Μετά την αρνητική αξιολόγηση της Κομισιόν για την κατάσταση στη γειτονική χώρα, που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Αγκυρας, ένα άλλο σοβαρό επεισόδιο εκδηλώθηκε προχθές, με την έντονη αντίδραση του Βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ στις κατηγορίες που εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος, ότι το Βέλγιο είναι ένα στρατηγικό κέντρο για το κουρδικό PKK, καθώς και για τα ιδρύματα του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Η δήλωση Ερντογάν έγινε μετά το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών των Βρυξελλών, το οποίο δεν έκρινε σκόπιμο να παραπέμψει σε δίκη τους 36 φερόμενους ως υποστηρικτές του PKK σε βάρος των οποίων είχε ασκηθεί δίωξη το 2006 για συμμετοχή σε δραστηριότητες τρομοκρατικής οργάνωσης με το αιτιολογικό ότι στρατολογούσαν στο Βέλγιο και γειτονικές χώρες υποψήφιους για εκπαίδευση σε στρατόπεδα στην Ελλάδα και το Ιράκ προκειμένου στη συνέχεια να πυκνώσουν τις τάξεις του PKK.
Το σκεπτικό των δικαστών ήταν ότι ο αγώνας που διεξάγει το PKK κατά του τουρκικού στρατού εμπίπτει στην έννοια της «ένοπλης σύγκρουσης» η οποία δεν διέπεται από την αντιτρομοκρατική νομοθεσία και υπό το πρίσμα αυτό το ΡΚΚ δεν μπορεί να αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση.
«Παράλογες, ανυπόστατες και συκοφαντικές», χαρακτήρισε δηλώσεις του κ. Ερντογάν ο Βέλγος πρωθυπουργός.
Η Αγκυρα βρίσκεται σε κόντρα και με την Ευρωβουλή, η οποία προχθές με απόφαση του προέδρου της Μάρτιν Σουλτς ανέβαλε την επίσκεψη στην Τουρκία αντιπροσωπείας της, η οποία θα πήγαινε στο πλαίσιο του τακτικού διαρθρωμένου διαλόγου με τις τουρκικές αρχές, αλλά και άλλες οργανώσεις.
Το επεισόδιο αυτό είναι προϊόν της άρνησης της τουρκικής κυβέρνησης στη συμμετοχή στην αντιπροσωπεία της Ε.Ε. της Ολλανδέζας ευρωβουλευτή Κάτι Πίρι, επειδή δεν της άρεσαν οι επικριτικές δηλώσεις που έκανε πρόσφατα για τις εξελίξεις στην Τουρκία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου