Κι αυτό καθώς ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μιχάλης Πικραμένος, έκανε δεκτό το αίτημα της ΑΔΕΔΥ και εισήγαγε προς συζήτηση την υπόθεση, στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης. Εισηγητής ορίστηκε ο σύμβουλος Επικρατείας, Ιωάννης Μιχαλακόπουλος. Το έναυσμα για την εξέταση του ζητήματος από τη διοικητική δικαιοσύνη έδωσε αίτηση δημοσίου υπαλλήλου με την οποία ζητάει την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινής αδείας. Στην υπόθεση κατέθεσε παρέμβαση η ΑΔΕΔΥ όπως και αίτημα στον πρόεδρο του ΣτΕ, να δικαστεί η αγωγή στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ως πρότυπη δίκη.
Ο σκοπός της πιλοτικής δίκης στο ΣτΕ γίνεται για να επιλυθεί ένα νομικό ζήτημα που παρουσιάζει γενικότερο ενδιαφέρον και προβλέπεται ότι θα προκαλέσει μεγάλο αριθμό δικών. Στόχος είναι η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, η ενότητα της νομολογίας ως προς την εφαρμογή κρίσιμων κανόνων δικαίου. Συνεπώς με την πιλοτική δίκη για τα δώρα στο Δημόσιο, το ΣτΕ θα κρίνει οριζόντια την υπόθεση για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 12.30 θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ στο υπουργείο Οικονομικών, με αίτημα την επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού στο Δημόσιο. Για την ίδια μέρα έχει κυρηχθεί Παναττική στάση εργασίας από τις 12.00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου. Τα στελέχη της ΑΔΕΔΥ τονίζουν ότι θα επιμείνουν στην υπόθεση του 13ου-14ου μισθού με πολλαπλές παρεμβάσεις, με στόχο να μην «ξεθωριάσει» μια κατάκτηση ενός αιώνα.
Μιλώντας για το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι «αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα ούτε με τις προθέσεις της κυβέρνησης και είναι κακό που καλλιεργούνται προσδοκίες που δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, δήλωσε πρόσφατα πως «δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, που η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε παροχές ύψους 2,5 δισ. ευρώ προς τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, να ζητείται να τους δοθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός, δαπάνη που υπολογίζεται σε 2,15 με 2,3 δισ. ευρώ. Δεν υπάρχουν άλλα 2,5 δισ. να δώσει. Αυτή είναι η αλήθεια».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό το μπαράζ των αυξήσεων που θα ξεκινήσουν από φέτος και θα «τρέξουν» έως και το 2027 (βάσει των μέτρων που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση), θα ισοδυναμούν μ’ ένα ετήσιο επιπλέον μισθό ύψους 1.200 ευρώ.
Ο . Πετραλιάς ανέφερε πως έως τώρα έχουν δοθεί 14 αυξήσεις στο δημόσιο συνολικού ύψους 1,37 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ επιπλέον θα εφαρμοστούν επιπλέον 6 αυξήσεις την περίοδο 2025, 2026 και 2027, οδηγώντας σωρευτικά σε 1.200 ευρώ επιπλέον σε ετήσια βάση στη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων κατά μέσο όρο, κάτι που αντιστοιχεί σε ένα ακόμα μισθό. Συγκεκριμένα αναφερόμενος ο κ. Πετραλιάς, στις έξι νέες αυξήσεις που έρχονται για τα έτη 2025, 2026 και 2027, εξειδίκευσε ότι θεσμοθετήθηκε κανόνας ετήσιας αύξησης οριζοντίως στον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, αναλόγως της αύξησης του κατώτατου μισθού. Έτσι ως τον Απρίλιο του 2027 -την επόμενη διετία- θα έχουν συν 105 ευρώ τον μήνα οι δημόσιοι υπάλληλοι, ήτοι 1.200 ευρώ ετησίως, δηλαδή λίγο πιο κάτω από έναν ετήσιο μισθό. Σε ετήσια βάση τα 1.200 ευρώ ετησίως κοστίζουν 800 εκατομμύρια ευρώ. «Άρα, έχουμε ήδη νομοθετήσει ότι θα πάρουν 1.200 ευρώ ετησίως μέχρι τον Απρίλιο του 2027, σταδιακά» τόνισε και εξήγησε ειδικότερα ως προς το κόστος των μέτρων:
– Πρώτο μέτρο, 800 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή: αύξηση της νυχτερινής αποζημίωσης ενστόλων 25 εκατομμύρια ευρώ από αυτόν τον μήνα. Θεσμοθέτηση αυτοτελούς φορολόγησης αποζημίωσης ιατρών εφημεριών ΕΣΥ, κόστος 40. εκατομμύρια ευρώ από αυτόν τον μήνα. Θεσμοθέτηση κινήτρου επίτευξης στόχων στο Δημόσιο από το 2025 με ετήσιο κόστος 40 εκατομμύρια ευρώ. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών από αυτόν τον μήνα κατά μία μονάδα που πιάνει και τους δημόσιους υπαλλήλους με όφελος για τους δημοσίους υπαλλήλους 83 εκατομμύρια ευρώ.
– Επίσης, από 1η Ιουλίου, αυξάνεται το επίδομα επικινδυνότητας των ενστόλων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, 100 ευρώ μηνιαίως, με ετήσιο κόστος 222 εκατομμύρια ευρώ, 111 εκατομμύρια ευρώ για το εξάμηνο του 2025, 222 εκατομμύρια ευρώ για το 2026 και για κάθε έτος μετά.
Τραμπ στο Νταβός: Ελάτε να παράγετε προϊόντα στις ΗΠΑ, έχουμε τους χαμηλότερους φόρους
Συνεπώς το 2027, σημείωσε ο κ. Πετραλιάς, το ετήσιο κόστος αυτών των έξι παρεμβάσεων είναι επιπλέον των 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ενώ άλλο 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί το προηγούμενο διάστημα μέσα από δεκαπέντε παρεμβάσεις στους μισθούς του δημοσίου. Σύνολο οι είκοσι μία παρεμβάσεις -οι δεκαπέντε προηγούμενες και έξι οι τωρινές- 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν ετήσιο κόστος. «Έχουμε δώσει, λοιπόν, 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ» ανέφερε ο κ. Πετραλιάς
«Δεν υπάρχουν, λοιπόν, άλλα 2,5 δισεκατομμύρια για να δώσει (σ.σ προκειμένου να χορηγήσει σε μόνιμη βάση τα δώρα), αυτή είναι η αλήθεια. Εγώ θα σας λέω την αλήθεια πάντοτε», κατέληξε ο κ. Πετραλιάς.
13ος και 14ος μισθός: Τι σχεδιάζεται τις επόμενες ημέρες
Συνεχίζεται ο κύκλος των εκδηλώσεων που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ με θέμα: «Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού στο Δημόσιο. Νομικές – κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις».
Μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σειρά έχει η Λάρισα, στις 27 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 18:00 – 21:00, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λάρισας (Παπακυριαζή 44).
Ομιλητές:
Παναγοπούλου Μαργαρίτα, Νομική Σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ: «Επιδόματα εορτών και αδείας: Νομολογιακή Αναδρομή και προοπτικές μελλοντικής διεκδίκησης»
Ιωαννίδης Γιώργος, Ερευνητής στο ΚΕ.Π.Ε.: «Αναπτυξιακές και κοινωνικές διαστάσεις της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου»
Παρεμβάσεις: Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Ειδήσεις σήμερα
Παρατείνεται η δωρεάν στάθμευση για τα ηλεκτρικά οχήματα – Πώς θα βγάλετε το σήματος μέσω του gov.gr
Ανδρέας Σταματιάδης: Το Σάββατο η κηδεία του
Ηράκλειο: Επιτέθηκαν με ξύλα σε εργαζόμενους στην καθαριότητα
Μαρία Ηλιάκη: 3 φορές που είδαμε το εντυπωσιακό της σπίτι και το «ζηλέψαμε»