Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Αυτές είναι οι πιο χαρούμενες χώρες του κόσμου για το 2020 – Πού βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη

Τα ύστερα του κόσμου: Δήμαρχος στη Γαλλία «υποχρεώνει» τους κατοίκους να είναι χαρούμενοι

Newsroom eleftherostypos.gr

Το να πούμε ότι η περασμένη χρονιά υπήρξε δύσκολη για όλο τον πλανήτη είναι λίγο, καθώς και μόνο η πανδημία επηρέασε, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, αλλά πάντα έντονα, τις ζωές όλων μας.

Ο κορωνοϊός στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και άλλαξε την καθημερινότητα πολλών περισσότερων, καθιστώντας την για πολλούς ασφυκτική.

Παρόλα αυτά, η έρευνα για την πιο «ευτυχισμένη χώρα» του κόσμου, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, διηξήχθη ξανά- πάντα δεδομένων των συνθηκών και τηρουμένων των αναλογιών.

Παρά τα νέα δεδομένα, πρώτη στην κατάταξη βγήκε, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η ίδια χώρα: Η Φινλανδία.

Στην έρευνα, που πραγματοποίησε η εταιρεία διεθνών δημοσκοπήσεων «Gallup World Poll», τη δεύτερη θέση κατέκτησε η Ισλανδία, ακολουθούμενη από τη Δανία, την Ελβετία και την Ολλανδία στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση, αντίστοιχα.

Οι ΗΠΑ αναρριχήθηκαν από την 18η θέση της κατάταξης, που κατείχαν πέρσι, στην 14η, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε πτώση, από την 13η θέση που βρισκόταν πέρσι στην 18η.

Η Αυστραλία, πάλι, βρέθηκε κάπου στην μέση σε σχέση με τις προηγούμενες δύο, κατακτώντας για φέτος την 12η θέση.

Η Ελλάδα ανέβηκε φέτος στην 51η θέση, ενώ η Κύπρος βρίσκεται στην 32η.

Άλλες αξιοσημείωτες μετακινήσεις στη λίστα περιλαμβάνουν τη Γερμανία, η οποία έχει καταγράψει άνοδο από την 17η στην έβδομη θέση τον τελευταίο χρόνο.

Η Κροατία, η οποία ήταν μεταξύ των χωρών, στις οποίες μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν προσωπικές συνεντεύξεις, ανέβηκε από τη θέση 79 στην 23η στη λίστα.

Δείτε το τοπ 20 της λίστας:

1. Φινλανδία

2. Ισλανδία

3. Δανία

4. Ελβετία

5. Ολλανδία

6. Σουηδία

7. Γερμανία

8. Νορβηγία

9. Νέα Ζηλανδία

10. Αυστρία

11. Ισραήλ

12. Αυστραλία

13. Ιρλανδία

14. ΗΠΑ

15. Καναδάς

16. Τσεχία

17. Βέλγιο

18. Ηνωμένο Βασίλειο

19. Κίνα

20. Γαλλία

Η έκθεση βασιζόταν κυρίως σε στοιχεία όπως το ΑΕΠ, το προσδόκιμο ζωής, η γενναιοδωρία, η κοινωνική υποστήριξη, η ελευθερία και σε αρνητικά στοιχεία όπως εισόδημα από διαφθορά, από τότε που άρχισε να δημοσιεύεται, το 2012.

Από όσους συμμετείχαν στην έρευνα ζητήθηκε να απαντήσουν αρχικά σε 2 ερωτήσεις, με γνώμονα και τα προαναφερθέντα κριτήρια.

Η πρώτη αφορά τη ζωή γενικά, την αξιολόγηση της ζωής, και διατυπώθηκε ως εξής: «Πώς πάει η ζωή σου;»

Η άλλη αφορoύσε τη διάθεση, τα συναισθήματα, το άγχος, το στρες, όπως εξήγησε ο Τζέφρι Σακς, οικονομολόγος και συντάκτης της έκθεσης.

«Φυσικά, είμαστε ακόμα στο μέσον μιας βαθιάς κρίσης. Αλλά οι απαντήσεις σχετικά με τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της ζωής δεν άλλαξαν αποφασιστικά, αν και η αναταραχή στη ζωή μας ήταν τόσο βαθιά», σχολίασε.

