Οι τοπικές εκλογές σε δύο κρατίδια την περασμένη εβδομάδα ήταν το βαρόμετρο για τα ζητήματα που θα διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό του μέλλοντος στη Γερμανία. Τόσο στη Βάδη-Βυρτεμβέργη όσο και στη Ρηνανία-Παλατινάτο η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) πλήρωσε ακριβά το τίμημα της κακής διαχείρισης της πανδημίας και του αποτυχημένου μέχρι στιγμής προγράμματος εμβολιασμών, αλλά και των σκανδάλων που αποκαλύφθηκαν προσφάτως.
Μεγάλο πλήγμα
Ορισμένοι θεωρούν φυσιολογική την αντίδραση των πολιτών απέναντι σε κάθε κυβέρνηση (ασχέτως των επιδόσεών της) ύστερα από έναν χρόνο πανδημίας, με αλλεπάλληλα lockdowns, κοινωνική απομόνωση και οικονομική δυσπραγία. Ομως, το πλήγμα ήταν μεγάλο. Το CDU, το τελευταίο «μεγάλο κόμμα» -με τη σφραγίδα της πολιτικής δύναμης που ήξερε πώς να ρυθμίζει τις δυσκολίες-, έχασε περίπου το 15% της δύναμής του στα δύο κρατίδια σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.
Η υποστήριξη προς τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ έχει πέσει σε όλη τη Γερμανία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Η καγκελάριος των μεγάλων κρίσεων -όπως η ευρωκρίση και το μεταναστευτικό- «η ηγέτις του ελεύθερου κόσμου», κατά τον Ομπάμα, είχε κερδίσει τα εύσημα τους πρώτους μήνες της πανδημίας Covid-19, ακολουθούμενη από τη συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών. Τον Ιούνιο, η δημοφιλία της συντηρητικής Χριστιανικής Ενωσης (CDU-CSU) έφθανε το 40%! Από τον Οκτώβριο και μετά, όταν οι Γερμανοί συνειδητοποίησαν ότι τα απαγορευτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού θα διαρκούσαν πολλούς μήνες ακόμη, ο ενθουσιασμός τους άρχισε να κάμπτεται. Η βραδύτητα στην εκστρατεία εμβολιασμών -παρά τις υποσχέσεις-, η μειωμένη διανομή τεστ για κορονοϊό στον πληθυσμό και οι κλειστές επιχειρήσεις με τα συνακόλουθα οικονομικά προβλήματα έχουν αυξήσει τον θυμό της κοινής γνώμης.
Στην κεντροδεξιά παράταξη, έχουν ενισχυθεί οι φόβοι μήπως οι τοπικές απώλειες αποτελούν ένδειξη μιας πανεθνικής τάσης που θα παγιωθεί και θα αποτυπωθεί στις ομοσπονδιακές κάλπες της 26ης Σεπτεμβρίου. Η στήριξη στη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) και στη Χριστιανοκοινωνική Ενωση της Βαυαρίας (CSU) μειώθηκε, σε πανεθνικό επίπεδο, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, μέσα σε μία εβδομάδα. Από το 33% έπεσαν στο 29%, όπως έδειξε η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa. Τα Χριστούγεννα, η Ενωση συγκέντρωνε πάνω από 37%. Οι πιο ωφελημένοι από τη δημοσκόπηση αυτή είναι οι Πράσινοι: Η υποστήριξη των πολιτών φθάνει στο 21%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ) συγκεντρώνουν ποσοστό 16%.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Η κοινωνική αποδοχή στα περιοριστικά μέτρα για τη νόσο Covid-19 τώρα φθίνει. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, στις αρχές Ιανουαρίου το 65% των Γερμανών στήριζε τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Στις αρχές Μαρτίου, μόνο το 37% των Γερμανών θεωρεί σωστή την παράταση των περιορισμών, θεωρώντας άκαρπη τη συνέχισή τους. Τα κρούσματα αυξήθηκαν μαζί με τα προβλήματα των εμβολιασμών – το πρόγραμμα υπέστη περαιτέρω πλήγμα από την απόφαση να ανασταλεί προσωρινά η διάθεση του εμβολίου της AstraZeneca. Το 57% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση δεν πιστεύει ότι ο στόχος της υλοποίησης του εμβολιαστικού προγράμματος θα έχει υλοποιηθεί έως τον Σεπτέμβριο. Πολλοί επιχειρηματίες διαμαρτύρονται για καθυστερήσεις στην καταβολή βοήθειας, ενώ το σκάνδαλο με την προμήθεια υπερτιμολογημένων προστατευτικών μασκών, που οδήγησε σε παραίτηση τριών βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση που αποτυπώθηκε στις τοπικές εκλογές.
Ο αντιπρόεδρος των «Ελεύθερων Δημοκρατών», Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, δήλωσε ότι η Μέρκελ πρέπει να απομακρύνει υπουργούς, αν θέλει να διασώσει την παράταξη έως τις εκλογές. Η απομάκρυνση του υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν, και του υπουργού Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, θα βοηθούσε, κατά τη γνώμη του, να εκτονωθεί η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων της Ενωσης CDU-CSU.
Η Ανγκελα Μέρκελ θα πρέπει, πάντως, να βιαστεί, αν δεν θέλει να αφήσει πίσω της ένα φθαρμένο κόμμα. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα γίνουν άλλες τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις σε γερμανικά κρατίδια. Εχει ήδη διαφανεί πως ο «μεγάλος συνασπισμός» (με το SPD) δεν θα έχει μέλλον και ο νέος πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Αρμιν Λάσετ, δεν έχει αγγίξει τους ψηφοφόρους. Υστερα από 16 χρόνια ισχυρής ηγεσίας, η κ. Μέρκελ δεν καταστρώνει σχέδια γιορτινής αποχώρησης από την πολιτική δράση, αλλά σχέδια διάσωσης του κόμματός της.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr