Ο Μακρόν δήλωσε συγκεκριμένα πως αγγλόφωνες, και ιδιαίτερα κάποιες αμερικανικές εφημερίδες φαίνεται να «νομιμοποιούν» την εξτρεμιστική βία, μέσα από τον τρόπο που παρουσιάζουν τόσο τα γεγονότα καθαυτά, όσο και από τον τρόπο που σχολιάζουν την διαχείριση της κρίσης εκ μέρους της γαλλικής κυβέρνησης.
Ο Μακρόν τηλεφώνησε με δική του πρωτοβουλία στο έντυπο, διαμαρτυρόμενος σχετικά με την προσέγγιση των γεγονότων από αρθρογράφο του και επισημαίνοντας πως η επίρριψη ευθυνών στη Γαλλία για ό,τι συνέβη αποτελεί γενικευμένη τάση.
«Όταν η Γαλλία είχε δεχθεί επίθεση πέντε χρόνια πριν, κάθε έθνος αυτού του κόσμου μας υποστήριζε», ανέφερε αρχικά ο Γάλλος Πρόεδρος.
«Οπότε όταν βλέπω, σε αυτό το περικείμενο, διάφορες εφημερίδες για τις οποίες θεωρώ ότι προέρχονται από χώρες με τις οποίες έχουμε κοινές αξίες- με δημοσιογράφους που γράφουν σε μια χώρα που είναι απότοκο του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης- όταν λοιπόν τους βλέπω να νομιμοποιούν αυτή τη βία, και να λένε ότι η καρδιά του προβλήματος είναι το ότι η Γαλλία είναι ρατσιστική και ισλαμοφοβική, τότε θα πω ότι οι θεμελιώδεις αρχές έχουν χαθεί», είπε ο Μακρόν.
Επιπλέον, ο Γάλλος Πρόεδρος επεσήμανε πως τα ξένα μέσα δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται την ιδέα της «laïcité», δηλαδή της κοσμικότητας, του διαχωρισμού της εκκλησίας από το κράτος.
΄«Υπάρχει παρεξήγηση σχετικά με το ποιο είναι το ευρωπαϊκό μοντέλο, και συγκεκριμένα το γαλλικό. Η αμερικανική κοινωνία ήταν ρατσιστική προτού γίνει πολυπολιτισμική, δηλαδή προτού μπορέσουν να συνυπάρξουν σε αυτήν διαφορετικές εθνότητες και θρησκείες. Το γαλλικό μοντέλο έχει οικουμενικό χαρακτήρα, όχι πολυπολιτισμικό. Δεν με ενδιαφέρει εάν κάποιος είναι μαύρος, κίτρινος, λευκός, Καθολικός ή Μουσουλμάνος. Ένα άτομο είναι πάνω απ’ όλα πολίτης».
Ο Μακρόν και η Γαλλία εν γένει έχει δεχθεί και τα «πυρά» της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί όσον αφορά τους Μουσουλμάνους πολίτες.
ΗΠΑ: Ο Τραμπ θα διορίσει τη σύζυγο του συμβούλου του, μέλος της επιτροπής του Μασκ
Σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε την Πέμπτη, η Διεθνής Αμνηστία σχολίαζε τα εξής:
«Ενώ το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, ακόμα και όταν αυτή συνεπάγεται την προσβολή θρησκευτικών πεποιθήσεων, τυγχάνει μεγάλης υπεράσπισης, η εκφραστική και θρησκευτική ελευθερία των Μουσουλμάνων της Γαλλίας υπόκεινται σε αυστηρό περιορισμό και έλεγχο, μεταμφιεσμένο ως Δημοκρατικό οικουμενισμό».
«Στο όνομα της laïcité, οι Μουσουλμάνοι δεν μπορούν να φορούν τα θρησκευτικά τους σύμβολα ή ενδύματα στα σχολεία και τις δουλειές στον δημόσιο τομέα», σχολίασε δηκτικά η Διεθνής Αμνηστία για τη γαλλική πολιτική.
ΠΗΓΗ: The Guardian
Πολυτεχνείο 47 χρόνια μετά: Οι δραματικές ημέρες και η πτώση της Χούντας
Από Πέμπτη οι πληρωμές για αναστολές εργασίας – Ποιοι και πότε θα πληρωθούν από 543 έως 1.068 ευρώ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr