Ο Richard Ferrand αναφέρει, ειδικότερα, προσπάθειες χακαρίσματος στο ίντερνετ εναντίον του κινήματος του Εμμανουέλ Μακρόν.
«Εδώ και τριάντα μέρες έχουμε δεχτεί 4.000 επιθέσεις και καθημερινά αυξάνονται. Σήμερα φτάσαμε στο αποκορύφωμα. Σήμερα το πρωί το σάιτ μας έγινε εξαιρετικά αργό, είναι σχεδόν αδύνατο να έχει κάποιος πρόσβαση. Παρακολουθούμε εκατοντάδες επιθέσεις που προέρχονται από τα ανατολικά, από την Ουκρανία και από άλλες χώρες», δηλώνει ο υπεύθυνος ψηφιακών μέσων του Εμμανουέλ Μακρόν στην Le Monde και αφήνει να εννοηθεί ότι οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις γίνονται για να ευνοηθεί στις προεδρικές εκλογές η Μαρίν Λεπέν. Απάντησε, μάλιστα, σε μερικές διευκρινιστικές ερωτήσεις.
Για τι είδους επιθέσεις πρόκειται;
«Είναι μια μείξη διαφόρων τύπων επιθέσεων. Υπάρχει η επίθεση της άρνησης της υπηρεσίας (όταν το σάιτ γίνεται απροσπέλαστο). Υπάρχουν επίσης επιθέσεις SQL [επιθέσεις που συνίστανται στο να μπαίνει κάποιος στα δεδομένα και να τα βλέπει ή να τα αλλάζει, χωρίς άδεια]. Κάθε φορά που ανεβάζουμε μια σελίδα στο σάιτ αμέσως γίνονται επιθέσεις. Ορισμένες γίνονται με αυτόματα μηχανήματα και μπορούμε να προστατευτούμε. Αλλά υπάρχουν ταυτόχρονα και επιθέσεις πιο ανεπτυγμένες και πιο εξειδικευμένες. Τέλος, υπάρχουν πράγματα πιο έξυπνα αλλά πολύ πιο επικίνδυνα, όπως για παράδειγμα οι προσπάθειες να εισέλθουν στη βάση δεδομένων μας».
Πώς ξέρετε ότι αυτές οι επιθέσεις προέρχονται από την Ουκρανία;
«Κάναμε έρευνα ταυτοποίησης των επιθέσεων. Οι μισές από τις 4.000 επιθέσεις που έγιναν εναντίον μας προέρχονται από την Ουκρανία. Είναι μια χώρα με πολιτική αστάθεια, αλλά με υψηλό επίπεδο τεχνικής δεξιότητας. Υπάρχουν εκεί άνθρωποι πολύ εξειδικευμένοι στα θέματα πολιτικής αστάθειας. Και υπάρχουν πολλές χώρες που χρησιμοποιούν την Ουκρανία με τέτοιους σκοπούς».
Καταγγέλετε τον ρόλο της Ρωσίας αλλά αυτές οι επιθέσεις προέρχονται από την Ουκρανία…
«Εχουμε μια αμφιβολία για την πηγή των κυβερνοεπιθέσεων, αλλά δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι η Ρωσία είναι πολύ ενεργή, τόσο στα fake news όσο και στα social media. Βλέπουμε ότι οι φήμες που κυκλοφορούν σε ρωσικά σάιτ όπως το Sputnik αμέσως επαναλαμβάνονται σε ακροδεξιά σάιτ, εντελώς ίδιες. Πρόκειται μάλλον για έναν ολόκληρο γαλαξία από ρομπότ στο ίντερνετ που δρουν στα social media. Καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ανθρώπινο χέρι πίσω από αυτούς τους λογαριασμούς, οι οποίοι ανεβάζουν 100 ως 200 άρθρα την ημέρα. Υποπτευόμαστε ότι οι λογαριασμοί τροφοδοτούνται αυτόματα και αυτό είναι ένα καινούριο φαινόμενο».