Ο συντηρητικός Αντόνιο Ταγιάνι θα προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα επόμενα 2,5 χρόνια (μέχρι τις ευρωεκλογές του 2019). Ο Ιταλός, έλαβε 351 ψήφους σε μία ψηφοφορία που ξεκίνησε το… 2016 στις Βρυξέλλες και ολοκληρώθηκε απόψε στο Στρασβούργο!
Η τελική του εκλογή δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία· για την ακρίβεια, χρειάστηκε να φτάσουμε στον τέταρτο και τελευταίο γύρο προκειμένου το Σώμα να αποκτήσει νέο πρόεδρο. Στο πρωτοφανές για τα χρονικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σκηνικό, να σημειωθεί πως αρχικά, συμμετείχαν επτά υποψήφιοι αλλά μετά την ολοκλήρωσή του πρώτου γύρου, αποσύρθηκε ο Γκι Φερχόφσταντ και έμειναν έξι υποψήφιοι.
Στους τρεις πρώτους γύρους, κανείς εκ των έξι ανθυποψηφίων δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων και συνεπώς το Σώμα κλήθηκε να επιλέξει τον διάδοχο του Μάρτιν Σουλτς στον τέταρτο και τελευταίο γύρο.
Πώς ήταν τα αποτελέσματα μετά τον τρίτο γύρο:
-Ταγιάνι: 291
-Πιτέλα: 199
-Στίβενς: 58
-Λάμπερτ: 55
-Φορέντσα: 45
-Ρεμπέγκα 44
Οι υποψήφιοι
Ζαν Λαμπέρτ (Μεγάλη Βρετανία)
Αντόνιο Ταγιάνι (Ιταλία)
Ελεονόρα Φορέντσα (Ιταλία)
Οι αρμοδιότητες του προέδρου
Ο πρόεδρος επιβλέπει όλες τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των οργάνων του και τις συζητήσεις της ολομέλειας. Επίσης, εκπροσωπεί το ΕΚ σε όλες τις νομικές υποθέσεις και στις εξωτερικές σχέσεις και στην αρχή κάθε Συνόδου Κορυφής παρουσιάζει την άποψη του ΕΚ για τα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης.
Ο πρόεδρος υπογράφει τον προϋπολογισμό της Ε.Ε σε νόμο και συνυπογράφει νομοθεσία με τον πρόεδρο του Συμβουλίου.
Τι σημαίνουν αυτά για την Ελλάδα;
Αν και ιδανικά, η ελληνική κυβέρνησή θα προτιμούσε μια επικράτηση των Σοσιαλιστών σε μια μονομαχία με το ΕΛΚ, η εκλογή του κ. Ταγιάνι δεν θεωρείται κακός οιωνός. Μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός να βρίσκεται στο κατώφλι του ΕΣΚ, του οποίου τις συνεδριάσεις παρακολουθεί ως παρατηρητής, με αρκετούς Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες να εκτιμούν πως η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί μια καλή ευκαιρία για επανασύνδεση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας με την κοινωνική της βάση, ωστόσο το περιθώριο παρεμβάσεων του Ευρωκοινοβουλίου είναι περιορισμένο στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Αν μάλιστα θυμηθούμε πως ο δίαυλος επικοινωνίας του Μαξίμου με τον Μάρτιν Σούλτς δεν έφερε θεαματικά αποτελέσματα στην πράξη, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ένας Σοσιαλιστής πρόεδρος στην Ευρωβουλή δεν θα ήταν… πανάκεια!
Για την ώρα πάντως, ο κ. Ταγιάνι θεωρείται φιλικά διακείμενος προς τη χώρα μας, αν και δεν έχει εμπλακεί ποτέ ενεργά στις ελληνικές υποθέσεις.