Συγκεκριμένα ερωτηθείς για την παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τουγκρούλ Τουρκές στην Γενεύη για τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού είπε:
«Αυτή την στιγμή οι δύο πλευρές ζυγίζουν η μία την άλλη. Ανάλογα με το ποιος θα το επιθυμεί και πόσο, αν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, τότε θα αναβαθμιστούν. Δεν βλέπουμε πρόβλημα. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Για να μην επιστρέψουμε στην κατάσταση της δεκαετίας του ’60 και του ’70, το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας από τη Τουρκία, είναι εκτός συζήτησης. Μιλάμε για ενιαία Κύπρο και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κοινοτήτων και μια δίκαιη διοίκηση και τη διασφάλιση των τεσσάρων ελευθερίων. Όταν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, η Τουρκία από πλευράς της Κύπρου πρέπει να έχει μεταχείριση σαν να είναι μέλος της ΕΕ».
Η Ευρώπη καλείται να ζήσει με τον Τραμπ
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ απαντώντας σε ερώτηση για την ανάληψη καθηκόντων από τον Τραμπ στις ΗΠΑ, είπε ότι τα μηνύματα είναι θετικά και ότι ελπίζει σε αλλαγή πλεύσης σε ότι αφορά την πολιτική στην Συρία και το Ιράκ. Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να γίνουν τρία βήματα για να βελτιωθούν οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας:
«Πρώτον να εκδοθεί στην Τουρκία ο Γκιουλέν. Δεύτερον να σταματήσουν να στηρίζουν το κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) των Κούρδων της Συρίας και το ένοπλο τμήμα του (YPG) στέλνοντας τους όπλα. Μια τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να εξοντωθεί από μια άλλη. Δεν αρμόζει σε ένα κράτος. Τρίτον, ο τουρκικός λαός έχει αρνητική αντίληψη για τις ΗΠΑ. Περιμένουμε εμφανή βήματα για να διορθωθεί αυτή η αντίληψη που βάθυνε ακόμη περισσότερο μετά την 15η Ιουλίου.”
Ο κ. Γιλντιρίμ είπε ότι τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά του Τραμπ «είναι θετικά, θα περιμένουμε και θα δούμε».