«Χρυσό» θα πληρώσουν οι κυβερνήσεις το εμβόλιο που αναπτύσσει κατά του κορονοϊού η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας Modernα Inc. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Financial Times», η εταιρία σχεδιάζει να το τιμολογήσει μεταξύ 50 και 60 δολαρίων ανά διπλή δόση, 11 δολάρια ακριβότερο από το υποψήφιο εμβόλιο των εταιριών Pfizer Inc και BioNTech – όπως προβλέπει η συμφωνία τους με την αμερικανική κυβέρνηση.
Αναλυτές της αγοράς φαρμάκων σημειώνουν πως η συμφωνία της Pfizer και της BioNTech, οικονομικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη 50 εκατομμυρίων ασθενών, η οποία συναρτάται με την τελική έγκριση του προϊόντος, είναι πιθανό να πιέσει και άλλους παραγωγούς εμβολίων κατά του κορονοϊού να καθορίσουν παρόμοια επίπεδα τιμών, αυξάνοντας το τιμολόγιο προς τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις.
Η Moderna έχει ανακοινώσει πως εισέρχεται στην τρίτη φάση κλινικών δοκιμών έπειτα από τις πρώτες κλινικές δοκιμές για το ερευνητικό εμβόλιο mRNA-1273, που έδειξαν ότι είναι ασφαλές και ανοσογόνο. Η κλινική δοκιμή στη «Φάση 3» έχει σχεδιαστεί για να αξιολογήσει αν το υποψήφιο εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει τη συμπτωματική νόσο COVID-19 σε ενήλικες μετά από δύο δόσεις.
Οι φαρμακευτικές εταιρίες και τα εργαστήρια έχουν ξεκινήσει αγώνα ταχύτητας για να επιτύχουν άμεσα την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου -επί του παρόντος, άλλα 198 εμβόλια βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών-, ωστόσο ο ΠΟΥ έχει ξεκαθαρίσει πως είναι απίθανο να γίνει η διάθεσή του μέσα στο τρέχον έτος. Χθες, η υπουργός Ερευνας της Γερμανίας, Ανια Κάρλιτσεκ, ανακοίνωσε πως το Βερολίνο χρηματοδότησε τρεις εταιρίες βιοτεχνολογίας για την επιτάχυνση των σχετικών ερευνών, σημειώνοντας πως η Γερμανία δεν αναμένει τη διάθεση εμβολίων πριν από τα μέσα του 2021.
Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε σύμβαση με τη φαρμακευτική εταιρία Gilead για την εξασφάλιση δόσεων θεραπείας του φαρμάκου Veklury (όπως ονομάζει η εταιρία τη ρεμδεσιβίρη). Από την αρχή Αυγούστου και μετά, και προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες, οι παρτίδες του «Veklury» θα διατίθενται στα κράτη-μέλη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το συντονισμό και την υποστήριξη της Επιτροπής. Το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης της Επιτροπής θα χρηματοδοτήσει τη σύμβαση, συνολικής αξίας 63 εκατομμυρίων ευρώ, εξασφαλίζοντας τη θεραπεία περίπου 30.000 ασθενών που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα Covid-19.
Τέταρτη συμφωνία για τη Βρετανία
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Βρετανία υπέγραψε συμφωνία για την εξασφάλιση έως και 60 εκατομμυρίων δόσεων του πιθανού εμβολίου που αναπτύσσεται από τις φαρμακευτικές Sanofi και την GlaxoSmithKline. Είναι η τέταρτη συμφωνία με φαρμακευτικές που υπογράφει το Λονδίνο, προκειμένου να εξασφαλίσει τη σίγουρη παραγωγή εμβολίων για τον πληθυσμό.
Οι εταιρίες επιβεβαίωσαν ότι η έγκριση για το υποψήφιο εμβόλιό τους θα μπορούσε να επιτευχθεί έως το πρώτο εξάμηνο του 2021, εάν υπάρξουν θετικά δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές.
Την περασμένη εβδομάδα, η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε για 30 εκατομμύρια δόσεις του πειραματικού εμβολίου των BioNTech/Pfizer και ήρθε επίσης σε καταρχήν συμφωνία για 60 εκατομμύρια δόσεις του δυνητικού εμβολίου της Valneva. Εκτός όλων αυτών, η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη δώσει τα χέρια με την AstraZeneca που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την αγορά 100 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου. Οι Sanofi και GSK ανέφεραν ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με Γαλλία και Ιταλία για την προμήθεια του εμβολίου.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr