«Δε θα πρέπει ν’ ανησυχούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.
«Έχω μία μεγάλη καρδιά. Θα τους φροντίσουμε όλους. Όταν έχεις καλούς ανθρώπους, που ζουν εδώ και κάνουν καλά τη δουλειά τους, δε θα πρέπει ν’ ανησυχούν. Θα έχουμε διαμορφώσει την πολιτική μας στο ζήτημα αυτό, μέσα στις τέσσερις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.
«Δεν πληρώνω ούτε πέσο»
Η κίνηση του Λευκού Οίκου προκάλεσε την αντίδραση του Μεξικανού προέδρου, Ενρίκε Πένια Νιέτο ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να πληρώσει για το τείχος στη μεθόριο.
«Ενοχλούμαι και απορρίπτω την απόφαση των ΗΠΑ να χτίσουν το τείχος» είπε ο Νιέτο σε τηλεοπτικό του μήνυμα τονίζοντας ότι το Μεξικό δεν θα δώσει ούτε ένα πέσο για το σχέδιο που υπέγραψε ο Τραμπ.
Un mensaje para todos los mexicanos: pic.twitter.com/EFcNh7fQtm
— Enrique Peña Nieto (@EPN) 26 Ιανουαρίου 2017
Ο Πένια Νιέτο είπε ακόμα ότι η χώρα του προσφέρει τη φιλία της στους πολίτες των ΗΠΑ, αλλά και τη βούλησή της να εργαστεί στην υπογραφή αμοιβαία ωφέλιμων συμφωνιών.
Συνομιλία Μπάιντεν - Ζελένσκι: Ανάγκη να συνεχίσει η υποστήριξη στην Ουκρανία
Την ίδια ώρα Μεξικανοί αρχιτέκτονες έφτιαξαν ένα βίντεο με το οποίο επιχειρούν να δείξουν το πόσο δεν είναι ρεαλιστικό το σχέδιο του Τραμπ για κατασκευή του τείχους αυτού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους από την οπτικοποίηση του σχεδίου του αμερικανού προέδρου για την ολοκλήρωσή του θα απαιτηθούν 16 χρόνια και 25 δισ. δολάρια
Έχουν μειωθεί αισθητά οι αφίξεις Μεξικανών
Η μεταναστευτική ροή των Μεξικανών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται στο χαμηλότερό της σημείο από τη δεκαετία του ΄70, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μεξικού και διεθνή στοιχεία, παρά την επιμονή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να κατασκευάσει ένα τείχος στα σύνορα των δύο χωρών.
Χθες, ημέρα που ο Τραμπ υπέγραψε ένα προεδρικό διάταγμα για να αρχίσει η κατασκευή του τείχους, το Κέντρο για Νομισματικές Μελέτες της Λατινικής Αμερικής δήλωσε ότι η μετανάστευση από το Μεξικό σημειώνει πτωτική τάση από το 2008, μετά από μια αυξητική τάσή από το 1990 έως την ακμή της το 2007.
Το Κέντρο ανέφερε ότι σήμερα η μετανάστευση Μεξικανών στις ΗΠΑ υπολογίζεται σε αρνητικά ψηφία, με περισσότερα άτομα να επιστρέφουν στο Μεξικό λόγω της μειωμένης ζήτησης εργασίας στις αμερικανικές πόλεις, των απελάσεων, των συνοριακών ελέγχων και της αυξανόμενης αντιμεταναστευτικής νοοτροπίας σε πολιτείες όπως η Αριζόνα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συλλογικά έχουν μειώσει την επιθυμία των Μεξικανών να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, ενώ πολλοί επιστρέφουν στη χώρα τους πια εθελοντικά.
Από το 2012, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο περίπου 11% των Μεξικανών ενδιαφέρονται να μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε σύγκριση με 21% το 2007.
«Είμαστε στο στάδιο όπου θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε συμφωνίες νόμιμης μετακίνησης, (…) αλλά ο Τραμπ κάνει ακριβώς το αντίθετο», είπε στο πρακτορείο Xinhua ο Γκουστάβο Βέγα, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις στο Κολέγιο του Μεξικού.
Από τα 35 εκατομμύρια Μεξικανών που αποτελούν την Μεξικανοαμερικανική διασπορά, 11,6 εκατομμύρια γεννήθηκαν στο Μεξικό, σύμφωνα με το ίδρυμα BBVA Bancomer, ενώ συνολικά όλοι μαζί υπολογίζεται ότι συνεισφέρουν περίπου 8% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Μια σειρά κλάδων όπως οι οικοδομές, η μεταποίηση, η εστίαση και ο τουρισμός βασίζονται κατά μεγάλο μέρος σε μεξικανούς μετανάστες, ιδιαίτερα στις πολιτείες Καλιφόρνια, Τέξας, Νεβάδα, Ιλινόι, Κολοράντο, Νέα Υόρκη, Τζόρτζια, Φλόριντα και Βόρεια Καρολίνα.
Επιπλέον, βάσει επίσημων στοιχείων των ΗΠΑ, η μεξικανική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι οι οικονομίες του Λος Άντζελες, του Σικάγο και του Χιούστον – πόλεις με τους περισσότερους μεξικανούς μετανάστες – αυξάνονται κατά γρηγορότερους ρυθμούς από τον εθνικό μέσο όρο.
Στο μεταξύ, επιχειρηματίες μεξικανικής καταγωγής κατέχουν περίπου 575.000 εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, παράγοντας 17 δισεκατομμύρια δολάρια (15,8 δις ευρώ) το χρόνο.
«Είναι μια ιδιαίτερα παραγωγική κοινότητα με υψηλό επιχειρηματικό πνεύμα», δήλωσε τον περασμένο Νοέμβριο ο Κάρλος Σάδα, πρέσβης του Μεξικού στις ΗΠΑ.
«Δεν απαγορεύουμε την είσοδο στους μουσουλμάνους αλλά στην τρομοκρατία»
Πρέπει να αντιδράσουμε καθώς ο κόσμος έχει γίνει «ένα απόλυτο χάος», δήλωσε σε συνέντευξή του στο δίκτυο ABC ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, υπερασπιζόμενος την αναγγελία του παγώματος της εισόδου στις ΗΠΑ των πολιτών κάποιων μουσουλμανικών χωρών.
«Δεν είναι μια απαγόρευση κατά των μουσουλμάνων, αφορά τις χώρες που έχουν πολλή τρομοκρατία», διευκρίνισε ο Τραμπ στη συνέντευξή του στο ABC.
«Δεν θέλω τρομοκρατία σε αυτήν τη χώρα», πρόσθεσε, αρνούμενος ωστόσο να αναφέρει τις χώρες τους πολίτες των οποίων θα αφορούν τα νέα μέτρα.
Η Ευρώπη έκανε «ένα τεράστιο σφάλμα, επιτρέποντας σε εκατομμύρια ανθρώπους να πάνε στη Γερμανία και σε άλλες χώρες», επανέλαβε επίσης.
Σύμφωνα με το σχέδιο του διατάγματός του που φέρει τον τίτλο: «Για την προστασία του έθνους από τρομοκρατικές απειλές από τους ξένους», αντίγραφο του οποίου δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ από την Washington Post, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναστείλει για έναν μήνα την άφιξη στο αμερικανικό έδαφος των πολιτών 7 μουσουλμανικών χωρών (Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη).
Δεν φοβάται ότι οι αποφάσεις αυτές θα προκαλέσουν περισσότερο θυμό στον μουσουλμανικό κόσμο; ερωτήθηκε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Θυμό; Υπάρχει ήδη πάρα πολύς θυμός. Πώς θα μπορούσε να υπάρξει περισσότερος;», είπε.
«Ο κόσμος είναι ένα χάος (…) Ο κόσμος είναι θυμωμένος», πρόσθεσε. «Δεν θα έπρεπε να έχουμε πάει στο Ιράκ. Δεν θα έπρεπε να έχουμε αποσυρθεί με τον τρόπο που το κάναμε. Ο κόσμος είναι ένα απόλυτο χάος», επανέλαβε.
Σύμφωνα και πάλι με το κείμενο του προεδρικού αυτού διατάγματος που δημοσίευσε η Washington Post, η κυβέρνηση Τραμπ προβλέπει επίσης να μην γίνεται δεκτός ούτε ένας πρόσφυγας από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο για τέσσερις μήνες και να σταματήσει οριστικά η υποδοχή Σύρων προσφύγων.
Ο πρόεδρος Τραμπ σκοπεύει έτσι να μειώσει κατά το ήμισυ τον αριθμό των προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί στις ΗΠΑ κατά το τρέχον οικονομικό έτος (από την 1η Οκτωβρίου του 2016 ως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2017).
Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα προέβλεπε έναν αριθμό άνω των 100.000 προσφύγων φέτος, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ θα έχει στόχο κυρίως έναν αριθμό 50.000 προσφύγων, σύμφωνα με το σχέδιο αυτό διατάγματος.
Ο Τραμπ μπορεί να το υπογράψει ακόμη και σήμερα.