Ο κ. Σόιμπλε αναφερόμενος στην επερχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, εκτίμησε ότι είναι απίθανο να έχει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία κατά τη διάρκεια του 2017, ενδέχεται όμως να έχει τα επόμενα χρόνια. Όπως είπε, ωστόσο, αν υπάρξει πρόβλημα με τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών, θα επηρεαστεί και η γερμανική οικονομία.
Την ίδια ώρα όπως δήλωσε η πολιτική αβεβαιότητα και γεωπολιτικές προκλήσεις αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «υπάρχει έντονη πολιτική αβεβαιότητα και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί σημαντικά».
Αναφερόμενος στη χώρα του, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι το γερμανικό ΑΕΠ βασίζεται στην εγχώρια καταναλωτική ζήτηση και παρουσιάζει κάποια ανθεκτικότητα έναντι των διεθνών εξελίξεων.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, εμφανίστηκε αισιόδοξη για το γεγονός ότι, όπως είπε, είναι η πρώτη φορά που τα ποσοστά ανάπτυξης δεν αναθεωρούνται προς τα κάτω από το ΔΝΤ, ενώ το δεύτερο θερτικό είναι τα ίδια τα νούμερα, καθώς, όπως σημείωσε, βλέπουμε ότι η ανάπτυξη από το 3,1% για το 2016, πάει στο 3,4% γαι το 2017 και το 3,6% γαι το 2018. Παράλληλα, πάντως τόνισε πως η παγκόσμια ανάπτυξη δεν θα είναι βιώσιμη εάν οι ισχυρές οικονομίες δεν δώσουν χείρα βοηθείας στις χώρες που βρίσκονται σε «διαδικασία ανάπτυξης». Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, πρόσθεσε η κα. Λαγκάρντ, τότε οι μαζικές ανισότητες που θα προκύψουν θα υποσκάψουν τις δυνατότητες για την παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ, παράλληλα, τάχθηκε ανοιχτά κατά των πολιτικών προστατευτισμού στο εμπόριο.
Στο πάνελ με θέμα «οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας» συμμετείχαν επίσης ο υπ. Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα και ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Ρόμπερτ Φινκ. Συντονιστής είναι ο δημοσιογράφος των FT, Μάρτιν Γουλφ.