«Διαπιστώσαμε ότι το 2020 οι ίδιοι έξι παράγοντες που συντελούν στην ευημερία (εισόδημα, υγεία, κάποιος στον οποίο μπορούμε να υπολογίζουμε, ελευθερία, γενναιοδωρία και εμπιστοσύνη) συνεχίζουν να έχουν την ίδια ακριβώς σημασία όπως τα προηγούμενα χρόνια»

«Οι άνθρωποι δεν έχουν ταξιδέψει στον κόσμο, αλλά πολλοί έχουν ανακαλύψει ξανά τις γειτονιές τους» αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης.

Οι ερωτηθέντες άνω των 60 ετών το 2020 ήταν πολύ λιγότερο πιθανό από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια να αναφέρουν ότι είχαν προβλήματα υγείας, παρά το γεγονός ότι η ηλικιακή ομάδα κινδυνεύει περισσότερο από την Covid-19.

Ήταν επίσης η ομάδα της οποίας τα ποσοστά αυξήθηκαν όσον αφορά την υποστήριξη από κάποιον σε περιόδους προβλημάτων, κάτι που υποδηλώνει ότι, τουλάχιστον για τους άνω των 60 ετών, γείτονες και κλήσεις Zoom αναπλήρωσαν τις πρόσωπο με πρόσωπο επαφές που τέθηκαν σε αναμονή.

«Αναζητήσαμε διαφορές», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, «ανά φύλο και ηλικία».

«Δεν βρήκαμε σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, καθώς στο παγκόσμιο δείγμα, οι γυναίκες διατήρησαν το πλεονέκτημά τους στην ικανοποίηση της ζωής και τη μεγαλύτερη συχνότητα τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών συναισθημάτων».

Η ευημερία των ατόμων άνω των 60 αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με την ομάδα μέσης ηλικίας, ενώ σε ορισμένες χώρες, αλλά όχι στο παγκόσμιο δείγμα στο σύνολό του, οι νέοι έχασαν το πλεονέκτημά τους.

«Στη World Happiness Report 2020 διαπιστώσαμε ότι τα άτομα με υψηλό επίπεδο κοινωνικής και θεσμικής εμπιστοσύνης ήταν πιο ευτυχισμένα από εκείνα που ζούσαν σε λιγότερο αξιόπιστα και φερέγγυα περιβάλλοντα. Τα οφέλη της ενισχυμένης εμπιστοσύνης ήταν ιδιαίτερα μεγάλα για όσους βρίσκονται σε συνθήκες δυσκολίας, όπως κακή υγεία, ανεργία, χαμηλό εισόδημα, διακρίσεις και μη ασφαλείς δρόμους» σημειώνουν οι συντάκτες.

Η καλύτερη στρατηγική, όπως προκύπτει από την έκθεση, για μία χώρα, είναι να οδηγήσει τη μετάδοση του κορωνοϊού στην κοινότητα στο μηδέν και να τη διατηρήσει εκεί, σώζοντας έτσι ζωές και επιτυγχάνοντας πιο ανοιχτές κοινωνίες και οικονομίες έως τα τέλη του 2020. Αυτό είναι πιθανό να κάνει πιο ευτυχισμένες τις κοινωνίες το 2021 και μετά, επισημαίνεται τέλος στην έκθεση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις σήμερα

Προτεινόμενα για εσάς

Έμφαση στα ζητήματα της καθημερινότητας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: «Καλπάζει» στη Βόρεια Ελλάδα – Πίεση στις ΜΕΘ από την αύξηση των εισαγωγών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Οι παιδίατροι λένε «ναι» στο εμβόλιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ιράν: Ένας άνθρωπος πεθαίνει από κορονοϊό κάθε δύο λεπτά

Μαρίνα Μπενέκου

Η πανδημία των ανεμβολίαστων είναι η απάντηση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τραγικό ρεκόρ για την Ιαπωνία: Μεγάλη αύξηση στις αυτοκτονίες μαθητών

Μαρίνα Μπενέκου

Μελέτη: 2,700 χρόνια πριν, οι άνθρωποι απολάμβαναν μπύρες και ροκφόρ

Μαρίνα Μπενέκου

Κορονοϊός: «Τσιμπάνε» οι σκληροί δείκτες – Ανησυχία από αύξηση νοσηλειών, διασωληνωμένων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέα Ζηλανδία-κορονοϊός: Η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε έξι εβδομάδες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom