Οι ειδικοί κάνουν έκκληση στους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, διατηρώντας απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους και αποφεύγοντας εναγκαλισμούς και φιλιά.
Στην Αυστρία η αποφυγή των φιλιών δεν είναι σύσταση, αλλά ξεκάθαρη απαγόρευση, καθώς, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ρούντι Ανσόμπερ, «τα φιλιά δημοσίως παραβιάζουν τους ισχύοντες κανόνες». Αντίστοιχα, το υπουργείο υγείας στη Γαλλία ζήτησε από τους πολίτες να μη φιλιούνται, όπως ο βασιλιάς Ερρίκος ΣΤ’ της Αγγλίας που είχε απαγορεύσει το φιλί για να μην εξαπλωθεί η βουβωνική πανώλη.
Σεισμός 5,9 ρίχτερ στην Κούβα
Για τους λαούς του ευρωπαϊκού νότου, που είναι εξωστρεφείς και πληθωρικοί στην εκδήλωση των συναισθημάτων τους, η απουσία φιλιών αποτελεί σημαντική αλλαγή στην καθημερινή επικοινωνία τους. Στην Ιταλία λοιμωξιολόγοι και πολιτικοί, ήδη από την αρχή Μαρτίου, συνέστησαν στους πολίτες να παραιτηθούν από τους παραδοσιακούς τρόπους χαιρετισμού με τα φιλιά στα μάγουλα.
Στη Γερμανία μπορεί να μην έχει γίνει συγκεκριμένη σύσταση, ωστόσο το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ έχει επισημάνει την ανάγκη τήρησης αποστάσεων 1,5 μέτρου, ενώ αποθαρρύνει τους πολίτες να δίνουν χειραψία, και φυσικά ούτε λόγος για τα φιλιά!
Η νευρολόγος από το Μόναχο Χάικε Μέλτσερ επισημαίνει στo γερμανικό δίκτυο DPA πως η νέα κατάσταση ενδεχομένως να ενθαρρύνει τον κόσμο να βρει νέους τρόπους χαιρετισμού. Πολλοί αναρωτιούνται αν η πανδημία θα σημάνει και το τέλος των φιλιών. Η νευρολόγος σημειώνει πως τα φιλιά, οι αγκαλιές, οι χειραψίες στην πραγματικότητα σημαίνουν σε βλέπω, σε εκτιμώ, σε συμπαθώ.
Η Μέλτσερ τονίζει ότι υπό κανονικές συνθήκες οι αγκαλιές και τα φιλιά είναι ευεργετικοί τρόποι χαιρετισμού, καθώς ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε άλλες κουλτούρες πάντως –στην Ασία- ισχύει μια ελαφρά υπόκλιση ως χαιρετισμός χωρίς φιλιά και αγκαλιές.
Ο Κάρι Κούπερ, καθηγητής οργανωτικής ψυχολογίας και υγείας του Manchester Business School, επισημαίνει πως με τους νέους περιορισμούς η επικοινωνία θα είναι λίγο πιο περίπλοκη και «αποχρωματισμένη», καθώς οι άνθρωποι μπορεί να παρερμηνεύουν κινήσεις που δεν έχουν αποκωδικοποιήσει. Ο καθηγητής, πάντως, δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει άξιος αντικαταστάτης της χειραψίας. «Υπήρξαν διάφορες απόπειρες να αντικατασταθεί με άγγιγμα αγκώνων ή ποδιών, ωστόσο, αυτοί οι “χαιρετισμοί του κορονοϊού” δεν πρόκειται να μείνουν μακροπρόθεσμα», δηλώνει στο BBC.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου