Πιο συγκεκριμένα, κάτι παραπάνω από το 50% των ερωτηθέντων θεωρούν πως η επιστροφή σε μια σοσιαλιστική κοινωνία, θα μπορούσε να βελτιώσει τις ζωές τους. Ενδεικτικό είναι εξάλλου ότι, 25 χρόνια μετά την πτώση των σοβιέτ, υπάρχουν πολλά προβλήματα στην επιβίωση αρκετών πολιτών.
Η έρευνα έδειξε ότι μόλις το 15% των Ρώσων θεωρούν ότι η ζωή τους είναι καλύτερη (σε σχέση με το 30% που ίσχυε το 2010), ενώ μόλις το 9% βλέπει αύξηση στα έσοδα των νοικοκυριών. Την ίδια στιγμή, η έρευνα έδειξε σμίκρυνση στο χάσμα της ευχαρίστησης των πολιτών της ΕΕ και των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, την οποία αντιλαμβάνονται οι ειδικοί ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των σχέσεων των κρατών με χώρες της Ασίας, αλλά και της δυσαρέσκειας που επικρατεί στην Ευρώπη.
«Εάν οι πολίτες δεν βλέπουν τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων, δεν θα μπορέσουν ποτέ να επιτύχουν πλήρως», εξήγησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΤΑΑ, Σεργκέι Γκιουρίεβ.
Ο ίδιος εξηγεί ότι η νοσταλγία της Σοβιετικής Ένωσης που αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, οφείλεται εν μέρει στην ανεργία, ως αποτέλεσμα της εξαφάνισης ανειδίκευτων θέσεων εργασίας. Ο ίδιος τονίζει την ανάγκη της εξειδίκευσης και αναρωτιέται: «Αυτό εγείρει πολλά ερωτήματα. Τι έγινε λάθος και τι πρέπει να γίνει;».
Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η τέτοια έρευνα τα τελευταία χρόνια που βγάζει το ίδιο αποτέλεσμα, μιας και είχαν προηγηθεί κι άλλες τόσο στη Ρωσία, όσο και στις υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΣΣΔ, αλλά και στην πρώην Ανατολική Γερμανία.