Ένα κοριτσάκι 11 μηνών πέθανε εξαιτίας του ιού, που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, στην πόλη Μπένι, μια από τις εστίες της επιδημίας που είχε κηρυχθεί την 1η Αυγούστου του 2018.
Το βρέφος μολύνθηκε στο κέντρο υγείας όπου εισήχθη την Παρασκευή το πρώτο θύμα του Έμπολα, ένας ηλεκτρολόγος 26 ετών, «το επιβεβαιωμένο κρούσμα της 10ης Απριλίου», εξήγησε η διυπηρεσιακή επιτροπή η οποία έχει αναλάβει την αντιμετώπιση της επιδημίας στη χώρα.
Ο θάνατος του 26χρονου στην πόλη Μπένι καταγράφηκε έπειτα από 52 ημέρες που δεν είχε καταγραφεί κρούσμα του Έμπολα, σύμφωνα με τις αρχές της ΛΔ Κονγκό και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΫ).
Το πώς μολύνθηκε ο ηλεκτρολόγος δεν έχει γίνει σαφές. Δεν είχε καμία γνωστή επαφή με ασθενή, ούτε ήταν ανάμεσα στους επιζήσαντες της επιδημίας ώστε να θεωρηθεί πως υποτροπίασε.
Οι υγειονομικές αρχές έχουν εντοπίσει «28 επαφές» του δεύτερου θύματος του Έμπολα, 26 πρόσωπα που νοσηλεύονταν στο ίδιο κέντρο υγείας καθώς και δύο μέλη του υγειονομικού προσωπικού, το ένα εκ των οποίων «είχε εμβολιαστεί».
Η ΛΔ Κονγκό και ο ΠΟΫ ετοιμάζονταν να κηρύξουν επισήμως σήμερα το τέλος της επιδημίας του Έμπολα, καθώς δεν είχαν καταγραφεί κρούσματα για επτά εβδομάδες και η τελευταία ασθενής είχε βγει από κέντρο θεραπείας του Έμπολα στην Μπένι την 3η Μαρτίου.
Αλλά πλέον, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να περιμένει 42 ημέρες — δηλαδή το διπλάσιο χρονικό διάστημα από τη μέγιστη διάρκεια επώασης του ιού — χωρίς νέο κρούσμα για να κηρύξει επισήμως το τέλος της 10ης επιδημίας στη χώρα.
Ο απολογισμός αυτής της επιδημίας ανέρχεται σε 2.276 νεκρούς, σύμφωνα με τις αρχές στην Κινσάσα.
Ταυτόχρονα, όπως ο υπόλοιπος κόσμος αλλά και η υπόλοιπη Αφρική, η ΛΔ Κονγκό πλήττεται επίσης από την επιδημία του νέου κορονοϊού, με 234 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 20 θανάτους. Η μεγάλη πλειονότητα των κρουσμάτων συγκεντρώνεται στην πρωτεύουσα Κινσάσα (222) ενώ 5 έχουν εντοπιστεί στην επαρχία Βόρειο Κίβου, ένα εξ αυτών στην Μπένι.