Πηγές από τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, μιλώντας στο Reuters και στη «Wall Street Journal», επιβεβαίωσαν ότι στις 22 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου (φωτό) ταξίδεψε στην πόλη Νομ της Σαουδικής Αραβίας για μια μυστική συζήτηση με τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σηματοδοτώντας την πρώτη τέτοια συνάντηση μεταξύ Ισραηλινών και Σαουδαράβων ηγετών. Η συνομιλία μεταξύ του Νετανιάχου και του Σαουδάραβα πρίγκιπα (ο οποίος είναι, επίσης, ο υπουργός Aμυνας του βασιλείου) επικεντρώθηκε στην ομαλοποίηση των σχέσεων και στη συνεργασία ενάντια στο Ιράν. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, φέρεται, επίσης, να ήταν παρών στη συνάντηση, σηματοδοτεί την εμβάθυνση της συνεργασίας στην άμυνα και στις υπηρεσίες πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών.
ΟΙ ΗΠΑ εξακολουθούν να δείχνουν ότι ενδιαφέρονται να διευκολύνουν τους ισχυρότερους δεσμούς Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ, δεδομένου ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, φέρεται, επίσης, να ήταν παρών στη συνάντηση της 22ας Νοεμβρίου στη Νομ. Η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας της για να ενισχύσει την υστεροφημία της στο εξωτερικό. Και η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των κρατών του Αραβικού Κόλπου αποτελεί τη βασική επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής για τον Λευκό Οίκο του Τραμπ.
Η ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ και το Ισραήλ, στο μεταξύ, επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη συνεργασία τους με τις ΗΠΑ διαφοροποιώντας τις διεθνείς τους σχέσεις, μεταξύ άλλων, φοβούμενοι ότι η εισερχόμενη διοίκηση του εκλεγμένου προέδρου Μπάιντεν θα υιοθετήσει μια μετριοπαθή προσέγγιση με το Ιράν, καθώς, επίσης, και μια πιο κριτική προσέγγιση συνολικά για το ιστορικό με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή. Η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ έχουν, επίσης, κοινή κρυφή ανησυχία για το κίνημα των Χούτι στην Υεμένη, όπως και για τις παραστρατιωτικές ομάδες του Ιράν, την ανάπτυξη πυραύλων στο Ιράκ, στον Λίβανο και τη Συρία. Μια βαθύτερη αμυντική σχέση Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας θα παρέχει νέες επιλογές για την αντιμετώπιση του Ιράν, ιδίως σε μυστικές επιχειρήσεις σε περιοχές πλησίον του, όπως η Συρία, το Ιράκ και η Υεμένη. Θα μπορούσε, επίσης, να αμβλύνει κάποιες αντιστάσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο για τις νέες πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, καθώς οι Ισραηλινοί γίνονται ένας πιο εμφανής σύμμαχος των εθνικών συμφερόντων και των αμυντικών προτεραιοτήτων της Σαουδικής Αραβίας.
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ το να προσφέρει στις δύο χώρες ένα στρατηγικό πλεονέκτημα εναντίον του Ιράν, οι περαιτέρω εξελίξεις στη σχέση Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ θα αποτελέσουν «θείο δώρο» για την κανονικοποίηση του Ισραήλ σε παγκόσμιο επίπεδο. Η σημαντική επιρροή της Σαουδικής Αραβίας στον μουσουλμανικό κόσμο ενισχύει τις ενέργειές της στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Καθώς το Ριάντ θερμαίνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ, οι ενέργειές του θα μπορούσαν να αμβλύνουν συμπεριφορές (για το Ισραήλ) και σε άλλες χώρες όπου έχουν πλειοψηφία οι μουσουλμάνοι, ενισχύοντας την ώθηση προς την εξομάλυνση σε κράτη, όπως το Πακιστάν, η Ινδονησία, η Μαλαισία και το Μπανγκλαντές.
ΟΙ ΣΤΕΝΟΤΕΡΟΙ δεσμοί Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας θα αποδεικνύονταν, επίσης, οικονομικά επωφελείς και για τις δύο χώρες. Η Σαουδική Αραβία, και ειδικότερα τα αναπτυξιακά έργα υψηλού προφίλ της, όπως αυτό της Νομ, βασίζονται για την επιτυχία τους σε προηγμένες τεχνολογίες, όπως η βιοτεχνολογία, η γεωργική τεχνολογία και οι τεχνολογίες στον Κυβερνοχώρο. Και το Ισραήλ είναι ήδη μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών σε αυτούς τους τομείς.
ΩΣΤΟΣΟ, η Σαουδική Αραβία δεν έχει δείξει ακόμη ότι είναι έτοιμη να κάνει το άλμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ χωρίς τον σχηματισμό παλαιστινιακού κράτους. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας προσπαθούν να εξομαλύνουν τις συζητήσεις γύρω από το Ισραήλ, απομακρύνοντας από την προηγούμενη κατάσταση γενικής λογοκρισίας για την όποια αναφορά του Ισραήλ ως θέμα. Ωστόσο, η επίσημη γραμμή της Σαουδικής Αραβίας, και η οποία υποστηρίζεται από τον βασιλιά Σαλμάν, παραμένει ότι η εξομάλυνση των δεσμών των δύο χωρών θα συμβεί μόνο με μια τελική ειρηνευτική συμφωνία που περιλαμβάνει παλαιστινιακό κράτος, όπως ορίζεται στην, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία του 2000.
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ αντιδράσεις στη Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν, επίσης, να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα ασφάλειας. Σε γενικές γραμμές, η εξομάλυνση παραμένει μη δημοφιλής στον λαό της Σαουδικής Αραβίας και στο παραδοσιακό κατεστημένο του βασιλιά Σαλμάν. Λαμβάνοντας υπόψη την έξαρση των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένης μιας σχετικά σπάνιας επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους που προκλήθηκε από την ανανεωμένη αντιπαράθεση στη Γαλλία αναφορικά με τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, το εξτρεμιστικό συναίσθημα παραμένει ξεκάθαρα παρόν στο βασίλειο και είναι ικανό να εμπνεύσει τη βία.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr