Η τουρκική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο Ερντογάν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στήριξη ορισμένων κρατών προς την Ελλάδα.
«Είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να υποστηρίζουν την “εγωιστική” και “άδικη” συμπεριφορά της Ελλάδας», φέρεται να επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες της καγκελαρίου προς την κατεύθυνση «επίλυσης των προβλημάτων που προκαλούνται από την Ελλάδα και τις υποστηριζόμενες χώρες, πλήττοντας την περιφερειακή ειρήνη».
Η συζήτηση Ερντογάν – Μέρκελ, όπως διευκρίνισε η Αγκυρα, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Πληροφορίες αναφέρουν πως παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο διοικητής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν και ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Επικοινωνίας της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν. Η παρουσία όλων αυτών των αξιωματούχων δείχνει πως στη συνομιλία Μέρκελ – Eρντογάν εξετάστηκαν πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις της Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις της με την Ε.Ε.
Ο Τούρκος πρόεδρος σε κάθε ευκαιρία εξέφρασε τη δυσπιστία του για την Ελλάδα, καθώς ο ίδιος τόνιζε πως ενώ είχε ανάψει το πράσινο φως για διερευνητικές συνομιλίες στις αρχές Αυγούστου, η Ελλάδα αιφνιδιαστικά προχώρησε στη συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης με την Αίγυπτο. Θεωρείται σίγουρο πως στη χθεσινή συνομιλία η Γερμανίδα καγκελάριος έδωσε διαβεβαιώσεις πως δεν θα συμβεί οποιαδήποτε ενέργεια. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως ίδια φέρεται να αναφέρθηκε και στη λίστα των κυρώσεων της Ε.Ε. και ζήτησε από την Αγκυρα να συμβάλει στην αποκλιμάκωση έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διπλωματικές προσπάθειες.
Από νωρίτερα είχε φανεί πως η τουρκική κυβέρνηση ετοίμαζε τα επόμενά της βήματα. Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet δημοσίευσε δηλώσεις του Ερντογάν προς τα κομματικά του στελέχη που έδιναν τον τόνο για προετοιμασία του διαλόγου. «Η Τουρκία βρίσκεται πάντα στο ίδιο σημείο. Στη Γαλλία αλλά και στην Ελλάδα άλλαξαν πολλές φορές οι ηγεσίες και άλλαξαν πολιτικές. Αλλαξαν πολλές φορές και ρητορική. Κάντε μου μια έκθεση για τις διαφοροποιήσεις αυτές και να μου τις παρουσιάσετε.
Μπορούμε να βρεθούμε σε ένα σημείο που θα κερδίσουν όλοι. Ομως η Ελλάδα δεν πλησιάζει στο σημείο αυτό. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα στο τραπέζι (διαπραγματεύσεων). Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να κάνει διαμεσολάβηση, όμως αναγκάζεται να υποστηρίξει και τη Γαλλία που είναι στρατηγικός της εταίρος».
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στις εξελίξεις αναλυτικά για τα επόμενα βήματα και τόνισε πως «στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου θα προχωρήσουμε στα πλαίσια τη διπλωματίας. Η Τουρκία στο σημείο των δικαιωμάτων της στην ανατολική Μεσόγειο έχει 100% δίκιο. Σε περίπτωση που και η απέναντι πλευρά απομακρυνθεί από τα βήματα της αύξησης της έντασης, τότε στην ανατολική Μεσόγειο μέσω διπλωματίας μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική καζάν – καζάν (win-win)».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου o οποίος στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Daily Sabah ανέφερε πως «η Τουρκία αναμένει ειλικρινή διαμεσολάβηση από την Ε.Ε. και τη Γερμανία για την επίλυση των αυξανόμενων εντάσεων με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι προσπάθειες μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει λόγω έλλειψης ειλικρίνειας, της εύνοιας της Ε.Ε. προς την Ελλάδα και των μαξιμαλιστικών αξιώσεων αυτής στην περιοχή. Η Γερμανία κατέβαλε προσπάθειες για διαμεσολάβηση, ωστόσο αυτό να γίνει με ειλικρίνεια. Αυτό που μας λέγεται πρέπει επίσης να δηλώνεται ενώπιον του κοινού. Με αυτόν τον τρόπο, οι προϋποθέσεις που καθορίζονται για εμάς δεν είναι οι ίδιες με αυτές που καθορίζονται και για την Ελλάδα».
Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Αθήνα και ισχυρίστηκε πως η Ε.Ε. αδικεί την Αγκυρα. «Μας ζητούν να σταματήσουμε κάθε είδους δραστηριότητα για την έναρξη ενός διαλόγου με την Ελλάδα, ενώ η Αθήνα δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα. Είναι απαράδεκτο να αναμένεται από την Τουρκία να παραιτηθεί από όλα τα δικαιώματά της μόνο για να ξεκινήσει ένας διάλογος».
Πάντως δεν ήταν τυχαίες και οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος μίλησε για διάλογο αποκλείοντας τη Γαλλία. «Παρά τα όσα συμβαίνουν, εμείς λέμε διάλογος. Διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι πως υπάρχουν κάποιοι νταήδες. Εσύ Γαλλία με ποιο δικαίωμα έρχεσαι εδώ;», δήλωσε ο Ακάρ στις δηλώσεις του στο αρχηγείο της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Εσκισεχίρ.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr