Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Η Ρωσία έχει ήδη τονίσει ότι συνολικά θα στείλει 1.960 άνδρες ως ειρηνευτική δύναμη, μαζί με επαρκή αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων ως και αριθμό οχημάτων υποστήριξης που θα αναπτυχθούν σε 4 συνοριακές περιοχές, από τις οποίες αποσύρονται οι Αρμένιοι, και σε ορισμένες από αυτές θα επιστρέψουν οι Αζέροι, που είχαν εκδιωχθεί στις αρμενικές στρατιωτικές επιχειρήσεις της περιόδου 1992-1994 στον μετα-σοβιετικό χώρο.
Χθες, ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε στην Εθνοσυνέλευση τη σχετική προεδρική πρόταση (όπως έχει κάνει κατά καιρούς με την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων σε Συρία-Λιβύη-Σομαλία-Κατάρ και Ιράκ), η οποία είναι πλέον μία πολύ τυπική υπόθεση και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από όλα τα πολιτικά κόμματα (πλην του HDP των Κούρδων).
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντος, στο υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται ο διευθυντής του κλάδου επιχειρήσεων των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων, υποστράτηγος Βαχτιγιάρ Ερσάι, επικεφαλής 11 αξιωματικών του στρατού και της αεροπορίας στρατού (ελικοπτέρων), που ρυθμίζουν τις επιμέρους λεπτομέρειες των όσων συμφωνήθηκαν την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών Τουρκίας και Ρωσίας στην Αγκυρα, αλλά και στην εκτενή τηλεφωνική συνομιλία που είχε το Σάββατο το μεσημέρι ο Χουλουσί Ακάρ με τον Αζέρο ομόλογό του Χασάνοφ. Η πρόταση Ερντογάν στηρίζεται στο άρθρο 92 του τουρκικού συντάγματος και αφορά την αποστολή μάχιμης δύναμης εκτός τουρκικής εδαφικής επικράτειας για λόγους εθνικούς, συμμαχικούς (π.χ. ΝΑΤΟ) ως και ειρηνευτικούς (δηλαδή απόφασης του Σ.Α./ΟΗΕ).
Ο Μπάιντεν μετέτρεψε σε ισόβια την ποινή 37 ανθρώπων από τους 40 που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο
Οπως έχει αποκαλύψει ο «Ε.Τ.» με σειρά άρθρων του, πέραν των ανωτέρω κρατών, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ βρίσκονται τουρκικές μονάδες σε Αφγανιστάν (Καμπούλ), Κόσοβο (Πρίζρεν) και Αλβανία, ενώ σε εφαρμογή της απόφασης 1701 του Σ.Α./ΟΗΕ του 2006 στρατιωτική δύναμη της Τουρκίας ανήκει στην πολυεθνική δύναμη που έχει αναπτυχθεί στον Λίβανο. Επίσης, βάσει διμερών συμφωνιών, Τούρκοι στρατιωτικοί βρίσκονται στις γαλλόφωνες χώρες Μάλι (Μπαμάκο) και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (Μπανγκουί) στη Δυτική Αφρική.
Λεπτομέρειες για τον αριθμό των Τούρκων που θα είναι σε αζερικό έδαφος για τουλάχιστον ένα χρόνο (και υπό ετήσια ανανέωση) δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά πληροφορίες μου φέρουν ένα μέρος της δύναμης να εδρεύει στον αζερικό θύλακα του Ναχιτσεβάν, που εδαφικά συνορεύει με τουρκικό έδαφος. Η δύναμη που θα αναπτυχθεί στο Αζερμπαϊτζάν θα απαρτίζεται κυρίως από στελέχη της 3ης στρατιάς της Ερζικόν. Από τέτοιου είδους αποστολές η Αγκυρα έχει εμπειρίες από ανατολικά και δυτικά του Ευφράτη, από την Καμπούλ /ISAF-Resolute Support και τη Δυτική Λιβύη.
Οι ίδιες πηγές μου ανέφεραν ότι για την ανάπτυξη τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στον Νότιο Καύκασο ενημερώθηκαν το ΝΑΤΟ/SHAPE, καθώς και το Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων της Συμμαχίας που εδρεύει στη Σμύρνη.
Σε μία άλλη εξέλιξη, παραιτήθηκε χθες ο επί δύο και πλέον χρόνια υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Ζοχράμπ Μνατσακανιάν, γιατί θεώρησε την τριμερή συμφωνία ως δείγμα υποχώρησης και ταπείνωσης του Γερεβάν, ενώ ο πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, (μέχρι χθες) τόνιζε ότι δεν θα παραιτηθεί, παρά τη σφοδρή κριτική που δέχεται για ταπείνωση της Αρμενίας από 17 πολιτικά κόμματα της χώρας.
Σε μια προσπάθεια αναζήτησης οικονομικής και εξοπλιστικής υποστήριξης, ο πρόεδρος της Αρμενίας Σαρκεσιάν επισκέπτεται το Αμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου έχει επαφές με την ηγεσία της χώρας και μεταξύ των θεμάτων των συζητήσεων με τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Αλ Νάχιαν, είναι η διευρυμένη τουρκική παρουσία στον Νότιο Καύκασο.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr