Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν κυρώσεις για την Τουρκία

Βρυξέλλες-Ανταπόκριση: Νίκος Μπέλλος

Συγκεκριμένες κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας, που θα πλήξουν καίρια την οικονομία, θα αναλάβει να προετοιμάσει ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική, ασφάλεια και άμυνα, Ζοζέπ Μπορέλ, ώστε να επιβληθούν άμεσα σε περίπτωση παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την Αγκυρα.

Σε αυτήν την πολιτική επιλογή κατέληξαν χθες οι υπουργοί εξωτερικών της Ε.Ε., ενώ παράλληλα, μετά από πρόταση της γερμανικής προεδρίας, ο κ. Μπορέλ ανέλαβε να διερευνήσει τρόπους για τη μείωση της έντασης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αποδέχθηκε τη γερμανική πρόταση, ωστόσο διευκρίνισε -και έγινε δεκτό- ότι αυτό που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι η πλήρης αλληλεγγύη των εταίρων σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης από την Τουρκία.

Η συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου ήταν διεξοδική και μεγάλης διάρκειας, ενώ το κλίμα ήταν ήδη πολύ βαρύ για την Τουρκία, εξαιτίας των συνεχών προκλήσεων της Αγκυρας εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και της εμπλοκής της στο λιβυκό ζήτημα, όπου παραβιάζει συνεχώς το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Μάλιστα, έγινε ακόμη πιο βαρύ μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, ενέργεια που καταδικάστηκε χθες από την Ε.Ε.

Στην παρέμβασή του ο κ. Δένδιας διευκρίνισε στους ομολόγους του ότι υπάρχει μια συνεχής προκλητικότητα της Αγκυρας εναντίον της Ελλάδας που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Για το λόγο αυτό εξήγησε στους εταίρους ότι η Αθήνα θεωρεί πως πρέπει η Ε.Ε. να είναι έτοιμη όχι μόνο να επιβάλει κυρώσεις αλλά και να επιδείξει την αλληλεγγύη με όλα τα μέσα, όπως προβλέπεται στη συνθήκη, σε περίπτωση που απειληθεί η εθνική κυριαρχία. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η Ελλάδα δεν ζητάει κυρώσεις εναντίον προσώπων, που έχουν πολύ μικρό αντίκτυπο στην άλλη πλευρά. Θέλει συγκεκριμένα τομεακά μέτρα, ενώ οι τομείς που θα επιλεγούν πρέπει να προκαλούν καίριο πλήγμα στην οικονομία. Για παράδειγμα, ο τουρισμός, οι τράπεζες και η οικονομία.

Η υποστήριξη όλων ήταν ομόφωνη, ενώ πρωτοστάτησαν η Αυστρία (μάλιστα ζήτησε να αποβληθεί άμεσα η Τουρκία από υποψήφια για ένταξη χώρα), η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Σουηδία. Γενικά, καμία χώρα δεν εξέφρασε διαφορετική άποψη. Απλώς, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε, παράλληλα με την προετοιμασία των κυρώσεων, να επιχειρήσει ο κ. Μπορέλ την εκτόνωση της έντασης στην περιοχή. Και η Ιταλία υποστήριξε τη γερμανική πρόταση.

Τελικά αποφασίστηκε στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών, που θα γίνει τον Αύγουστο, ο κ. Μπορέλ να φέρει τα τομεακά μέτρα, τα οποία στη συνέχεια θα εξειδικευθούν.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους εταίρους, όπως είπε, ότι θα ζητήσει τη σύγκληση εκτάκτου συμβουλίου εάν η Τουρκία μέχρι το άτυπο συμβούλιο του Αυγούστου κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ο ύπατος εκπρόσωπος ανέφερε ότι το συμβούλιο καταδικάζει έντονα την απόφαση της Τουρκίας για την Αγιά Σοφιά γιατί η ενέργεια αυτή «πυροδοτεί την καχυποψία και υπονομεύει τις προσπάθειες για διάλογο και συνεργασία», ενώ κάλεσε την Αγκυρα να επανεξετάσει την απόφαση.

Σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ, η Τουρκία είναι μια «σημαντική χώρα» με την οποία η Ε.Ε. θα μπορούσε να αναπτύξει καλύτερες σχέσεις, αλλά «με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες». Το συμβούλιο αναγνώρισε «ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και κάλεσε την Τουρκία να δημιουργήσει περιβάλλον που θα συμβάλει στην εκτόνωσή τους, είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ξεκαθαρίζοντας ότι οι μονομερείς δράσεις της Τουρκίας πρέπει να τερματιστούν, ενώ οι γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ είναι παράνομες, ανέφερε, προσθέτοντας ότι καλεί την Αγκυρα να συμβάλει και σε πολιτική λύση στη Λιβύη.

Από την έντυπη έκδοση

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κρατά «μικρό καλάθι» ο Δένδιας για την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας

Μιχάλης Μάρδας

Νέο ξεκάθαρο μήνυμα Μακρόν στον Ερντογάν: Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρώπης

Μιχάλης Μάρδας

Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας

Evanthia Karra

Η Τουρκία ζητά με αντι-NAVTEX την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου

Μιχάλης Μάρδας

Αρνητικό το Ηνωμένο Βασίλειο για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Μιχάλης Μάρδας

Ερντογάν: Η Τουρκία είναι έτοιμη για έναρξη διαλόγου για την Αν. Μεσόγειο – Τι ζητάει από την Ελλάδα

Μιχάλης Μάρδας

Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα: Δεν έχει νομική ισχύ ο Χάρτης της Σεβίλλης

Tinad

Ελληνοτουρκικά – Ανάλυση: Κινήσεις Βερολίνου, Βρυξελλών, «ακίνητη» η Αγκυρα

Μιχάλης Μάρδας

Δικαιοσύνην μάθετε…

Tinad