Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Δεδομένης της υψηλόβαθμης αζερικής κοινοβουλευτικής παρουσίας στα Κατεχόμενα, ουσιαστικά προανήγγειλε μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα την αναγνώριση των Κατεχομένων από το Μπακού, τονίζοντας ότι «Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός επ’ αυτού. Το συζητάμε συνεχώς με τον αδερφό μου Ιλχάμ Αλίγεφ (σ.σ. πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν)».
Την ίδια στιγμή, ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι «Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν-ΤΔΒΚ συνιστούν ένα έθνος, τρία κράτη».
Κατά Δύσης, υπέρ Ταλιμπάν
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ του Αφγανιστάν, τη διοίκηση, έλεγχο και διαχείριση του οποίου φέρεται να αναλαμβάνει η Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε και ένα διπλωματικό «άνοιγμα» προς τους Ταλιμπάν, ενώ αναφέρθηκε στους όρους της Αγκυρας προς τις ΗΠΑ για την ανάληψη της αποστολής, σε συνεργασία και με ορισμένες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.
Επιστρέφοντας στην Ιστορία του Αφγανιστάν είπε: «Αν προσέξουμε, δεν είναι η πρώτη φορά που οι κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει ένα τέτοιο τεράστιο πρόβλημα στη χώρα». Πρόσθεσε πως υπήρχαν πολλά προβλήματα στο Αφγανιστάν και πριν από την 9η/11 και ότι ο αφγανικός λαός πολέμησε ενάντια σε αυτοκρατορίες και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με τη θέλησή του και αναδείχθηκε νικητής.
Αργότερα πρόσθεσε ότι αυτές οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επέστρεψαν στο Αφγανιστάν και παρέμειναν για 20 χρόνια. «Η Τουρκία είναι δίπλα στους Αφγανούς αδελφούς μας», είπε, ενώ έκανε λόγο για τρεις κυρίαρχες δυνάμεις σήμερα στο Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων είναι και η Τουρκία. «Οι άλλες δύο είναι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί, που αποφάσισαν να αποχωρήσουν στα τέλη Αυγούστου μετά από δύο δεκαετίες στρατιωτικής και πολεμικής παρουσίας. Ομως, στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έχουμε πολυετή εμπειρία και βλέπουμε πολύ θετικά τη συνέχιση της παρουσίας μας. Αλλά έχουμε και κάποιους όρους προς τους Αμερικανούς, που είναι: Να μας υποστηρίξουν διπλωματικά, να μας καλύψουν εφοδιαστικά, και όταν εμφανιστούν διαδικαστικά ζητήματα, να μας υποστηρίξουν με όλα τα μέσα». Επίσης, τόνισε ότι η Αγκυρα θα συζητήσει με τους Ταλιμπάν στο Κατάρ και εμφανίστηκε σίγουρος ότι «θα συμφωνήσουμε μαζί τους για επιμέρους θέματα».
Τέλος, στο Αφγανιστάν εκπαιδεύτηκαν από την τουρκική στρατιωτική δύναμη 135 Αφγανοί στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων και 20 γυναίκες, ενώ από το ανώτατο κολέγιο εθνικής άμυνας στην Κωνσταντινούπολη εξήλθαν 9 άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του Αφγανιστάν. Πριν αναχωρήσει για τα Κατεχόμενα, σε ειδική εκδήλωση ο Ερντογάν επέδωσε τα πτυχία σε 242 στρατιωτικούς, εκ των οποίων οι 80 ήσαν από 17 κράτη (μουσουλμανικά, αραβικά, αφρικανικά).
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter