Αιφνιδιάστηκε από την επικράτηση του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας, γράφει το Politico, καθώς τα ανώτερα στελέχη του κόμματός της ήταν πεπεισμένα ότι ο Αλέν Ζιπέ θα ήταν εκείνος που θα «κάλπαζε» προς τη νίκη και θα αποτελούσε έναν ιδανικό στόχο για εκείνη, στις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.
Μάλιστα, οι συνεργάτες της Λεπέν είχαν σχεδιάσει τις επιθέσεις τους ενάντια στον 71χρονο Ζιπέ, τον οποίο θα μπορούσαν να «χτυπήσουν» για την αποδοχή της πολυπολιτισμικότητας και την υπεράσπιση της ΕΕ. «Ο Ζιπέ θα αποτελούσε έναν πολύ καλό αντίπαλο για την Λεπέν», σχολίασε ο Σεμπαστιάν Σενού, επικεφαλής μηνυμάτων και εικόνων στην καμπάνια της. «Αντιπροσωπεύει την προνομιούχα, ελιτίστικη Ευρώπη. Ολα αυτά τα οποία έχουν βαρεθεί να βλέπουν οι Γάλλοι. Και δεν θα ήταν πολύ ενεργητικός στην καμπάνια».
Ακόμη και ο Νικολά Σαρκοζί θα ήταν ένας καλός αντίπαλος για την Λεπέν, δεδομένων των νομικών προβλημάτων του. Ο πρώην πρόεδρος όμως ήταν τρίτος στις προκριματικές εκλογές, την Κυριακή, αφήνοντας τον Φιγιόν και τον Ζιπέ να «μονομαχήσουν» στις 27 Νοεμβρίου.
Ομως, μετά από τη σοκαριστική νίκη του Φιγιόν, τα πλάνα της Λεπέν εξανεμίστηκαν. Τώρα, το Εθνικό Μέτωπο πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανότητα ο αντίπαλός της να είναι πολύ πιο κοντά στις δικές της θέσεις.
Πέθανε ο Οσάμου Σουζούκι, «πατριάρχης» της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας
Ο Φιγιόν δεν ενδιαφέρεται για την πολυπολιτισμικότητα και θέλει οι ξένοι να αφομοιώνονται, σημειώνει το Politico. Επίσης, υποστηρίζει ότι στη Γαλλία «υπάρχει ένα πρόβλημα που συνδέεται με το Ισλάμ». Και ενώ ο Ζιπέ έχει αποκαλέσει τη μετανάστευση «πλούτο», ο Φιγιόν θέλει να την περιορίσει, ζητώντας από το κοινοβούλιο να βάλει όρια και να κάνει πιο δύσκολο να γίνεται επίκληση οικογενειακών λόγων για μετανάστευση.
Ολα αυτά, έχουν αναγκάσει το Εθνικό Μέτωπο να αναζητά μία στρατηγική για να αντιμετωπίσει τον Φιγιόν. Οπως προκύπτει έως τώρα, αυτή θα είναι να τον συνδέσουν με τον Σαρκοζί- επί προεδρίας του ήταν πρωθυπουργός- και να τον παρουσιάσουν ως έναν άκαρδο καπιταλιστή που θα καταστρέψει το κράτος πρόνοιας της Γαλλίας και θα εκθέσει τους πολίτες της στους σκληρούς ανέμους της παγκοσμιοποίησης, γράφει το Politico.
Με άλλα λόγια, η Λεπέν θα επιτεθεί στον Φιγιόν στην… αριστερή του πλευρά. Και κανείς δεν είναι καλύτερος για αυτή τη δουλειά από τον Φλοριάν Φιλιπό, τον ισχυρό αντιπρόεδρο της Λεπέν και αρχιτέκτονα της αντιευρωπαϊκής ατζέντας του κόμματός της, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ηδη αυτός κατηγόρησε τον Φιγιόν για ένα πρόγραμμα απίστευτης σκληρότητας, με έμπνευση από την ΕΕ, ενώ πρόσθεσε ότι είναι σαφέστατα υπέρ της λιτότητας. «Λίγο-πολύ, ο Φιγιόν είναι εντολοδόχος του Σαρκοζί, τον οποίο υπηρέτησε υπάκουα για πέντε χρόνια, χωρίς να εκφράσει μεγάλες διαφωνίες για τις πολιτικές του», πρόσθεσε.
Αν κερδίσει τον δεύτερο γύρο των προκριματικών, ο Φιγιόν θα προσπαθήσει να τονίσει τις διαφορές του με την Λεπέν. Πρώτον, ότι ως πρώην πρωθυπουργός έχει το πλεονέκτημα της εμπειρίας σε σύγκριση με εκείνη. Και δεύτερον ότι η κοινωνικά συντηρητική ατζέντα του θα κερδίσει τους καθολικούς ψηφοφόρους, που ακόμη αντιστέκονται στην Λεπέν.
Για την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, η άνοδος του Φιγιόν είναι μία πρόκληση για τον αποκλειστικό έλεγχό της στην δεξιά ατζέντα. Αποστολή της τώρα είναι να πείσει τους Γάλλους ότι αυτός θα αποτελούσε έναν επικίνδυνο πρόεδρο. Δύσκολο καθήκον για ένα κόμμα που ποτέ δεν είχε υπουργό σε κυβέρνηση, καταλήγει το Politico.