Πολλές από τις γειτονικές χώρες έκλεισαν πρόσφατα τα σύνορά τους με την Ινδία, ενώ όσες βασίζονταν σε εμβόλια ινδικής παραγωγής ξεκινούν να στρέφονται στη Ρωσία και την Κίνα για βοήθεια.
Στην Σρι Λάνκα, οι ελπίδες για μια οικονομική ανάκαμψη μέσω του τουρισμού εξανεμίστηκαν. Μια άλλη γειτονική χώρα της Ινδίας, το Μπαγκλαντές, αναγκάστηκε να αναστείλει τους εμβολιασμούς λόγω του ότι έπαψε να τροφοδοτείται με τα ινδικά εμβόλια. Στο Νεπάλ, ένα νέο, τυπικά καθολικό λοκντάουν επιβλήθηκε προσφάτως, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Η παραλληλία των χωρών αυτών με την Ινδία σε πολλά θέματα, όπως ο υπερπληθυσμός στις μεγάλες τους πόλεις, η μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση, τα ασθενή εθνικά συστήματα υγείας τους και το μεγάλο ποσοστό της φτώχειας των λαών τους εντείνουν τις ανησυχίες για μια παράλληλη πορεία τους με την Ινδία, όσον αφορά και το νέο κύμα του κορωνοϊού που τις απειλεί.
«Η κατάσταση θυμίζει παγκόσμιο πόλεμο», λέει ο Νεπαλέζος γιατρός δρ. Ρατζάν Παντέι, ο οποίος αναγκάζεται να αρνηθεί νοσοκομειακές κλίνες σε περίπου 30 ασθενείς ημερησίως.
«Αν το λοκντάουν είχε επιβληθεί στη χώρα μας 2 εβδομάδες νωρίτερα, αν είχαν κλείσει τα σύνορα και οι εργάτες που επέστρεφαν από την Ινδία έμπαιναν σε σωστή καραντίνα, τα πράγματα θα ήταν κάπως καλύτερα», προσθέτει. «Τώρα περιμένουμε τα χειρότερα».
Στο Νεπάλ, η μεγάλη διακύμανση των εκφάνσεων της πανδημίας, που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο, γίνεται έντονα αισθητή: Μετά από την επέλαση ενός μεγάλου «κύματος» κατά το περασμένο έτος, τον Ιανουάριο της φετινής χρονιάς τα κρούσματα σημείωσαν κατακόρυφη πτώση και οι Νεπαλέζοι, που φτάνουν τα 30 εκατ. σε πληθυσμό, συγκεντρώθηκαν με χαρά σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους για να γιορτάσουν το Νέο Έτος.
Αργότερα -και όπως συμβαίνει κάθε χρόνο-, εκατοντάδες χιλιάδες εποχιακοί εργάτες από το Νεπάλ επισκέφθηκαν την Ινδία σε αναζήτηση εργασίας, επιστρέφοντας στη χώρα τους απρόοπτα και εξαιτίας της κρίσης που έπληττε τη γείτονα χώρα.
Μαζί με αυτούς, στο Νεπάλ ήρθε ξανά και ο ιός.
Ισπανία: Παραδοχή του προέδρου της περιφέρειας της Βαλένθια - Έκανε λόγο για «λάθη» και ζήτησε «συγνώμη»
Στη συνοριακή περιοχή Καντσανπούρ, επιστρέφουν καθημερινά από την Ινδία περισσότεροι από 1.500 Νεπαλέζοι, το 1/5 των οποίων ελέγχεται θετικό στον κορωνοϊό.
Μια άλλη συνοριακή πόλη, το Μπανκέ, δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα 9.000 εργάτες που επέστρεφαν από την Ινδία, εκ των οποίων ελέγχθηκε μόνο το 20%, ελλείψει διαγνωστικών τεστ. Από αυτό το 20%, ένα 30% ήταν θετικό στον ιό.
Ακόμη και έτσι, η κυβέρνηση του Νεπάλ έχει κλείσει μόνο τα 22 από τα 35 σημεία εισόδου στα σύνορά της με την Ινδία, κρίνοντας απαραίτητο κάποια να κρατηθούν ανοιχτά, προκειμένου να επιστρέψουν όλοι οι εργάτες.
Μέχρι τα τέλη του Απριλίου, η κυβέρνηση επέτρεπε τη διέλευση ταξιδιωτών από την Ινδία μέσα από την πρωτεύουσα του Νεπάλ, το Κατμαντού, αφήνοντας ανοιχτό ένα «παραθυράκι» για όσους επιθυμούσαν να παρακάμψουν τις απαγορεύσεις άλλων χωρών για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ινδία.
Τώρα, το Νεπάλ καταγράφει 9.000 κρούσματα ημερησίως, με 40% των διενεργούμενων τεστ να βγαίνουν θετικά.
Μέχρι την Τετάρτη, οι θάνατοι στο Νεπάλ εξαιτίας του κορωνοϊού ξεπερνούσαν τους 4.200, ενώ πολλοί κάνουν λόγο για υποτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης, εξαιτίας της απουσίας επαρκούς ελέγχου.
Όπως και στην Ινδία, έτσι και στο Νεπάλ παρατηρείται έλλειψη στις φιάλες οξυγόνου, με την κυβέρνηση να αναγκάζεται να επιβάλλει ποσοστώσεις στην παροχή οξυγόνου ανά νοσοκομείο και πολλούς από τους ασθενείς να καταλήγουν, ακριβώς λόγω αυτής της έλλειψης.
Μάλιστα, η κυβέρνηση του Νεπάλ έφτασε στο σημείο να ζητά από ορειβάτες του Έβερεστ και από τους ντόπιους οδηγούς τους να δωρίσουν τις δικές τους φιάλες οξυγόνου, προς ενίσχυσιν των νοσοκομείων.
«Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ινδία είναι ένας τρομαχτικός προάγγελος του τι μπορεί να συμβεί και στο Νεπάλ, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και αποτελεσματικά το νέο κύμα της κρίσης», λέει η Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού του Νεπάλ, δρ. Νέτρα Πρασάντ Τιμσίνα.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, στο Νεπάλ έχει καθυστερήσει σημαντικά η παράδοση 1.000.000 δόσεων που αναμενόταν να λάβει από την Ινδία, βάζοντας στον «πάγο» την τελευταία πιθανή διέξοδο της χώρας από την κρίση.
Αντίστοιχα και στο Μπαγκλαντές, οι εμβολιασμοί έχουν μείνει πίσω για παρόμοιους λόγους, με το «πάγωμα» της παράδοσης 1,5 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου να καθυστερεί την λήψη της δεύτερης δόσης για πολλούς από τους πολίτες, αποκλείοντας πολλούς ακόμα από την λήψη της πρώτης.
Παρά ταύτα, το Μπαγκλαντές παρουσιάζει μια σχετική πτώση των κρουσμάτων του από τον Απρίλιο και μετά, αν και οι συνθήκες διαβίωσης πολλών πολιτών του, που αναγκάζονται να δουλέψουν υπό επικίνδυνες συνθήκες εν μέσω της πανδημίας, δεν διαφέρουν πολύ από τις συνθήκες στην Ινδία.
Η καλή τύχη του Μπαγκλαντές, βέβαια, ενδέχεται να μην κρατήσει πολύ ακόμα καθώς το Σάββατο, οι αρχές ανακοίνωσαν τον εντοπισμό του πρώτου ασθενούς στη χώρα τους που μολύνθηκε με την ινδική μετάλλαξη.
Άλλες χώρες που συνορεύουν με την Ινδία, όπως το Μπουτάν, ήδη παρατηρούν αύξηση των κρουσμάτων τους, ακόμη και αν το πλάνο εμβολιασμού του πληθυσμού τους βαίνει καλώς.
Στο Μπουτάν, μια μικρή χώρα με 750.000 κόσμου, έχει εμβολιαστεί ως τώρα το 95% των πολιτών, ωστόσο τα κρούσματα σημειώνουν και πάλι άνοδο.
Στο Πακιστάν, η ξαφνική άνοδος των κρουσμάτων και των θανάτων του τελευταίου μήνα, μπορεί να μην συνδέθηκε άμεσα με την ινδική κρίση, ωστόσο υπήρξε η αιτιολογία για τα νέα, σκληρά λοκντάουν που επιβλήθηκαν από την πακιστανική κυβέρνηση.
Στη Σρι Λάνκα, η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων αποδόθηκε στον εσωτερικό τουρισμό που εκτοξεύτηκε κατά τον περασμένο μήνα.
Ακόμη και έτσι, η χώρα έκλεισε τα σύνορά της με την Ινδία λόγω της εκεί εντοπιζόμενης κρίσης, «συνθλίβοντας» τις ελπίδες για μια οικονομική ανάκαμψη μέσω του τουρισμού (το 2019, σχεδόν το 1/5 των τουριστών που επισκέπτονταν τη Σρι Λάνκα προερχόταν από την Ινδία).
Όσον αφορά την Ινδία, οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ειπωθεί με κάποιο βαθμό σιγουριάς ότι η καμπύλη της πανδημίας έχει φθάσει στην κορύφωση.
«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ότι έχουμε φθάσει στην κορύφωση», σημείωσε ο Σαχίντ Τζαμίλ, κορυφαίος Ινδός λοιμωξιολόγος, στην εφημερίδα Indian Express.
«Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις πως τα κρούσματα επιπεδώνονται. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό είναι πάρα πολύ υψηλό επίπεδο»: Τα κρούσματα μοιάζουν να σταθεροποιούνται «γύρω στα 400.000 την ημέρα».
Κατά τα επίσημα στοιχεία, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη γιγαντιαία ασιατική χώρα έχει φθάσει ως τώρα τους 258.317 νεκρούς, επί συνόλου 23,7 εκατομμυρίων μολύνσεων.
Όπως και στο Νεπάλ, έτσι και στην περίπτωση της Ινδίας, οι ειδικοί θεωρούν, δυστυχώς, τον επίσημο απολογισμό πολύ υποτιμημένο σε σχέση με την πραγματικότητα .
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Εξετάσεις με self test στα Πανεπιστήμια – Από την Δευτέρα με ένα μόνο self test στα σχολεία
- Γλυκά Νερά: Συγκλονισμένοι οι αστυνομικοί – Το παιδί σκουντούσε τη νεκρή μητέρα για να ξυπνήσει
- Γάμοι και βαφτίσεις: Πότε ξεκινούν και πώς θα γίνονται – Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν
- Χατζηδάκης στον «Ε.Τ.»: «Παράθυρο» για αύξηση μισθού πάνω από τα 650 ευρώ
- Άρση lockdown: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση – Τι αλλάζει στη ζωή μας από αύριο, τα επόμενα μεγάλα ανοίγματα
- Εργασιακό νομοσχέδιο: Ο νέος νόμος για ωράριο και αποδοχές [πίνακες]
- ΔΕΗ: Έρχονται αυξήσεις στους λογαριασμούς λόγω ρύπων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr