«Καλώς ήρθατε στον κόσμο του Ισαάκ Ασίμοφ», θα μπορούσε να ονομάζεται η πρόσφατη έκθεση της επιτροπής νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία πρότεινε με ψήφους 17-2 και δύο αποχές να δοθεί … νομική προσωπικότητα στις ευφυείς συσκευές τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence) οι οποίες εξελίσσονται με ταχύτητα φωτός, επηρεάζοντας ολοένα και περισσότερο τη ζωή μας. Το περιεχόμενό της θα έλθει υπό μορφή προσχεδίου στην Ολομέλεια τον Φεβρουάριο και για να εγκριθεί απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών.
Στη συνέχεια, οι 27 κυβερνήσεις θα καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους και αφού συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο, το «Σύνταγμα της Ρομποτικής Εποχής» θα αποτελεί πλέον τμήμα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Προσπαθώντας να ευθυγραμμίσουν το νομικό πλαίσιο της Ε.Ε. με τα ραγδαία άλματα της Τέταρτης Τεχνολογικής Επανάστασης, οι νομομαθείς της Ευρωβουλής ζήτησαν από τις κυβερνήσεις και τα ευρωπαϊκά όργανα να προστατεύσουν τους εκατομμύρια εργαζομένους που θα χάσουν τη δουλειά τους εξαιτίας των ρομπότ τα επόμενα χρόνια, καθιερώνοντας ένα καθολικό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Παράλληλα τόνισαν ότι θεωρούν επιτακτική ανάγκη να θεσπιστεί και το δικαίωμα των ανθρώπων να… θανατώνουν τις ρομποτικές συσκευές, αν αυτές αποκτήσουν αυτόνομη βούληση και γίνουν επικίνδυνες, κλείνοντάς τους οριστικά έναν ειδικό ενσωματωμένο διακόπτη, που θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις προδιαγραφές!
«Ολο και περισσότερα πεδία της καθημερινότητάς μας επηρεάζονται από τη ρομποτική», επισήμανε η συγγραφέας της έκθεσης, ευρωβουλευτίνα του Λουξεμβούργου, Μάντι Ντελβό. «Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πραγματικότητα και να διασφαλίσουμε ότι τα ρομπότ θα παραμείνουν στην υπηρεσία των ανθρώπων, επείγει να δημιουργήσουμε ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο».
Η έκθεση δεν ζητά να εξομοιωθούν τα ρομπότ με τους ανθρώπους σαν φυσικά πρόσωπα, αλλά να αποκτήσουν ένα είδος «νομικής προσωπικότητας» όπως οι εταιρίες, οι οποίες ως υποκείμενα δικαίου μπορούν να είναι συμβαλλόμενοι και να εκπροσωπούνται σε δίκες. «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ένα νομικό πλαίσιο για τα ρομπότ που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά ή θα είναι διαθέσιμα τα επόμενα 10-15 χρόνια», τονίζει η Ντελβό, αναφέροντας ενδεικτικά τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, που θα αρχίσουν να κυκλοφορούν σύντομα στους δρόμους.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον κίνδυνο έκρηξης της ανεργίας στον αναπτυγμένο κόσμο λόγω του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των ρομπότ έναντι των ανθρώπινων εργατικών χεριών. Γι’ αυτό η επιτροπή Ντελβό προτρέπει τις κυβερνήσεις να εξετάσουν σοβαρά την απονομή ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλους τους ανθρώπους, που θα καταβάλλει το κράτος. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη θα πάρουν τις δουλειές 5-7 εκατομμυρίων ανθρώπων ως το 2020, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της ανεργίας.
Ξεκάθαρα αποτυπώνεται άλλωστε ο φόβος του ανθρώπου απέναντι στο δημιούργημά του, κάτι για το οποίο έχει κρούσει τον κώδωνα ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ και άλλοι διακεκριμένοι επιστήμονες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
[email protected]
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου