Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, η νέα εκδοχή του διατάγματος δεν θα εμποδίζει τους κατόχους πράσινης κάρτας διαμονής ή τους ταξιδιώτες που έχουν ήδη επιβιβαστεί σε αεροσκάφη να εισέρχονται στις ΗΠΑ.
«Ο πρόεδρος σκέφτεται να εκδώσει μια πιο συγκεκριμένη, βελτιστοποιημένη εκδοχή του πρώτου διατάγματος και αυτή την φορά θα έχουμε την ευκαιρία να εργαστούμε στην εφαρμογή της, ιδίως στο να αποφύγουμε το ενδεχόμενο κάποιο πρόσωπο να παγιδευτεί εντός του συστήματος» επισήμανε ο Τζον Κέλι στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου.
Νότια Κορέα: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των συγγενών - 3 ετών το μικρότερο θύμα
Ο Κέλι διαβεβαίωσε επίσης για μία ακόμη φορά ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ δεν στοχοθετεί σε καμία περίπτωση τους μουσουλμάνους, όμως πρόκειται για μια «παύση» προκειμένου να επανεξεταστούν οι διαδικασίες για την υποδοχή προσφύγων που αφορούν «ορισμένες χώρες, συγκεκριμένα επτά» και να διασφαλιστεί ότι κανένας «τρομοκράτης» δεν θα εισέλθει στις ΗΠΑ.
Μετά την υπογραφή του αμφιλεγόμενου διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο απαγορευόταν η είσοδος στην χώρα στους υπηκόους επτά μουσουλμανικών χωρών, πολλοί επιβάτες, κάτοχοι βίζας, δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ ή παρέμειναν εγκλωβισμένοι σε αεροδρόμια.
Το διάταγμα προκάλεσε επίσης σύγχυση στις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια και η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) έκανε λόγο για μια απόφαση που ελήφθη «χωρίς συντονισμό και χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση».