Με κυκλοθυμικά σχόλια στο twitter απέναντι στους 2 εκατομμύρια ανθρώπους -κυρίως γυναίκες- που διαδήλωσαν εναντίον του σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών.
Με απίστευτες ύβρεις του ίδιου και απειλές του εκπροσώπου του, Σον Σπάισερ, κατά των αμερικανικών ΜΜΕ, ότι «θα τους καταλογιστούν ευθύνες (!)» -άγνωστο τι είδους- επειδή «υποβάθμισαν τον όγκο του πλήθους στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ δείχνοντας το γρασίδι και συγκρίνοντάς το «ψευδώς» με τον περισσότερο κόσμο που υπήρχε στην ορκωμοσία του Ομπάμα το 2009, αντί να γράψουν, ως ώφειλαν(!), για την αποθέωση που γνώρισε από τους υπαλλήλους της CIA στη Βιρτζίνια (!)».
Κι ακόμη με την πρώτη μίνι διπλωματική κόντρα με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο οποίος, παρότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ, χαιρέτισε μέσω twitter τις διαδηλώσεις γυναικών κατά του νέου προέδρου στον Καναδά, εγκαίνιασε την θυελλώδη θητεία του ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, που σίγουρα δεν θα μας αφήσει να πλήξουμε.
Εκτός από τα παραπάνω, ο πλέον αντισυμβατικός πρόεδρος της μεταπολεμικής αμερικανικής Ιστορίας πρόλαβε στα δύο πρώτα 24ωρα της θητείας του:
1) Να υπογράψει διατάγματα-ντιρεκτίβες για την αντικατάσταση του συστήματος Υγείας (Obamacare) και τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας κατά του Ιράν και της Β. Κορέας.
2) Να διορίσει παράτυπα το γαμπρό του, σύζυγο της κόρης του Ιβάνκα, σύμβουλο στον Λευκό Οίκο.
3) Να απαγορεύει την είσοδο σε διαδηλώτριες από τον Καναδά που ήθελαν να συμμετάσχουν στις πορείες των ΗΠΑ. Στις Καναδές ακτιβίστριες έγιναν έλεγχοι, τους πήραν δακτυλικά αποτυπώματα και απειλήθηκαν με σύλληψη αν αποπειραθούν εκ νέου να περάσουν τα αμερικανικά σύνορα.
4) Να σνομπάρει πολιτικά την Ε.Ε., ανακοινώνοντας ότι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα υποδεχθεί την Παρασκευή στον Λ. Οίκο θα είναι η πρωθυπουργός του Brexit, Τερέζα Μέι, δεύτερος μάλλον ο πρόεδρος του Μεξικού Πένα Νιέτο, στις 31 Ιανουαρίου, και τρίτος ο Τριντό, παρά τη διαδικτυακή κόντρα τους. Σε ό,τι αφορά την πολυαναμενόμενη συνάντηση με τον Πούτιν, θα πρέπει να περιμένει «λίγους μήνες», κατά τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ.
5) Με τις οβιδιακές μεταμορφώσεις που τον χαρακτηρίζουν, ο Τραμπ πρόλαβε ακόμη να κάνει επίθεση φιλίας στη CIA, την οποία κατηγορούσε πριν από λίγες μέρες για «ναζιστικές μεθόδους» λόγω των φερόμενων παρακολουθήσεών του από τις ρωσικές υπηρεσίες. «Σας στηρίζω 1.000%. Η βεντέτα μας είναι κατασκευασμένη από τα ΜΜΕ (!) Μαζί θα κάνουμε φανταστικά πράγματα», είπε ο Τραμπ στους πράκτορες του Λάνγκλεϊ.
6) Στο άντρο της CIA ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι στην ορκωμοσία του παραβρέθηκαν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, που έφθαναν ως το Μνημείο Ουάσιγκτον. Ομως οι δημοσιογράφοι, «που είναι από τα πλέον ανέντιμα όντα στον πλανήτη (!)», τους έδειξαν αραιά. Αντιφάσκοντας, ο εκπρόσωπός του Σον Σπάισερ έκανε λόγο για 720.000, ενώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν πως την ημέρα της δεύτερης ορκωμοσίας Ομπάμα κόπηκαν 782.000 εισιτήρια έναντι 571.000 της «ημέρας Τραμπ».
«Γιατί δεν ψήφιζαν;»
«Εχω την εντύπωση ότι πρόσφατα είχαμε εκλογές. Γιατί δεν πήγαν όλοι αυτοί να ψηφίσουν στις 8 Νοεμβρίου;», έγραψε ο Τραμπ στο twitter σχολιάζοντας την τεράστια διαδήλωση -κυρίως γυναικών με χαρακτηριστικά ροζ σκουφάκια- κατά του σεξισμού και υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουάσιγκτον το Σάββατο (Pussychat). Η αστυνομία δεν έδωσε στοιχεία, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις για το πλήθος στην Ουάσιγκτον να κυμαίνονται από 200.000 έως 500.000, ενώ άλλες 400.000 υπολογίζεται ότι διαδήλωσαν σε άλλες αμερικανικές πόλεις (Νέα Υόρκη, Σικάγο, Λος Aντζελες, Ατλάντα, Βοστόνη, Ντένβερ, Φοίνιξ, Σακραμέντο κ.ά.) Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν εκατοντάδες χιλιάδες σε περίπου 600 σημεία του πλανήτη, από το Λονδίνο, το Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ως τη Νέα Ζηλανδία και την Ιαπωνία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου