Η ενέργεια του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου συγκίνησε πολλούς Αμερικανούς και επανέφερε στις μνήμες όλων την τολμηρή πράξη συμπαράστασης του μακαριστού Ιακώβου, ο οποίος συνάντησε τον πάστορα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και συμμετείχε το 1965 στη μεγάλη και αιματοβαμμένη πορεία των μαύρων στην Αλαμπάμα.
Ο πρόεδρος του Μπρούκλιν, Ερικ Λιρόι Ανταμς, που προσκάλεσε στη συγκέντρωση τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και τον πολιτειακό γερουσιαστή Αντριου Γουνάρδη, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την παρουσία τους στην πορεία: «Είναι σημαντικό να είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι στο στόχο για αλλαγή», είπε, δηλώνοντας υπερήφανος γιατί πορεύτηκε μαζί με τον Aρχιεπίσκοπο. «Ευχαριστώ τον κ. Ελπιδόφορο της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την απάντηση στην πρόσκλησή μας και την πορεία μας για δικαιοσύνη… Οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία», τόνισε και αναφέρθηκε στην πορεία του τότε Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Η συγκέντρωση και πορεία στο Μπρούκλιν ήταν αφιερωμένη στην 26χρονη νοσοκόμα Μπριόνα Τέιλορ, που δολοφονήθηκε από αστυνομικούς, οι οποίοι εισέβαλαν στο διαμέρισμά της στο Λούισβιλ του Κεντάκι, στον Τζορτζ Φλόιντ που έχασε τη ζωή του στη Μινεάπολη αλλά και σε όλους τους Αφροαμερικανούς που έπεσαν θύματα της παράλογης βίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είχε αναφερθεί στην πορεία από το λογαριασμό του στο twitter: «Ηρθα στο Μπρούκλιν με τον πρόεδρο Ερικ Ανταμς και τον πολιτειακό γερουσιαστή Αντριου Γουνάρδη για μια ειρηνική διαμαρτυρία για αλληλεγγύη με τις αδελφές μου και τους αδελφούς μου… Θα συνεχίσω να παραμένω ενάντια στις παραβιάσεις μαζί με όλους εκείνους που έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την ισότητα για κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο ή την εθνική καταγωγή του».
NYT: Ο Μπάιντεν άναψε το πράσινο φως στην Ουκρανία για να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
Πάνω από 55 χρόνια έχουν περάσει από τον Μάρτιο του 1965, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος παραμέρισε όλες τις απειλές και τους κινδύνους (δεδομένης της κατάστασης που επικρατούσε σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες) και με θάρρος συνοδοιπόρησε στο πλευρό του μεθοδιστή πάστορα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στη Σέλμα της Αλαμπάμα. Η περίοδος ήταν εκρηκτική, καθώς γίνονταν συνέχεια πορείες, βαμμένες με αίμα, για το δικαίωμα των Αφροαμερικανών να μετέχουν στις εκλογές.
Ο Μ. Λούθερ Κινγκ είχε στο πλευρό του κι άλλους κληρικούς, που στέκονταν αλληλέγγυοι στα αιτήματα της μαύρης κοινότητας. Ενας κληρικός είχε τραυματιστεί θανάσιμα από πυρά αστυνομικών στη συγκέντρωση που είχε γίνει στη Σέλμα στις 7 Μαρτίου, μία μέρα που έμεινε στην ιστορία ως «Ματωμένη Κυριακή».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος αποφάσισε να συμμετάσχει στη δεύτερη πορεία της Σέλμα, μετά από λίγες ημέρες, παρά τα αιματηρά γεγονότα και τις προσπάθειες του περιβάλλοντός του να μην παρευρεθεί εκεί λόγω των κινδύνων. Δεν είχε συμπληρώσει ούτε έξι χρόνια στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αμερικής και όμως δέχθηκε να πάει στη Σέλμα μαζί με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Τη νύχτα, μία ρατσιστική συμμορία λευκών δολοφόνησε τον ιερέα Τζέιμς Ριμπ, από τη Βοστόνη, που συμμετείχε στις ειρηνικές κινητοποιήσεις. Ο Ιάκωβος πήγε στο ναό για μια επιμνημόσυνη δέηση για τον φονευθέντα πάστορα Ριμπ και μπροστά σε χιλιάδες συγκεντρωμένους δήλωσε: «Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία μας ποτέ δεν δίστασε να αγωνισθεί -όταν έκρινε ότι ήταν απαραίτητο- για τα δικαιώματα της ανθρωπότητας».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου