Στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός θεώρησε την ημερίδα σταθμό στην πορεία συνέχισης της παράδοσης των καλών σχέσεων με την ΕΕΜ με σημείο αναφοράς την αδιάκοπη εκτίμηση προς αυτή. Επιπλέον ο πρωθυπουργός κάλεσε την ΕΕΜ σε στενότερη συνεργασία με την κυβέρνηση, με την προτροπή να μη μετατρέπεται σε φερέφωνο πολιτικών, όπως είπε, που οδηγούν σε μεγάλες παρεξηγήσεις.
Ο Ράμα εξήρε το ρόλο της ΕΕΜ σε μια πολυφωνία στη χώρα που οδηγεί στην ενότητα και συμβίωση προς όφελος όλων και αποτελεί την ουσία του πλούτου που δεν επιτρέπεται να καταχραστεί κανείς για μικροπολιτικά συμφέροντα.
Θεώρησε την ταυτότητα της ΕΕΜ αδιαπραγμάτευτη και υπόθεση που δεν αφορά την ίδια αλλά το κράτος στο οποίο αυτή ανήκει.
Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την καθυστέρηση σε μια συμφωνία εκεχειρίας
Σημείωσε δε ότι έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης είναι και η κατάρτιση του σχεδίου νόμου για τις εθνικές μειονότητες, ο οποίος, μετά από την πολύμηνη διαδικασία διαβούλευσης με τις ενδιαφερόμενες ομάδες, αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα από την αλβανική Βουλή.
Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα θέματα όπως σ΄αυτό της παιδείας στη μητρική γλώσσα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα επεσήμανε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την επίλυση των προβλημάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, τονίζοντας ότι για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τους η κυβέρνησή του θα λειτουργήσει άμεσα ειδικό εκπαιδευτικό γραφείο στην ίδια την ελληνική εθνική μειονότητα γεγονός που θα την καταστήσει υπεύθυνη για τα θέματα αυτά.
Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε την μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη ως προϋπόθεση για να βρεθεί λύση σχετικά με το περιουσιακό που αποτελεί μείζον θέμα για την ελληνική εθνική μειονότητα.
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της Αλβανίας μετέχει σε ημερίδα πολιτικού φορέα της ελληνικής εθνικής μειονότητας για θέματα εθνικής ταυτότητας και δικαιωμάτων της.