Στο Βερολίνο, η πορεία που αναχώρησε από την Πύλη του Βρανδεμβούργου είχε 2.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τον σύλλογο «Στοπ στις απελάσεις προς το Αφγανιστάν» που διοργάνωσε την κινητοποίηση.
Στο Ντίσελντορφ, περίπου 1.000 άνθρωποι διαδήλωσαν φωνάζοντας το ίδιο σύνθημα, γράφει η εφημερίδα της περιφέρειας Rheinische Post.
Ορισμένοι διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βοήθειας στους μετανάστες, κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στο Αφγανιστάν, ούτε ακόμη το υπουργείο Άμυνας και το Κοινοβούλιο στην Καμπούλ», ή «Το Αφγανιστάν δεν είναι ασφαλής χώρα».
Συνολικά, συγκεντρώσεις και πορείες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σε 23 γερμανικές πόλεις, ανάμεσά τους το Αμβούργο και το Βισμπάντεν.
«Υπάρχει μέσα στην αφγανική κοινότητα στο Βερολίνο ένας πολύ μεγάλος φόβος» για τις απελάσεις, υπογράμμισε ο Κάβα Σπάρτακ, της οργάνωσης βοήθειας στους αφγανούς πρόσφυγες Yaar στην εφημερίδα Taz. Πολλοί βλέπουν ότι «εξαρχής, τους εμποδίζουν την πρόσβαση στο μάθημα της γλώσσας ή σε αντίστοιχα μέτρα λόγω των ελάχιστων προοπτικών που έχουν να μείνουν στη Γερμανία», πρόσθεσε.
Οι διαμαρτυρίες αυξάνονται κατά των απελάσεων, πολλές είναι οι φωνές που θυμίζουν ότι σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το Αφγανιστάν είχε πέρυσι ρεκόρ θυμάτων μεταξύ των αμάχων –11.500 τραυματίες και νεκρούς– κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ισλαμιστών ανταρτών.
Η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, που αποφάσισε να επιταχύνει τις απελάσεις, είναι αντιμέτωπη κυρίως με την αυξανόμενη αντίθεση των περιφερειακών κρατιδίων να οργανώσουν απελάσεις Αφγανών. Πέντε από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας αποφάσισαν να αναστείλουν τις απελάσεις στο Αφγανιστάν, κυρίως η πόλη-κρατίδιο του Βερολίνου.