριμένων εναέριων μέσων είναι Αμερικανοί και οι περισσότεροι Αφγανοί (τους εκπαίδευαν οι πρώτοι). Οι Ταλιμπάν επιζητούν την επιστροφή των αεροσκαφών, καθώς και τον επαναπατρισμό των πιλότων. Αυτοί όμως δεν εμπιστεύονται τους μουτζαχεντίν και καταβάλλονται προσπάθειες να μεταβούν προσωρινά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και από εκεί να προωθηθούν για μόνιμη πλέον παραμονή σε ΗΠΑ-Γερμανία.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter